Cycle2Explore 

- Long Distance Cycle Tours -  

 

NIEUWSBRIEF

 

Last update: 03-08-20

 
 

Informatiebijeenkomst Beekbergen op zaterdag 14 november 2020

Op zaterdag 14 november a.s. vindt in Beekbergen de jaarlijkse Informatiebijeenkomst van Cycle2Explore plaats. Tijdens deze bijeenkomst verstrekt Cycle2Explore dan informatie over aard en karakter van onze Fietskampeervakanties naar Santiago de Compostela en Rome. Ook komt hier onze Reisformule uitgebreid aan de orde. De informatiebijeenkomst wordt verzorgd door Antoon Reijnders, lange afstandsfietser, avonturier en eigenaar van Cycle2Explore. Tijdens de bijeenkomst is de meereizende staf in de persoon van de Reisleider, de Roadie(s) en de Meereizend Kok ook aanwezig. Bovendien zijn nagenoeg altijd een aantal eerdere deelnemers van één of meerdere Fietskampeervakanties aanwezig. 

Dus ...óók hen kunt u dan bevragen op hun ervaringen !!!
Hierbij nodigen wij óók u van harte uit op onze Informatiebijeenkomst op zaterdag 14 november 2020 van 10.00 - 13.00 uur op Vakantiepark Het Lierderholt te Beekbergen.

Het programma bekijken? Klik op Informatiebijeenkomst

 

Fietsweekend in Vessem

Ook in coronatijd maak je misschien plannen om een pelgrimstocht per fiets te maken als alles weer "normaal" is. Ter voorbereiding organiseert Pelgrimshoeve Kafarnaüm -met inachtneming van de coronamaatregelen- een fiets driedaagse. De 3-daagse start op vrijdag 18 september 2020 om 09:30 uur op de Pelgrimshoeve en eindigt op zondag 20 september 2020 om ca. 16:00 uur. De dag afstanden zijn: dag 1 = 55 km, dag 2 = 85 km en dag 3 = 65 km. 
Het tempo wordt in overleg met de groep afgestemd. Deelname is met de eigen fiets en de bepakking die je mee wilt nemen op je pelgrimstocht. Er zijn natuurlijk fietsers die willen kamperen en er zijn er die onderweg gebruik willen maken van andere faciliteiten. Daarom zijn er op de Pelgrimshoeve twee mogelijkheden om te overnachten. Dit kan binnen in de hoeve én buiten in je eigen tentje. Voordeel hiervan is dat je een en ander kan uitproberen. De 3-daagse wordt begeleid door twee (fiets)pelgrims die ervaring hebben met onderweg kamperen en met slapen in B&B's, herbergen of refugio’s. Er wordt speciale aandacht geschonken aan aspecten als bagage, kampeeruitrusting, training, veiligheid, GPS, kosten, thuisfront, routes en kleding. De kosten zijn € 120- p.p. incl. 2x ontbijt, 3x lunchpakket, 2x (pelgrims)diner en koffie/thee op de hoeve. Er kunnen maximaal 6 mensen deelnemen. 
Aanmelden kan via de website www.pelgrimshoevekafarnaum.nl.
 

Coronabeleid 2021   |   Géén vouchers ... wel geld terug !!

Alhoewel we allemaal van harte hopen dat op niet al te lange termijn een vaccin tegen het Corona virus wordt gevonden -waardoor alle nare maatregelen kunnen worden opgeheven- is het natuurlijk niet volledig uitgesloten dat we in 2021 hier nog last van hebben. Wanneer uw voor 2021 geboekte Fietskampeervakantie als gevolg van aanhoudende Corona maatregelen door Cycle2Explore noodzakelijkerwijs moet worden geannuleerd, krijgt u van Cycle2Explore de mogelijkheid aangeboden zelf te kiezen uit een tweetal opties: U gaat graag op een later tijdstip met ons mee of …. u krijgt per direct uw geld terug !!  Meer weten? Klik op Coronabeleid 2021

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 
 

Bezienswaardigheden Santiago de Compostela    |   Top 10

De reden van de bekende christelijke bedevaart van pelgrims over de ‘Camino de Santiago’ richting Santiago de Compostela is, dat volgens de legende het graf van de apostel Jakobus de Meerdere zich in deze stad bevindt. Hij was een van de discipelen van Jezus en nou zijn overlijden zou zijn lichaam begraven zijn in de berg Liberdón, waarboven later een grote basiliek werd gebouwd. Zijn botten zouden nu volgens de legende onder het hoogaltaar van de kathedraal liggen. De kathedraal werd gebouwd in 1078 nadat de stad groeiende aantallen pelgrims trok. De pelgrims komen na dagen wandelen of fietsen over de ‘Camino de Santiago’ aan bij dit eindpunt en zijn altijd duidelijk herkenbaar aan de sint-jakobsschelp, die het symbool is voor de Heilige Jakobus. Elk jaar wordt op 25 juli groots de kerkelijke feestdag van Jacobus gevierd in deze prachtige bedevaartstad.


