Cycle2Explore 

- Long Distance Cycle Tours -  

 

NIEUWSBRIEF

 

Last update: 18-02-20

 
 

Informatiebijeenkomst Beekbergen op zaterdag 14 november 2020

Op zaterdag 14 november a.s. vindt in Beekbergen de jaarlijkse Informatiebijeenkomst van Cycle2Explore plaats. Tijdens deze bijeenkomst verstrekt Cycle2Explore dan informatie over aard en karakter van onze Fietskampeervakanties naar Santiago de Compostela en Rome. Ook komt hier onze Reisformule uitgebreid aan de orde. De informatiebijeenkomst wordt verzorgd door Antoon Reijnders, lange afstandsfietser, avonturier en eigenaar van Cycle2Explore. Tijdens de bijeenkomst is de meereizende staf in de persoon van de Reisleider, de Roadie(s) en de Meereizend Kok ook aanwezig. Bovendien zijn nagenoeg altijd een aantal eerdere deelnemers van één of meerdere Fietskampeervakanties aanwezig. 

Dus ...óók hen kunt u dan bevragen op hun ervaringen !!!
Hierbij nodigen wij óók u van harte uit op onze Informatiebijeenkomst op zaterdag 14 november 2020 van 10.00 - 13.00 uur op Vakantiepark Het Lierderholt te Beekbergen.

Het programma bekijken? Klik op Informatiebijeenkomst

 
 

Excursie naar Conques   |   4 t/m 9 november 2020

Conques, een van de hoogtepunten van de pelgrimsroute vanaf Le Puy-en-Velay, is een feest. Het klooster- en abdijcomplex van Sainte-Foy torent hoog uit boven de oude en steile straatjes. De romaanse timpaan boven de ingang van de kerk en de kapitelen zijn prachtig. 
Rocamadour kleeft tegen een steile, bijna verticale rots boven de rivier. Door de mysterieuze Zwarte Madonna is het een van de drukstbezochte bedevaartsplaatsen van Frankrijk.
De Werkgroep Geschiedenis & Cultuur van het Genootschap van Sint Jacob organiseert van 4 tot en met 9 november 2020 een excursie naar beide plaatsen, met drie overnachtingen in de abdij Sainte-Foy en twee in het klooster Notre-Dame in Rocamadour. In Conques doen de deelnemers mee met de Norbertijner monniken: getijdengebed, mis en maaltijden. Er staan ook een aantal excursies op het programma, onder meer naar de Aubrac en naar Figeac en Cahors. 

Er kunnen 13 tot 20 deelnemers mee. De kosten zijn € 475,- voor leden van het Genootschap. De inschrijving stopt op 30 mei 2020.
Meer informatie over het dagprogramma en de wijze van aanmelding? Klik op Excursie naar Conques 
 
 

Onthulling schelp in Sint Jacobiparochie

Voor het bordes van De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie is een silhouet van de jakobsschelp in granietkeitjes gerealiseerd. Voor pelgrims die hier de lange tocht naar Santiago de Compostela  aanvangen, is het een duidelijk symbolisch beginpunt van hun tocht.

Zaterdag 28 maart 2020 is de officiële onthulling waarvoor belangstellenden van harte zijn uitgenodigd.

Wilt u erbij zijn?
Meldt u zich dan vóór 20 maart 2020 aan via [email protected] of telefonisch op 0518 - 49 17 92  Programma:
  • 15.00 uur - Inloop / ontvangst met koffie / thee. 
  • 15.30 uur - Welkom door Eelkje Hilarides, voorzitter Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, uitleg over project Schelp. 
  • 15.40 uur - De betekenis van de Schelp voor pelgrimeren door André Brouwer, eindredacteur van het 'Geheim van de Schelp'. 
  • 15.50 uur - Film Pelgrimeren in Friesland. 
  • 16.10 uur - Pelgrimeren voor de Jeugd in Nederland door Cees Verhage, voorzitter van de Stichting Pelgrimsvrienden van Sint Jacob. 
  • 16.20 uur - Onthulling Schelp voor het bordes van De Groate Kerk door de wethouder van Waadhoeke, Dhr. Jan Dijkstra 
  • 16.30 uur - Afsluiting met een hapje en drank
 
