Cycle2Explore 

- Long Distance Cycle Tours -  

 

DE C2ENIEUWSBRIEF IS VERHUISD NAAR EEN ANDERE PROVIDER

 
 
 
______________________________________________________________________________________________________________________
 
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   Volledig verzorgd fietsen van camping naar camping

 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   Editie 2024   |   Nog enkele plaatsen beschikbaar

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   Editie 2023   |   Inschrijving gesloten


Meer weten? Klik op: SANTIAGO

Belangstelling? klik op: INSCHRIJVEN
 

Informatiebijeenkomst Santiago de Compostela   |   12 november 2022

Op zaterdag 12 november  2022 organiseert Cycle2Explore weer een Informatiebijeenkomst op Vakantiepark Het Lierderholt te Beekbergen. Tijdens deze bijeenkomst verstrekt Cycle2Explore informatie over de aard en het karakter van de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela. Ook komt hier onze bijzondere Reisformule uitgebreid aan de orde. Deze informatiebijeenkomst wordt verzorgd door Antoon Reijnders, lange afstandsfietser, avonturier en eigenaar van Cycle2Explore. Tijdens de bijeenkomst is de meereizende staf in de persoon van de reisleider, de roadie(s) en de meereizend kok ook aanwezig. Bovendien zijn nagenoeg altijd een aantal eerdere deelnemers van eerdere Fietskampeervakanties aanwezig.

Dus ... óók hen kunt u dan bevragen op hun ervaringen. 


Het programma alvast bekijken? Klik op INFORMATIEBIJEENKOMST

 
 

Food & Beverage   |   De Hoefse Gastropub - Foodtruck & Catering reist met ons mee !

Teneinde Cycle2Explore op het onderdeel "Food & Beverage" ietsje minder kwetsbaar te maken, zal ook De Hoefse Gastropub -met de inzet van hun gelikte foodtruck- de komende jaren de maaltijdvoorziening op de Fietskampeervakanties van Cycle2Explore verzorgen. De Hoefse Gastropub is eigendom van Marieke Weenink. Marieke verzorgt op onze Fietskampeervakanties dagelijks het gezamenlijke fietsontbijt en het voortreffelijke 3-gangen diner. 

 
 

– Marieke Weenink voor haar foodtruck  –

(click image to enlarge)

 

Marieke houdt van werken in de eigen moestuin, de verzorging van de haar boerderijdieren, buitensporten en van lekker eten koken !! De pelgrimstocht naar Santiago is echt een "ding" in haar familie. Zelf heeft ze ook mogen "proeven" van een klein stukje van deze route in Frankrijk. Echt schitterend. Reden waarom ze dan ook graag de maaltijden voor Cycle2Explore op deze avontuurlijk reis verzorgd.

Marieke is zelf ook een fervent fietser; bij voorkeur op de mountainbike maar zeker ook op de renfiets. Als recht geaard Limburgse houdt ze van gezelligheid en van goed en lekker eten. En ... als afgestudeerd gewichtsconsulent is Marieke natuurlijk bekend met dieetwensen en persoonlijke voorkeuren.

 
 

De Rechter
Eindhovens Dagblad

8 november 2021


De Rechter

door Jesse van Muylwijck

 
 

Pelgrimsmirakelen   |   Hoe pelgrims te ontvangen

Hoe pelgrims te ontvangen

Zowel arme als rijke pelgrims van welke afkomst dan ook, die uit Santiago vertrekken of daar aankomen moeten gastvrij worden ontvangen en onthaald. Want allen die hen ontvangen  en zorgzaam gastvrijheid verlenen, zullen niet alleen de gelukzalige Jacobus, maar ook onze Heer zelf tot gast hebben, zoals immers de Heer zelf in het evangelie heeft gezegd: "Wie u ontvangt, ontvangt mij" [Matheüs 10:40]


Velen hebben de toorn Gods op de hals gehaald omdat zij weigerden pelgrims van Sint-Jacobus en behoeftigen te ontvangen. In Nantua, een stad tussen Genève en Lyon, weigerde een wever brood te geven toen een pelgrim daarom vroeg; meteen viel zijn weefstoel doormidden gebroken op de grond. 


In Villeneuve vroeg een behoeftige pelgrim een aalmoes uit liefde tot God en de gelukzalige Sint-Jacobus aan een vrouw die brood onder warme as had. De vrouw antwoordde hem geen brood te hebben, waarop de pelgrim zei: "Och, mocht wat gij aan brood hebt tot steen worden". Toen de pelgrim zich van haar huis had verwijderd en al ver weg was, ging die slechte vrouw naar haar as in verwachting haar brood te pakken, maar zij vond daar een ronde steen in plaats van brood. Terstond ging zij de pelgrim boetvaardig achterna, maar zij heeft hem niet gevonden.