Meer weten over de stad Santiago de Compostela? 

Klik op de foto van het Monasterio de San Martin Pinario en download de Top 10 van bezienswaardigheden.

 
 

 Voor de techneuten   |   Derailleur afstellen

Heeft u dat ook wel eens?  Dat uw ketting ratelt of -nog erger- bij het terugschakelen naar de laagste versnelling net voor een steile beklimming er spontaan afloopt? Dan is deze video voor de techneuten onder ons een echte uitkomst. Oftewel: een duidelijke instructievideo met een heldere uitleg hoe u thuis zelf de derailleur van uw fiets optimaal afstelt.

De video bekijken?
Klik op het plaatje. 
 
 

Pelgrimsommetje   |   Rondje Ons Deurne

De vereniging Pelgrimswegen naar Rome heeft alle leden opgeroepen om een wandeling of een fietstocht in de eigen omgeving te delen. Deze mini dagtocht dient een duidelijk en bereikbaar startpunt, een heldere beschrijving en/of kaart en zo mogelijk een GPS-track te hebben. Bovendien moet de wandeling of fietstocht aandacht schenken aan een interessant bouwwerk, een bijzonder landschap of cultuurhistorische elementen.
Cycle2Explore heeft hiervoor de fietstocht Rondje Ons Deurne aangemeld en deze route is onlangs als Pelgrimsommetje gepubliceerd op de website van Pelgimswegen naar Rome. De fietsroute is Powered by Cycle2Explore en volledig beschreven op onze website www.rondjeonsdeurne.nl. Naast een uitgebreide beschrijving van de fietsroute en alle wetenswaardigheden over Deurne, kunt u hier ook het GPS-track, de routebeschrijving, het routekaartje en álle (ca. 80) Points of Interest downloaden. 

Meer weten over dit Pelgrimsommetje? 
Klik op het groene vlaggetje op  het routekaartje.

 
 

Ontmoetingen   |   22 keer naar Santiago de Compostela

Tijdens de begeleiding van een van onze Fietskampeervakanties naar Santiago de Compostela trof ik voor de kathedraal in León pelgrim Kub Mooren uit Bergen op Zoom. Kub wandelde toen voor de 21e keer naar Santiago de Compostela. In 1993 had hij het volledige traject vanuit Nederland gelopen, terwijl hij nagenoeg alle andere keren was gestart in St. Jean Pied de Port. De uitzonderingen hierop: in 2012 vanaf Sahagun en in 2013 vanuit Pamplona. Overnachten deed hij steeds in herbergen. Altijd onaangekondigd, hetgeen er soms toe leidde dat er geen plaats meer was. Omdat hij alle eigenaren inmiddels goed kende werd er altijd wel een oplossing gevonden. Zo sliep hij in slaapzalen op de grond, op de bank in de huiskamer en soms zelfs op de vloer in de keuken. Vanuit León nog pakweg 300 km te gaan en ook zijn 22e editie was dan voltooid. Héél véél respect !! 


 
 

Workshop "Inleiding tot de Geschiedenis, Kunst en Cultuur op de Camino Francés"

Bij voldoende belangstelling organiseert Cycle2Explore in het voorjaar van 2021 een workshop "Inleiding tot de Geschiedenis, Kunst en Cultuur op de Camino Francés". Inhoudelijk wordt deze workshop verzorgd door de Werkgroep Geschiedenis en Cultuur van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
De workshop wordt (onder voorbehoud) gegeven in Museum Klok & Peel te Asten. De cursus gaat in op vragen en thema’s rondom het ontstaan, de geschiedenis en de kunst en cultuur van de Camino Francés. Voorts wordt aandacht besteed aan oude verhalen en legenden én aan de belangrijkste kunststijlen langs de Camino. De behandelde stof wordt toegelicht met beeldmateriaal. Stil wordt gestaan bij beeldbepalende kerken, kloosters, steden, dorpen en andere wetenswaardigheden langs de Camino. De inleiders zijn achtereenvolgens: Herman Holmaat, Nicolas van Heijningen en Tieleke Huijbers. De kosten bedragen € 40,- p.p. 
Aanmelden: Stuur een e-mail bericht met vermelding van uw naam, adres en uw telefoonnummer naar [email protected] Meer weten? Klik op Workshop
 
 

Sint Jacob Carillion Concert vanuit de Domtoren te Utrecht   |   Malgosia Fiebig

Op zaterdag 16 mei 2020 geeft Malgosia Fiebig, beiaardier van de stad Utrecht, vanuit de Domtoren te Utrecht een carillion concert voor Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Dit concert start om 11.00 uur en is voor iedereen live te volgen via YouTube. Het programma is hier te downloaden.

Wilt u dit concert beluisteren? 

Klik op het plaatje.