 

Maarten Mols   |   Columnist en schrijver op de fiets naar Santiago de Compostela

……. Een groot aantal van zijn nog ongepubliceerde columns schreef hij tijdens zijn eerdere tocht naar Santiago de Compostela. "Gewoon de fiets aan de kant gooien en zomaar anderhalf uur langs de kant van de weg zitten schrijven. Heerlijk was dat." Wat volgens Mols tijdens de reis, nu twee jaar geleden, ook erg prettig vond: "Het niet op de hoogte zijn van de actualiteit. Normaal gesproken krijg je op een dag heel wat ellende binnen, maar tijdens zo'n tocht krijg je daar vrijwel niets van mee. Dat geeft echt rust in je hoofd."   Ad de Koning / Eindhovens Dagblad / 31 december 2019 

 
 

Voorbereidingsweekenden in Vessem

Vind je het leuk om andere mensen te ontmoeten die ook van plan zijn met de fiets naar Santiago de Compostela of Rome te gaan? Dan ben je van harte welkom op Pelgrimshoeve Kafarnäum in Vessem. In een afwisselend programma ter voorbereiding op je pelgrimstocht, komen naast ontmoeting ook veel praktische zaken aan de orde en wordt er aandacht besteed aan de geestelijke en mentale voorbereiding. Elk weekend wordt begeleid door twee ervaren vrijwilligers en duurt van vrijdag 16:00 uur tot zaterdag 16:00 uur.
- Aantal deelnemers maximaal twaalf.
- Kosten € 70,- (incl. overnachting en maaltijden)
- Aanmelding en Informatie: www.pelgrimshoevekafarnaum.nl


Data: 10/11 januari 2020, 24/25 januari 2020, 7/8 februari 2020, 14/15 februari 2020, 6/7 maart 2020, 30/31 oktober 2020.
 
 

In ontwikkeling: Fietskampeervakantie naar Berlijn

Binnen Cycle2Explore wordt op dit moment ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe uitdagende en inspirerende lange-afstands-fietsroute: de Fietskampeervakantie naar Berlijn ! 

Het betreft een fietstocht van ca. 1.100 km over de Europa Radweg. De Europa Radweg is al jaren een zeer populaire fietsroute. Het is een al wat oudere route; de allereerste lange-afstand-fietsroute in Duitsland. Mede door zijn lengte kom je op deze route van alles tegen: sfeervolle plaatsen, prachtige Hanzesteden met baksteen gotiek, maar ook… grauwe en lelijke woningbouw. En uiteraard sporen van de geschiedenis, de Duitse en Russische aanwezigheid in de oostelijke gebieden, de gevolgen van de wereldoorlogen, de communistische tijd en de periode van voor en na 'die Wende'. Na aankomst in Berlijn wordt het -als dit daadwerkelijk in het dagprogramma inpasbaar blijkt- wellicht mogelijk gemaakt om (facultatief) een klein stukje door te fietsen naar Polen !

 
 

Fietskampeervakantie naar Boedapest 2020 in 3 dagen volgeboekt 

Tijdens de Informatiebijeenkomst  op 16 november 2019 in Beekbergen mochten wij direct al 11 inschrijvingen ontvangen. Hiermee bereikte de Fietskampeervakantie naar Boedapest per direct de status "Gegarandeerd Vertrek". Slechts enkele dagen later kregen we de 16e aanmelding  binnen, waardoor deze Fietskampeervakantie wel heel erg snel was volgeboekt. Hierop is de inschrijving gesloten. Op dit moment zijn alle voorbereidingen in volle gang: de routeboekjes zijn naar alle deelnemers verzonden, het fietsvervoer vanuit Boedapest naar Nederland is geregeld en … de vertrekbijeenkomst in Museum Klok  & Peel te Asten is nu definitief vastgelegd. 


 
 

Voor de thuisblijvers: Cycle2Explore op Facebook

Gedurende onze Fietskampeervakanties communiceren wij met alle thuisblijvers via Facebook. Middels korte verhaaltjes, mooi foto's en wetenswaardigheden inspireren wij zo onze volgers.