Eens kwamen twee Franse heren geheel berooid op hun terugweg van Sint-Jacobus in de stad Potiers, maar vonden nergens een onderkomen, waarnaar zij uit liefde tot God en Sint-Jacobus hadden gevraagd vanaf het huis van Jean Gautier tot aan Saint-Porchaire. Uiteindelijk  werden zij in het laatste huis van die wijk, naast de kerk van de gelukzalige Porcarius, door een arme man onthaald. En zie, als instrument van goddelijke wraak heeft diezelfde nacht een snel om zich heen grijpend vuur, dat was ontstaan in het eerste huis waar zij onderdak hadden gevraagd, de hele wijk tot aan dat huis waar zij waren onthaald in de as gelegd. Het waren omstreeks duizend huizen en het huis waarin de dienaren Gods gastvrijheid was verleend, bleef door Gods genade ongeschonden.
 
Fragment uit het boek 'De gids voor de pelgrim' van de Werkgroep Geschiedenis en Cultuur van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
 
 

Nederlands Genootschap van Sint Jacob   |   Cor Kuyvenhoven vertelt   

De Franciscaanse voetreis

Lopen in de voetsporen van Franciscus van Assisi. Slapen in kloostertjes die uit zijn tijd lijken te dateren. Waarom doet iemand dat? Er zijn veel prachtige verhalen over Franciscus. Raken die mij en zo ja op welke manier? Of waarom niet? Wat neem je mee van zo’n tocht waarbij de patroonheilige van Italië je voorganger was? 


Cor Kuyvenhoven heeft vele passies, één ervan is pelgrimeren te voet en op de fiets. Als schrijver, onderwaterfotograaf, organisator van wandeltochten en kleurrijk verteller heeft hij heel wat kilometers afgelegd en wil hij zijn ervaringen en kennis graag delen. In twee delen vertelt Cor iets over zijn Franciscaanse voetreis en neemt hij ons mee aan de hand van de schitterende beelden die hij als fotograaf onderweg maakte.

 de Pauselijke Basiliek van St. Franciscus in Assisië 

Datum:

Locatie:

Aanvang:

Kosten:

Aanmelden:

zaterdag 20 november 2021

Gemeenschapshuis De Vurherd, Offermansstraat 10, 5715 AN Lierop

09:30 uur

€ 10,- voor leden NGSJ; € 12,50 voor niet leden

vóór 13 november 2021 (middels de betaling van de deelnamekosten via bankoverschrijving)

 

Een eenvoudige pelgrimslunch is inbegrepen, waarna de lezing wordt afgesloten met een wandeling van 6 km of 9 km over de Strabrechtse Heide.

Meer weten? Klik op PROGRAMMA

 
 

De zeven pelgrimskerken van Rome   |   San Giovanni in Laterano

Traditioneel rekenen we zeven kerken tot de pelgrimskerken van Rome. Al deze kerken – of hun voorgangers – stammen uit de periode kort nadat keizer Constantijn in 312 de christenvervolgingen had laten stopzetten. Gebruikelijk was en is dat pelgrims hun tocht in Rome afsluiten met een bezoek aan deze zeven kerken. Het zijn:

 
 • San Pietro
 • Santa Maria Maggiore
 • San Lorenzo fuori le Mura
 • Santa Croce in Gerusalemme
 • San Giovanni in Laterano
 • San Sebastiano
 • San Paolo fuori le Mura
 
 

San Giovanni in Laterano

foto: Reinhard Goldmann

(click image to enlarge)
 

San Giovanni in Laterano

De aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen is de oudste en de hoogste van de vier grote of pauselijke basilieken van Rome, en heeft de eretitel "Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput" (moeder en hoofd van alle kerken van de stad Rome en van de hele aarde), omdat deze de bisschopszetel is van het primaat van alle bisschoppen, de paus.  De oorsprong van het gebouw dateert uit de 4e eeuw na Christus. wanneer keizer Constantijn het land en het oude paleis van Lateranen aan de christenen afstaat, als beloning voor de hulp die hij heeft gekregen in de beslissende slag om de Milvische brug die hem uiteindelijk tot de enige keizer van Rome kroonde. Het huidige gebouw speelt in op de reconstructie die Borromini in de jaren s. XVII. De façade daarentegen werd in de 18e eeuw gemaakt door Alessandro Galilei. Tijdens de middeleeuwen werden hier vijf concilies gehouden, maar ook het infame proces waarbij Stefanus VI in 896 zijn overleden voorganger Formosus liet opgraven en ‘verhoren’. Totdat de pausen in 1309 de wijk namen naar Avignon was het Palazzo Lateranense de belangrijkste residentie van de paus. Pas na de terugkeer uit Avignon in 1377 kreeg het Vaticaan deze functie. De basiliek werd meermalen verwoest en hersteld. Het huidige gebouw stamt daardoor grotendeels uit de baroktijd en de achttiende eeuw. Links voor de ingang staat een beeld van keizer Constantijn. De bronzen deur in het midden hing oorspronkelijk in het Huis van de Senaat aan het Forum Romanum.