 
 

Steden fietsvriendelijker   |   Rome - Boedapest - Parijs - Milaan

Over de hele wereld worden in rap tempo fietspaden aangelegd. Met verf, bordjes of paaltjes krijgt de fietser ineens flink wat extra ruimte. Oorzaak? De coronacrisis. Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseerde na de virusuitbraak om zoveel mogelijk lopend of met de fiets te reizen. Wereldwijd grijpen steden de crisis aan om de infrastructuur zo aan te passen dat voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen. Rome, Bogotá, Parijs, Adelaide en Boedapest zijn een paar voorbeelden van steden die in korte tijd pop-up fietspaden hebben aangelegd om meer ruimte te creëren. Sommige steden hadden al beleid op de plank liggen om fietsvriendelijker te worden, die plannen krijgen nu een flinke boost. Zo probeert het stadsbestuur van Milaan vanwege vervuiling al jarenlang het autorijden in de stad te ontmoedigen. Milaan greep de crisis dan ook meteen aan om daar werk van te maken. De Milanese locoburgemeester Marco Granelli maakte bekend 35 kilometer aan straten en wegen aan te willen passen om meer ruimte voor fietsers en voetgangers te maken. Ook de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, had het fietsvriendelijker maken van de stad hoog op haar verlanglijst staan. Het zou voor 2024 moeten gebeuren. Nu zijn er tijdelijke fietspaden aangelegd langs de belangrijkste metrolijnen en ook andere straten zijn voorlopig uitsluitend gereserveerd voor fietsers. Hidalgo heeft al laten weten niet van plan te zijn al het autoverkeer zomaar te hervatten als de crisis voorbij is.

 
 

Bijzondere Sudoku   |   Schaal zelf de moeilijkheidsgraad op

Ter 'lering en vermaak' in deze moeilijke tijden.

Het betreft een klassieke Sudoku, maar door in de grijze cel het cijfer 1,2 of 3 te plaatsen schaalt u zelf de moeilijkheidsgraad op:

1 = Bekwaam (eenvoudig)
2 = Gevorderd (moeilijk)
3 = Expert (extreem)

Héél véél succes en  … blijf gezond !!Klik op het plaatje om deze bijzondere suduku te downloaden. 
 
 

Camino de Santiago   |   From Above

"Jarenlang droomde ik ervan de Camino de Santiago te lopen; altijd wachtend op het juiste moment omdat ik steeds verstrikt raakte in mijn drukke en hectische leven. Ik had het geluk de Camino, bijna 900 km, van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Finisterre te kunnen wandelen en onderweg ongelooflijk veel mensen van over de hele wereld te mogen ontmoeten"


Naar Santiago de Compostela fietsen? Laat je inspireren !!Klik op de foto en bekijk deze prachtige video.

 
 

Via Francigena   |   Een pelgrimsroute door Toscane

Via Francigena (St. Francis Way) is een historische Europese route die door Toscane loopt. Een oud pad door bossen, heuvels en middeleeuwse stadjes van pakweg 400 km, dat werd gevolgd door pelgrims, kooplieden en reizigers die naar Rome gingen. 


Óók altijd al naar Rome willen fietsen?  

Laat uzelf enthousiasmeren !!


Klik op de foto en bekijk de video.


 
 

Hoe en wanneer krijg je een Compostelaat? 

Als je als pelgrim naar Santiago de Compostela fietst, dan kun je in Santiago een Compostelaat krijgen; een door het bisdom van Santiago uitgegeven bewijsstuk van het volbrengen van (een deel van) je tocht. 


Naast het Compostelaat is er inmiddels ook een 'Certificate of Distance'. Hierop staat vermeld welke afstand je hebt afgelegd tot Santiago de Compostela.


Weten hoe en wanneer je het Compostelaat krijgt?
Klik op de foto en bekijk de video.
 
 

Aantal fietsers naar Santiago de Compostela daalt

In 2019 haalden 347.578 pelgrims een compostelaat op het Pelgrimsbureau in Santiago de Compostela op; in 2018 waren dat er 327.378. Er zijn er natuurlijk veel meer onderweg. Zoals degenen die hun tocht spreiden over meerdere jaren, geen behoefte hebben aan een compostelaat of eenvoudigweg niet aan de voorwaarden voldoen. Nieuw is dat vrouwelijke pelgrims inmiddels in de meerderheid zijn. In 2011 maakten ze ruim 42 % uit en vorig jaar ruim 51 %. De gemiddelde leeftijd bleef ongeveer gelijk, iets meer dan de helft is tussen 30 en 60 jaar. Het aandeel zestigplussers daarentegen nam toe van bijna 14 % naar ca. 19 %. Het aantal fietsers dat een compostelaat ophaalde daalde fors. Van ruim 16 % in 2011 naar 'slechts' 5,6 % in 2019. Kunt u dit verklaren? Stuur uw reactie naar Het Genootschap van Sint Jacob. 
 