Wilt u ons ook volgen?

Klik op Facebook en meldt u aan.

 
 

Workshop "Inleiding tot de Geschiedenis, Kunst en Cultuur op de Camino Francés"

Bij voldoende belangstelling organiseert Cycle2Explore in het voorjaar van 2020 een workshop "Inleiding tot de Geschiedenis, Kunst en Cultuur op de Camino Francés". Inhoudelijk wordt deze workshop verzorgd door de Werkgroep Geschiedenis en Cultuur van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
De workshop wordt (onder voorbehoud) gegeven in Museum Klok & Peel te Asten. De cursus gaat in op vragen en thema’s rondom het ontstaan, de geschiedenis en de kunst en cultuur van de Camino Francés. Voorts wordt aandacht besteed aan oude verhalen en legenden én aan de belangrijkste kunststijlen langs de Camino. De behandelde stof wordt toegelicht met beeldmateriaal. Stil wordt gestaan bij beeldbepalende kerken, kloosters, steden, dorpen en andere wetenswaardigheden langs de Camino. De inleiders zijn achtereenvolgens: Herman Holmaat, Nicolas van Heijningen en Tieleke Huijbers. De kosten bedragen € 30,- p.p. 
Aanmelden: Stuur een e-mail bericht met vermelding van uw naam, adres en uw telefoonnummer naar [email protected] Meer weten? Klik op Workshop
 
 

Cycle2Explore langs de A73

Op vrijdag 1 november jl. hebben wij OOHA Media opdracht gegeven een week lang voor ons te werven langs de A73. De 35 meter hoge reclamemast in de directe nabijheid van Venray heeft één van de grootste digitale schermen van Nederland, namelijk 12 x 9 meter = 108 m². Dit megagrote scherm heeft ook nog eens een erg lang zichtveld, bedient 1.090.300 passanten en heeft een erg hoge attentiewaarde.

 
 

Privacy Verklaring

Met ingang van 25 mei 2018 is in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Vanaf die datum geldt in de gehele EU dezelfde privacy wetgeving. De AVG kent een verantwoordingsplicht. Deze verantwoordingsplicht houdt in dat Cycle2Explore moet kunnen aantonen dat de verwerking van persoonsgegevens aan de regels van de AVG voldoet. Ook moet Cycle2Explore kunnen laten zien dat de juiste technische en organisatorische maatregelen zijn genomen om uw persoonsgegevens te beschermen. Cycle2Explore is hierop volledig ingericht. Meer weten? Download de Privacy Verklaring
 
 

Nieuw: Fietskampeervakantie naar Marseille - De Groene Weg naar de Middellandse Zee

De Groene Weg naar de Middellandse Zee is al voor velen de vervulling geworden van een reeds lang gekoesterde droom: op de fiets van huis naar de Méditerranée ! Deze route is speciaal ontwikkeld voor mensen die houden van rust, ruimte en natuur; een groene fietsroute. Weidse vergezichten en boeiende landschappen zijn kenmerkend, maar ook cultuurhistorische elementen zijn onderweg nadrukkelijk aanwezig. Als je vanuit het kille noorden komt en het iedere dag wat lichter en warmer wordt, dan voel je jezelf -genietend van zon, lucht, licht en water- gelukkig op het strand van Saintes Maries de la Mer. 
De eerst e Fietskampeervakantie naar Marseille staat gepland in 2021
 
 

Waarom naar Boedapest fietsen?

Zeven redenen om met Cycle2Explore naar Boedapest te fietsen:

1. Een nagenoeg volledig vlakke fietsroute

2. Vijf landen van Europa: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakijke, Hongarije

3. Zeven wereldsteden: Köln, Regensburg, Passau, Wien, Bratislava, Gyor Budapest

4. Vijf machtige rivieren: Rijn, Main, Tauber, Altmühl, Donau

5. Twee schitterende fietsroutes: Romantische Strasse en Passau - Wenen

6. Twee fraaie routeboekjes: Katwijk - Regensburg en Regensburg - Boedapest

7. De Limes Fietsroute - Langs de noordgrens van het Romeinse Rijk

De promotie video bekijken? Klik op Promo

Meer weten? Klik op Fietskampeervakantie naar Boedapest

 
 

Cycle2Explore ondertekent het International Tourism Plastic Pledge

Op 1 oktober 2019 heeft Cycle2Explore het International Tourism Plastic Pledge ondertekend. Hiermee spreekt Cycle2Explore nadrukkelijk uit zich in te willen zetten voor het verminderen van plasticvervuiling op haar vakantie-bestemmingen. MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Nederland is met Futureproof Community de  initiatiefnemer. Samen met 2.500 ondernemers vormen ze een beweging die de overgang naar een nieuwe economie versnelt. Een gezonde economie waarin positieve financiële resultaten samengaan met de zorg voor onze planeet. Meer weten? Download het ITPP Certificaat
 
 

Pippin Foods - Catering & Foodtruck reist in 2020 met ons mee !

Teneinde op het onderdeel "Food & Beverage" een nadrukkelijke verbeterslag te maken, zal Pippin Foods -met de inzet van hun gelikte foodtruck- de komende drie jaar de maaltijdvoorziening op de Fietskampeervakanties van Cycle2Explore verzorgen. Pippin Foods is eigendom van Kim Kooter. Kim houdt van wandelen en lekker eten maken. Ze maakt heerlijke Bourgondische maaltijden en wandelt wekelijks zo'n 30 kilometer. Ook het bijzondere concept van Pippin Foods is door haar ontwikkeld. Samen met haar partner Jan Noordermeer, eigenaar van Pippin Hikes, verzorgt zij op onze Fietskampeervakanties dagelijks het gezamenlijke fietsontbijt en het voortreffelijke 3-gangen diner. 


 Kim Kooter en Jan Noordermeer in hun gelikte foodtruck

 

Het digitaal Pelgrimsdagboek

PILNAR Pelgrimsdagboek is het persoonlijke dagboek tijdens uw Fietskampeervakantie. Deze app vervangt het papieren dagboek door u de ruimte te bieden elke dag uw verhalen, foto’s en korte filmpjes samen te voegen. Als u thuis bent kunt u uw verhalen en foto’s gemakkelijk uitprinten en zo alsnog uw verhaal fysiek in handen houden. Daarnaast biedt de app u de mogelijkheid zich verder te verdiepen in de verschillende thema’s en lagen van uw pelgrimstocht. Per dag kunt u ervoor kiezen om dieper in te gaan op bepaalde thema’s en u laten inspireren tot verder nadenken door middel van inspirerende vragen.

Naast een persoonlijk verslag vindt u het wellicht leuk om uw verhalen en foto’s te delen, dat kan ook met deze app. Tenslotte brengt PILNAR Pelgrimsdagboek een lijst handige apps samen die u als pelgrim veelvuldig zult gebruiken: een gids met routes en nuttige adressen, een Spaans woordenboek, het actuele weeroverzicht, een virtuele kaars voor kleine rituelen en inspirerende pelgrimskaarten. 

De app downloaden?  Ga naar de Appstore

 