 

Het speldje voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Als u in Santiago de Compostela, na overleg van uw pelgrimspaspoort, op het Pilgrims Reception Office het Credential heeft ontvangen, dan kunt u na terugkeer in Nederland een kopie hiervan opsturen naar het Genootschap van Sint Jacob. U wordt daar dan geregistreerd en u krijgt daarmee het recht een Jacobsspeld te mogen kopen. 
De Jacobsspeld is (naar eigen keuze) een vergulde of verzilverde speld die als reverspeld te gebruiken is. 

Informatiecentrum van het Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28a
3512 BN Utrecht
T: 030 | 231 53 91
 
 

Pilgrimage   |   De mooiste pelgrimsroutes in Europa

In het koffietafelboek 'Pelgrimage' neemt Derry Brabbs je mee op pelgrimstocht. Het pelgrimeren in Europa heeft een enorme vlucht genomen. In 1990 bereikten 5.000 pelgrims Santiago, vandaag de dag is hun aantal opgelopen tot 200.000 per jaar. Derry Brabbs brengt in zijn nieuwe boek de belangrijkste en bekendste pelgrimsroutes in beeld. Daarnaast komen alternatieve routes aan bod, zoals de Via Francigena die door Zwitserland en Italië naar Rome leidt. Ook pelgrimsroutes door Duitsland, Frankrijk, Wales en Engeland worden met prachtige foto's in beeld gebracht. De oude architectuur en de rustieke landschappen in 'Pelgrimage' doen je dromen om zelf op pelgrimage te gaan. Eerder verscheen van Derry Brabbs het boek 'De wegen naar Santiago'.
Pelgrimage - Derry Brabbs
Uitgeverij Kok - Hardback - 256 blz - ISBN 978 90 435 2927 3


 
 

Goed verzekerd op Fietskampeervakantie   |   Bekijk de Verzekeringskaart

Gaat u met Cycle2Explore mee op Fietskampeervakantie? Dan wilt u natuurlijk goed verzekerd zijn. Maar wat is bij een verzekering nou eigenlijk wél en niét gedekt? Als u een reisverzekering wilt afsluiten, dan kunt u bij de meeste verzekeraars op de website de vezekeringskaart bekijken. Daar zie u in een oogopslag wat er verzekerd is.Meer weten? Klik op Verzekeringskaart

 
 

Excursie naar Conques   |   4 t/m 9 november 2020

Conques, een van de hoogtepunten van de pelgrimsroute vanaf Le Puy-en-Velay, is een feest. Het klooster- en abdijcomplex van Sainte-Foy torent hoog uit boven de oude en steile straatjes. De romaanse timpaan boven de ingang van de kerk en de kapitelen zijn prachtig. 
Rocamadour kleeft tegen een steile, bijna verticale rots boven de rivier. Door de mysterieuze Zwarte Madonna is het een van de drukstbezochte bedevaartsplaatsen van Frankrijk.
De Werkgroep Geschiedenis & Cultuur van het Genootschap van Sint Jacob organiseert van 4 tot en met 9 november 2020 een excursie naar beide plaatsen, met drie overnachtingen in de abdij Sainte-Foy en twee in het klooster Notre-Dame in Rocamadour. In Conques doen de deelnemers mee met de Norbertijner monniken: getijdengebed, mis en maaltijden. Er staan ook een aantal excursies op het programma, onder meer naar de Aubrac en naar Figeac en Cahors. 

Er kunnen 13 tot 20 deelnemers mee. De kosten zijn € 475,- voor leden van het Genootschap. De inschrijving stopt op 30 mei 2020.
Meer informatie over het dagprogramma en de wijze van aanmelding? Klik op Excursie naar Conques 
 
 

Onthulling schelp in Sint Jacobiparochie

Voor het bordes van De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie is een silhouet van de jakobsschelp in granietkeitjes gerealiseerd. Voor pelgrims die hier de lange tocht naar Santiago de Compostela  aanvangen, is het een duidelijk symbolisch beginpunt van hun tocht.

Zaterdag 28 maart 2020 is de officiële onthulling waarvoor belangstellenden van harte zijn uitgenodigd.

Wilt u erbij zijn?
Meldt u dan vóór 20 maart 2020 aan via [email protected] of telefonisch op 0518 | 49 17 92  Programma:
  • 15.00 uur - Inloop / ontvangst met koffie / thee. 
  • 15.30 uur - Welkom door Eelkje Hilarides, voorzitter Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, uitleg over project Schelp. 
  • 15.40 uur - De betekenis van de Schelp voor pelgrimeren door André Brouwer, eindredacteur van het 'Geheim van de Schelp'. 
  • 15.50 uur - Film Pelgrimeren in Friesland. 
  • 16.10 uur - Pelgrimeren voor de Jeugd in Nederland door Cees Verhage, voorzitter van de Stichting Pelgrimsvrienden van Sint Jacob. 
  • 16.20 uur - Onthulling Schelp voor het bordes van De Groate Kerk door de wethouder van Waadhoeke, Dhr. Jan Dijkstra 
  • 16.30 uur - Afsluiting met een hapje en drank
 
 

Maarten Mols   |   Columnist en schrijver op de fiets naar Santiago de Compostela

……. Een groot aantal van zijn nog ongepubliceerde columns schreef hij tijdens zijn eerdere tocht naar Santiago de Compostela. "Gewoon de fiets aan de kant gooien en zomaar anderhalf uur langs de kant van de weg zitten schrijven. Heerlijk was dat." Wat volgens Mols tijdens de reis, nu twee jaar geleden, ook erg prettig vond: "Het niet op de hoogte zijn van de actualiteit. Normaal gesproken krijg je op een dag heel wat ellende binnen, maar tijdens zo'n tocht krijg je daar vrijwel niets van mee. Dat geeft echt rust in je hoofd."   Ad de Koning / Eindhovens Dagblad / 31 december 2019 

 
 

Voorbereidingsweekenden in Vessem

Vindt u het leuk om andere mensen te ontmoeten die ook van plan zijn met de fiets naar Santiago de Compostela of Rome te gaan? Dan bent u van harte welkom op Pelgrimshoeve Kafarnäum in Vessem. In een afwisselend programma ter voorbereiding op uw pelgrimstocht, komen naast ontmoeting ook veel praktische zaken aan de orde en wordt er aandacht besteed aan de geestelijke en mentale voorbereiding. Elk weekend wordt begeleid door twee ervaren vrijwilligers en duurt van vrijdag 16:00 uur tot zaterdag 16:00 uur.
- Aantal deelnemers maximaal twaalf.
- Kosten € 70,- (incl. overnachting en maaltijden)
- Aanmelding en Informatie: www.pelgrimshoevekafarnaum.nl


Data: 10/11 januari 2020, 24/25 januari 2020, 7/8 februari 2020, 14/15 februari 2020, 6/7 maart 2020, 30/31 oktober 2020.
 
 

In ontwikkeling: Fietskampeervakantie naar Berlijn

Binnen Cycle2Explore wordt op dit moment ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe uitdagende en inspirerende lange-afstands-fietsroute: de Fietskampeervakantie naar Berlijn ! 

Het betreft een fietstocht van ca. 1.100 km over de Europa Radweg. De Europa Radweg is al jaren een zeer populaire fietsroute. Het is een al wat oudere route; de allereerste lange-afstand-fietsroute in Duitsland. Mede door zijn lengte kom je op deze route van alles tegen: sfeervolle plaatsen, prachtige Hanzesteden met baksteen gotiek, maar ook… grauwe en lelijke woningbouw. En uiteraard sporen van de geschiedenis, de Duitse en Russische aanwezigheid in de oostelijke gebieden, de gevolgen van de wereldoorlogen, de communistische tijd en de periode van voor en na 'die Wende'. Na aankomst in Berlijn wordt het -als dit daadwerkelijk in het dagprogramma inpasbaar blijkt- wellicht mogelijk gemaakt om (facultatief) een klein stukje door te fietsen naar Polen !

 
 

Fietskampeervakantie naar Boedapest 2020 in 3 dagen volgeboekt 

Tijdens de Informatiebijeenkomst  op 16 november 2019 in Beekbergen mochten wij direct al 11 inschrijvingen ontvangen. Hiermee bereikte de Fietskampeervakantie naar Boedapest per direct de status "Gegarandeerd Vertrek". Slechts enkele dagen later kregen we de 16e aanmelding  binnen, waardoor deze Fietskampeervakantie wel heel erg snel was volgeboekt. Hierop is de inschrijving gesloten. Op dit moment zijn alle voorbereidingen in volle gang: de routeboekjes zijn naar alle deelnemers verzonden, het fietsvervoer vanuit Boedapest naar Nederland is geregeld en … de vertrekbijeenkomst in Museum Klok  & Peel te Asten is nu definitief vastgelegd. 


 
 

Voor de thuisblijvers: Cycle2Explore op Facebook

Gedurende onze Fietskampeervakanties communiceren wij met alle thuisblijvers via Facebook. Middels korte verhaaltjes, mooi foto's en wetenswaardigheden inspireren wij zo onze volgers.


Wilt u ons ook volgen?

Klik op Facebook en meldt u aan.

 
 

Cycle2Explore langs de A73

Op vrijdag 1 november jl. hebben wij OOHA Media opdracht gegeven een week lang voor ons te werven langs de A73. De 35 meter hoge reclamemast in de directe nabijheid van Venray heeft één van de grootste digitale schermen van Nederland, namelijk 12 x 9 meter = 108 m². Dit megagrote scherm heeft ook nog eens een erg lang zichtveld, bedient 1.090.300 passanten en heeft een erg hoge attentiewaarde.