Ervaringen op de Fietskampeervakantie naar Rome van Ellert Jongstra

Het is vandaag de dag om de balans op te maken van mijn fietsreis naar Rome. Het was een andere beleving dan naar Santiago, daar de route toen helemaal in het teken stond van Jacobus en op verschillende plaatsen was afgebeeld of een kerk met de naam Jacobus. Dat was naar Rome waar Petrus en Paulus begraven liggen niet het geval en de spanning hoe zal alles verlopen was ook minder, vanwege de ervaring die we naar Santiago hadden. Toch was het een bijzondere reis, daar je toch bijna vijf weken van huis bent en met een groep bijna vreemde mensen zult moeten optrekken. Het groepsgevoel was wel aanwezig maar we hebben wel in kleinere groepen gefietst, mede vanwege de e-bikes die gemakkelijker een bepaalde afstand of hoogte verschil konden doen dan de gewone trekkingfietsers. Ook heeft ieder zo zijn eigen voorkeur voor andere groepsleden, maar we moesten wel allemaal hetzelfde meemaken. Bijna vijf weken slapen in een tent met bed en matras of in een kleine tent op de grond en samen eten van de klaargemaakte maaltijd van de kok. Waar ik het meeste tegen aan gezien had was het klimmen in de bergen, maar dat is me meegevallen, het fietsen van een col voelt minder zwaar aan dan een rit die voortdurend heuvel-op-heuvel-af gaat zonder dat een grote hoogte bereikt wordt, of het fietsen van ‘vals plat’ dat voelt als een straffe tegenwind. Het aankomen in Rome op het Pietersplein was minder emotioneel geladen dan voor de kathedraal in Santiago, maar het was wel een geweldige beleving na vier weken fietsen. De route was heel afwisselend en het mooiste door de dalen of over grote hoogten met een wijds uitzicht. De wegen in Italië zijn vaak ronduit slecht te noemen en kun je haast beter op een grindpad fietsen dan op rommelig asfalt. Ook het fietspad langs de Rijn kan op veel plaatsen wel een opknapbeurt hebben.
Wat ons fietsmateriaal betreft is het veelal zonder problemen gegaan, soms een keer banden oppompen, maar een enkele lekke band op de eerste en laatste dag was alles. Enkele fietsers maakten wel eens een botsing met paaltjes die veelvuldig op het pad stonden of reden tegen een stoeprand of vlak langs een auto die de weg opdraaide. Voor twee e-bikers was het jammer dat hun accu-oplader hen in de steek liet en er daarom één van hen eerder naar huis gegaan is. Twee mensen hebben onderweg een reis naar Nederland gemaakt, de een voor een overlijden en het bijwonen van de begrafenis en een ander voor het huwelijk van zijn dochter, dat was iemand van de crew. Het gebruik van GPS was niet voor iedereen de beste manier om de goede weg te vinden en moest men wel eens terug vallen op het route boekje of was men van de route afgeweken om later weer te vinden. De verzorging van de reis was prima en de formule is geweldig om op een prachtige manier zo’n reis te maken.
Alle reisgenoten en verzorgers hartelijk dank voor het genotene met en door jullie. 

20-09-18
Ellert Jongstra.
Blije

Bron: Dit relaas is te vinden op www.pindat.com - Ellert Jongstra - Fietsreis naar Rome
 
 

Clemens Sweerman   |   Fietspelgrim van het eerste uur

"Hij verdwaalde nooit. Clemens Sweerman was altijd zoekende en zo fietste hij de hele wereld over. Het maakte hem tot groot voorbeeld voor duizenden langeafstandsfietsers."


Welke Nederlandse pelgrim die op de fiets naar Santiago de Compostela is gegaan kent Clemens Sweerman niet? Misschien niet persoonlijk, maar nagenoeg elke fietspelgrim heeft gebruik gemaakt van zijn routeboekjes. Zo óók Cycle2Explore. Zijn trilogie ‘St. Jacobsfietsroute’ leidt ook "onze" pelgrims over rustige wegen en langs allerlei bezienswaardigheden naar het graf van St. Jacob in Santiago de Compostela.

Woensdag 13 juni 2018 is Clemens overleden, 72 jaar jong. Wij zijn uitermate dankbaar voor wat zijn reisgidsen voor alle C2E-pelgrims hebben betekend en in de nabije toekomst ook zullen blijven doen. 


Cycle2Explore wenst Wobien, alle familie, vrienden en kennissen héél veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. 
 

Ervaringen op de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela van Peter Wienia

"In 2016 kwam het idee bij me op om de bekende Jacobsroute van Nederland naar Santiago te gaan fietsen. In Frankrijk was ik eerder al iemand tegengekomen die het traject op eigen gelegenheid fietste. Omdat ik in het verleden ook lange afstanden in Frankrijk had gefietst ontmoette ik dagelijks de volgende dilemma’s: Waar eet ik? Waar slaap ik? Eten is geen probleem maar eet ik ook al die weken gezond….en aangepast op een grote lichamelijke prestatie? Slapen was in Frankrijk erg lastig omdat vroeg in het seizoen veel campings nog dicht waren. Dus moest ik veel afwijken van de route om ergens te kunnen overnachten. Nu ik naar Santiago de Compostela wilde heb ik gegoogeld en zo kwam ik op de website van Cycle2explore van Antoon Reijnders terecht. Ik heb me aangemeld voor de Informatiebijeenkomst in november 2016 waar Antoon het e.e.a. zou gaan vertellen over deze reis.