 
 

Privacy Verklaring

Met ingang van 25 mei 2018 is in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Vanaf die datum geldt in de gehele EU dezelfde privacy wetgeving. De AVG kent een verantwoordingsplicht. Deze verantwoordingsplicht houdt in dat Cycle2Explore moet kunnen aantonen dat de verwerking van persoonsgegevens aan de regels van de AVG voldoet. Ook moet Cycle2Explore kunnen laten zien dat de juiste technische en organisatorische maatregelen zijn genomen om uw persoonsgegevens te beschermen. Cycle2Explore is hierop volledig ingericht. Meer weten? Download de Privacy Verklaring
 
 

Nieuw: Fietskampeervakantie naar Marseille - De Groene Weg naar de Middellandse Zee

De Groene Weg naar de Middellandse Zee is al voor velen de vervulling geworden van een reeds lang gekoesterde droom: op de fiets van huis naar de Méditerranée ! Deze route is speciaal ontwikkeld voor mensen die houden van rust, ruimte en natuur; een groene fietsroute. Weidse vergezichten en boeiende landschappen zijn kenmerkend, maar ook cultuurhistorische elementen zijn onderweg nadrukkelijk aanwezig. Als je vanuit het kille noorden komt en het iedere dag wat lichter en warmer wordt, dan voel je jezelf -genietend van zon, lucht, licht en water- gelukkig op het strand van Saintes Maries de la Mer. 
De eerst e Fietskampeervakantie naar Marseille staat gepland in 2021
 
 

Waarom naar Boedapest fietsen?

Zeven redenen om met Cycle2Explore naar Boedapest te fietsen:

1. Een nagenoeg volledig vlakke fietsroute

2. Vijf landen van Europa: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakijke, Hongarije

3. Zeven wereldsteden: Köln, Regensburg, Passau, Wien, Bratislava, Gyor Budapest

4. Vijf machtige rivieren: Rijn, Main, Tauber, Altmühl, Donau

5. Twee schitterende fietsroutes: Romantische Strasse en Passau - Wenen

6. Twee fraaie routeboekjes: Katwijk - Regensburg en Regensburg - Boedapest

7. De Limes Fietsroute - Langs de noordgrens van het Romeinse Rijk

De promotie video bekijken? Klik op Promo

Meer weten? Klik op Fietskampeervakantie naar Boedapest

 
 

Cycle2Explore ondertekent het International Tourism Plastic Pledge

Op 1 oktober 2019 heeft Cycle2Explore het International Tourism Plastic Pledge ondertekend. Hiermee spreekt Cycle2Explore nadrukkelijk uit zich in te willen zetten voor het verminderen van plasticvervuiling op haar vakantie-bestemmingen. MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Nederland is met Futureproof Community de  initiatiefnemer. Samen met 2.500 ondernemers vormen ze een beweging die de overgang naar een nieuwe economie versnelt. Een gezonde economie waarin positieve financiële resultaten samengaan met de zorg voor onze planeet. Meer weten? Download het ITPP Certificaat
 
 

Pippin Foods - Catering & Foodtruck reist in 2020 met ons mee !

Teneinde op het onderdeel "Food & Beverage" een nadrukkelijke verbeterslag te maken, zal Pippin Foods -met de inzet van hun gelikte foodtruck- de komende drie jaar de maaltijdvoorziening op de Fietskampeervakanties van Cycle2Explore verzorgen. Pippin Foods is eigendom van Kim Kooter. Kim houdt van wandelen en lekker eten maken. Ze maakt heerlijke Bourgondische maaltijden en wandelt wekelijks zo'n 30 kilometer. Ook het bijzondere concept van Pippin Foods is door haar ontwikkeld. Samen met haar partner Jan Noordermeer, eigenaar van Pippin Hikes, verzorgt zij op onze Fietskampeervakanties dagelijks het gezamenlijke fietsontbijt en het voortreffelijke 3-gangen diner. 


 Kim Kooter en Jan Noordermeer in hun gelikte foodtruck

 

Het digitaal Pelgrimsdagboek

PILNAR Pelgrimsdagboek is het persoonlijke dagboek tijdens uw Fietskampeervakantie. Deze app vervangt het papieren dagboek door u de ruimte te bieden elke dag uw verhalen, foto’s en korte filmpjes samen te voegen. Als u thuis bent kunt u uw verhalen en foto’s gemakkelijk uitprinten en zo alsnog uw verhaal fysiek in handen houden. Daarnaast biedt de app u de mogelijkheid zich verder te verdiepen in de verschillende thema’s en lagen van uw pelgrimstocht. Per dag kunt u ervoor kiezen om dieper in te gaan op bepaalde thema’s en u laten inspireren tot verder nadenken door middel van inspirerende vragen.

Naast een persoonlijk verslag vindt u het wellicht leuk om uw verhalen en foto’s te delen, dat kan ook met deze app. Tenslotte brengt PILNAR Pelgrimsdagboek een lijst handige apps samen die u als pelgrim veelvuldig zult gebruiken: een gids met routes en nuttige adressen, een Spaans woordenboek, het actuele weeroverzicht, een virtuele kaars voor kleine rituelen en inspirerende pelgrimskaarten. 

De app downloaden?  Ga naar de Appstore

 

Ervaringen op de Fietskampeervakantie naar Rome van Ellert Jongstra

Het is vandaag de dag om de balans op te maken van mijn fietsreis naar Rome. Het was een andere beleving dan naar Santiago, daar de route toen helemaal in het teken stond van Jacobus en op verschillende plaatsen was afgebeeld of een kerk met de naam Jacobus. Dat was naar Rome waar Petrus en Paulus begraven liggen niet het geval en de spanning hoe zal alles verlopen was ook minder, vanwege de ervaring die we naar Santiago hadden. Toch was het een bijzondere reis, daar je toch bijna vijf weken van huis bent en met een groep bijna vreemde mensen zult moeten optrekken. Het groepsgevoel was wel aanwezig maar we hebben wel in kleinere groepen gefietst, mede vanwege de e-bikes die gemakkelijker een bepaalde afstand of hoogte verschil konden doen dan de gewone trekkingfietsers. Ook heeft ieder zo zijn eigen voorkeur voor andere groepsleden, maar we moesten wel allemaal hetzelfde meemaken. Bijna vijf weken slapen in een tent met bed en matras of in een kleine tent op de grond en samen eten van de klaargemaakte maaltijd van de kok. Waar ik het meeste tegen aan gezien had was het klimmen in de bergen, maar dat is me meegevallen, het fietsen van een col voelt minder zwaar aan dan een rit die voortdurend heuvel-op-heuvel-af gaat zonder dat een grote hoogte bereikt wordt, of het fietsen van ‘vals plat’ dat voelt als een straffe tegenwind. Het aankomen in Rome op het Pietersplein was minder emotioneel geladen dan voor de kathedraal in Santiago, maar het was wel een geweldige beleving na vier weken fietsen. De route was heel afwisselend en het mooiste door de dalen of over grote hoogten met een wijds uitzicht. De wegen in Italië zijn vaak ronduit slecht te noemen en kun je haast beter op een grindpad fietsen dan op rommelig asfalt. Ook het fietspad langs de Rijn kan op veel plaatsen wel een opknapbeurt hebben.
Wat ons fietsmateriaal betreft is het veelal zonder problemen gegaan, soms een keer banden oppompen, maar een enkele lekke band op de eerste en laatste dag was alles. Enkele fietsers maakten wel eens een botsing met paaltjes die veelvuldig op het pad stonden of reden tegen een stoeprand of vlak langs een auto die de weg opdraaide. Voor twee e-bikers was het jammer dat hun accu-oplader hen in de steek liet en er daarom één van hen eerder naar huis gegaan is. Twee mensen hebben onderweg een reis naar Nederland gemaakt, de een voor een overlijden en het bijwonen van de begrafenis en een ander voor het huwelijk van zijn dochter, dat was iemand van de crew. Het gebruik van GPS was niet voor iedereen de beste manier om de goede weg te vinden en moest men wel eens terug vallen op het route boekje of was men van de route afgeweken om later weer te vinden. De verzorging van de reis was prima en de formule is geweldig om op een prachtige manier zo’n reis te maken.
Alle reisgenoten en verzorgers hartelijk dank voor het genotene met en door jullie. 

20-09-18
Ellert Jongstra.
Blije

Bron: Dit relaas is te vinden op www.pindat.com - Ellert Jongstra - Fietsreis naar Rome
 
 

Clemens Sweerman   |   Fietspelgrim van het eerste uur

"Hij verdwaalde nooit. Clemens Sweerman was altijd zoekende en zo fietste hij de hele wereld over. Het maakte hem tot groot voorbeeld voor duizenden langeafstandsfietsers."


Welke Nederlandse pelgrim die op de fiets naar Santiago de Compostela is gegaan kent Clemens Sweerman niet? Misschien niet persoonlijk, maar nagenoeg elke fietspelgrim heeft gebruik gemaakt van zijn routeboekjes. Zo óók Cycle2Explore. Zijn trilogie ‘St. Jacobsfietsroute’ leidt ook "onze" pelgrims over rustige wegen en langs allerlei bezienswaardigheden naar het graf van St. Jacob in Santiago de Compostela.

Woensdag 13 juni 2018 is Clemens overleden, 72 jaar jong. Wij zijn uitermate dankbaar voor wat zijn reisgidsen voor alle C2E-pelgrims hebben betekend en in de nabije toekomst ook zullen blijven doen. 


Cycle2Explore wenst Wobien, alle familie, vrienden en kennissen héél veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. 
 