En toen begon het………………


Antoon was werkelijk zo enthousiast en wist mij zó te motiveren dat ik niet meer naar andere reis aanbieders heb gezocht en me direct heb ingeschreven voor de fietsreis die op 5 mei 2017 zou starten in Vessem. En daar heb ik geen spijt van gehad. Ik geloofde in het enthousiasme van Antoon en dat heeft hij ook helemaal waargemaakt. Bijna 6 weken lang heeft Antoon, samen met Ria, Rini en Arthur -de meereizend kok die onderweg echt voortreffelijk kookte- ons begeleid over de 2.500 km lange fietstocht naar ons einddoel.

Als er iemand zich niet lekker voelde kwam Antoon hem/haar ophalen en er werd waar nodig ergens een nieuw fietswiel gekocht. Elke dag stonden de tenten met daarin een bed met 'n stevige lattenbodem en een dik matras klaar, zodat we direct na aankomst ons eigen plekje hadden.

Meestal luxe kamperen dus op prima campings en soms een Auberge wat een leuke verandering was. Elke morgen toverde Arthur een prima ontbijt voor ons; eitje erbij. Elke avond een prima drie gangen diner en daarna de informatie ontvangen voor het volgende dagtraject. Afstand, moeilijkheidsgraad en eindbestemming van die dag.

We hadden een gemengde groep van 14 personen en hebben vooral heel veel gelachen en plezier gehad. Dat moet je wel treffen maar op een dergelijke reis tref je vooral in bredere zin sportieve mensen.

Samenvattend heb ik een geweldige reis gehad.

Dank aan Antoon en zijn mensen".


22 juni 2017

Peter Wienia

Amerongen

 
 

Vacatures

Op gezette tijden vertrekt Cycle2Explore met een groep van ca. 16 personen vanuit Nederland naar de bestemmingen Santiago de Compostela, Rome, Praag, St. Andrews, Boedapest, Oslo en Marseille. Met een reisduur van ca. 6 weken en dagafstanden van 70 tot 90 km fietsen de deelnemers van camping naar camping, terwijl Cycle2Explore met behulp van een volgwagen elke dag zorgdraagt voor het transport van alle bagage en het benodigde materieel. Een tweede volgauto wordt bestuurd door de meereizend kok die met behulp van een professionele outdoorkeuken zorgdraagt voor de bereiding van het dagelijkse fietsontbijt en een overheerlijk 3-gangen diner op de camping. Daarnaast verzorgt Cycle2Explore ook de (Nederlandstalige) reisbegeleiding, hulp bij fietspech, de EHBO functie en de stadsgids. Voor deze reizen is Cycle2Explore gedurende het jaar op zoek naar ervaren reisleiders, professionele koks en gedreven logistiek medewerkers. Belangstelling? Klik op Vacatures
 
 

Light a candle … and keep it lit

 

Voor de thuisblijvers .......

Al sinds enkele maanden is het mogelijk op de site van de kathedraal van Santiago een kaars aan te steken. Een virtueel ritueel bij je gebed, ter ere of herdenking van geliefden, als ondersteuning bij een belofte of persoonlijke intentie.

Je kaars blijft 48 uur branden (of langer al anderen op de verlengingsknop klikken).


Light a candle to Santiago the Apostle. 

Lighting a candle to Santiago the Apostle is completely free and the candle will remain lit for 48 hours. The Cathedral of Santiago invites you to share it so others keep it lit for longer.


"The Camino de Santiago (Way of Saint James) is a path to your inner self."


 Light a candle


 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Wilt u Cycle2Explore volgen? Vul dan onderstaand uw naam en uw e-mail adres in en klik op "Aanmelden"

 

Aanmelden voor de C2E Nieuwsbrief


  • Op uw gegevens is onze Privacy Verklaring van toepassing