Ervaringen op de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela van Peter Wienia

"In 2016 kwam het idee bij me op om de bekende Jacobsroute van Nederland naar Santiago te gaan fietsen. In Frankrijk was ik eerder al iemand tegengekomen die het traject op eigen gelegenheid fietste. Omdat ik in het verleden ook lange afstanden in Frankrijk had gefietst ontmoette ik dagelijks de volgende dilemma’s: Waar eet ik? Waar slaap ik? Eten is geen probleem maar eet ik ook al die weken gezond….en aangepast op een grote lichamelijke prestatie? Slapen was in Frankrijk erg lastig omdat vroeg in het seizoen veel campings nog dicht waren. Dus moest ik veel afwijken van de route om ergens te kunnen overnachten. Nu ik naar Santiago de Compostela wilde heb ik gegoogeld en zo kwam ik op de website van Cycle2explore van Antoon Reijnders terecht. Ik heb me aangemeld voor de Informatiebijeenkomst in november 2016 waar Antoon het e.e.a. zou gaan vertellen over deze reis.


En toen begon het………………


Antoon was werkelijk zo enthousiast en wist mij zó te motiveren dat ik niet meer naar andere reis aanbieders heb gezocht en me direct heb ingeschreven voor de fietsreis die op 5 mei 2017 zou starten in Vessem. En daar heb ik geen spijt van gehad. Ik geloofde in het enthousiasme van Antoon en dat heeft hij ook helemaal waargemaakt. Bijna 6 weken lang heeft Antoon, samen met Ria, Rini en Arthur -de meereizend kok die onderweg echt voortreffelijk kookte- ons begeleid over de 2.500 km lange fietstocht naar ons einddoel.

Als er iemand zich niet lekker voelde kwam Antoon hem/haar ophalen en er werd waar nodig ergens een nieuw fietswiel gekocht. Elke dag stonden de tenten met daarin een bed met 'n stevige lattenbodem en een dik matras klaar, zodat we direct na aankomst ons eigen plekje hadden.

Meestal luxe kamperen dus op prima campings en soms een Auberge wat een leuke verandering was. Elke morgen toverde Arthur een prima ontbijt voor ons; eitje erbij. Elke avond een prima drie gangen diner en daarna de informatie ontvangen voor het volgende dagtraject. Afstand, moeilijkheidsgraad en eindbestemming van die dag.

We hadden een gemengde groep van 14 personen en hebben vooral heel veel gelachen en plezier gehad. Dat moet je wel treffen maar op een dergelijke reis tref je vooral in bredere zin sportieve mensen.

Samenvattend heb ik een geweldige reis gehad.

Dank aan Antoon en zijn mensen".


22 juni 2017

Peter Wienia

Amerongen

 
 

Vacatures

Op gezette tijden vertrekt Cycle2Explore met een groep van ca. 16 personen vanuit Nederland naar de bestemmingen Santiago de Compostela, Rome, Praag, St. Andrews, Boedapest, Oslo en Marseille. Met een reisduur van ca. 6 weken en dagafstanden van 70 tot 90 km fietsen de deelnemers van camping naar camping, terwijl Cycle2Explore met behulp van een volgwagen elke dag zorgdraagt voor het transport van alle bagage en het benodigde materieel. Een tweede volgauto wordt bestuurd door de meereizend kok die met behulp van een professionele outdoorkeuken zorgdraagt voor de bereiding van het dagelijkse fietsontbijt en een overheerlijk 3-gangen diner op de camping. Daarnaast verzorgt Cycle2Explore ook de (Nederlandstalige) reisbegeleiding, hulp bij fietspech, de EHBO functie en de stadsgids. Voor deze reizen is Cycle2Explore gedurende het jaar op zoek naar ervaren reisleiders, professionele koks en gedreven logistiek medewerkers. Belangstelling? Klik op Vacatures
 
 

Light a candle … and keep it lit

 

Voor de thuisblijvers .......

Al sinds enkele maanden is het mogelijk op de site van de kathedraal van Santiago een kaars aan te steken. Een virtueel ritueel bij je gebed, ter ere of herdenking van geliefden, als ondersteuning bij een belofte of persoonlijke intentie.

Je kaars blijft 48 uur branden (of langer al anderen op de verlengingsknop klikken).


Light a candle to Santiago the Apostle. 

Lighting a candle to Santiago the Apostle is completely free and the candle will remain lit for 48 hours. The Cathedral of Santiago invites you to share it so others keep it lit for longer.


"The Camino de Santiago (Way of Saint James) is a path to your inner self."


 Light a candle


 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Wilt u Cycle2Explore volgen? Vul dan onderstaand uw naam en uw e-mail adres in en klik op "Aanmelden"

 

Aanmelden voor de C2E Nieuwsbrief


  • Op uw gegevens is onze Privacy Verklaring van toepassing 

 
 
______________________________________________________________________________________________________________________