Interieur

Binnen zijn het vergulde plafond en de vloer met cosmatenwerk de moeite waard. Ongeveer halverwege het middenschip rechts het monument voor paus Sylvester II. Het verhaal gaat dat zijn graf gaat zweten en met de botten rammelen als het laatste uur van een paus heeft geslagen. Boven het pauselijk altaar zijn de zilveren reliekhouders te zien, die de hoofden van Petrus en Paulus zouden bevatten. Verder is hier een fraai bronzen graf van paus Martin V. De inwoners van Rome leggen bloemen en kleingeld op dit graf, omdat dit geluk zou brengen. Voorbij het pauselijk altaar kun je links naar de kloosterhof met prachtig cosmatenwerk.

Kunstwerken

Onder de vele prachtige kunstwerken die de basiliek versieren zijn er enkele van Vlaamse kunstenaars. In het transept links vooraan staat een beeldhouwwerk van 'Moses' door Gilis van den Vliete en het beeldhouwwerk van Melchisedec van Nicolas Mostaert. Giotto heeft ook verschillende fresco's en mozaïeken in deze basiliek achtergelaten.

Rondom de Basilica

Rechts achter de basiliek staat de moeder aller doopkapellen. Zijn achthoekige vorm is overal in Italië overgenomen, maar hier niet goed meer te zien omdat er later kapellen aan vast gebouwd zijn. Enkele daarvan bezitten heel mooie mozaïeken uit de vijfde tot zevende eeuw. Links aan de overkant van het voorplein van de St. Jan staat de Scala Santa. Volgens de traditie stamt deze heilige trap uit het paleis van Pilatus. Pelgrims beklimmen deze trap op hun knieën. Bovenaan de Scala Santa bevindt zich het Sancta Sanctorum (het Heilige der Heilige). Door de tralievensters van deze privé kapel van de paus kun je een glimp opvangen van het schitterende cosmatenwerk en van een icoon van Christus dat door engelen geschilderd zou zijn.

 
 

Pelgrimsverhalen   |   Ontmoetingen

donderdag 2 juli

___________________________________

Aische en Refail    Namen

Deze dag heb ik maar één ontmoeting, maar een die ik liever gemist had. En wat was hij er al vroeg bij, nog voor halfelf. Meestal ontmoet je hem later op de dag. Ik zag hem al van verre langs het fietspad staan wachten. Andere passanten liet hij met rust, maar het was duidelijk dat hij maar op één iemand stond te wachten, de zwetende pelgrim. Een ontmoeting is onvermijdelijk, je verzetten heeft geen zin, daarvoor is hij te sterk. De man met de hamer ! Ik ben vanmorgen om halfzeven vertrokken en om zeven uur was ik al drijfnat van het zweet. Met Melanie en Rick was het gisteren niet bij een wijntje gebleven en in combinatie met een lege maag - ik heb niets te ontbijten - is dat een fatale combinatie. Een postbode vraagt bezorgd of ik het nog wel ga redden. 

Fragment uit het boek 'Waar je zin in hebt' van André Brouwer

 
 

Nederlands Genootschap van Sint Jacob   |   Pelgrimswandeling in De Kempen

Na het geweldige succes van de vorige wandeling op 4 september j.l. wordt er opnieuw een wandeling georganiseerd. Deze wandeling van ca 15 km loopt door Gijzenrooi, natuurgebied tussen Geldrop en Eindhoven, de Stratumse Heide, de Grote Heide en een bosgebied genaamd de Meelakkers. De wandeling gaat grotendeels over onverharde paden. Voorafgaand aan de wandeling wordt u koffie / thee uit de "kofferbak" aangeboden op de parkeerplaats van het zwembad Geldrop, De Smelen, adres Zwembadweg 13, 5663 PL Geldrop. Dit is tevens de start/aankomstplaats van de wandeling. Na ongeveer 10 km van de wandeling is er gelegenheid voor een korte pauze met versnapering. Voor diegenen die dat wensen, kan vanaf hier de wandeling ingekort worden. Het totaal wordt dan ongeveer 11 km.

 
 

Genieten op de Stratumse Heide

foto: Chloë van der Smitte

(click image to enlarge)

 

Meewandelen 

Wilt u meewandelen, stuur dan vóór 21 oktober a.s. een e-mail bericht met vermelding van uw naam, uw e-mailadres en uw telefoonnummer naar Berry Blommaert (berry.blommaert "at" gmail.com) of naar Jan Verhoeven (jan_verhoeven "at" live.nl) van de Regio Zuidoost Brabant.

Datum:

Verzamelen:

Startpunt:

Vertrek:

Aanmelden:

23 Oktober 2021

vanaf 09:00 uur

Zwembadweg 13, 5663 PL Geldrop

09:30 uur

vóór 21-10-21

 
 

The Road to Santiago

"It is said that at the beginning of the 9th century a supernatural light signalled the place where the Apostle was buried to a hermit. In the early years of Christianity he had been sent to evangelize Spain. Things did not go well for him and he had to return to Jerusalem, where he underwent martyrdom at the hands of Herod, who, moreover refused permission for his decapitated body to be buried. A group of Christians were able to rescue it and, laid in an unmanned boat, it was led by an angel accross the sea and up the River Ulla to Iria Flavia, the capitol of Roman Galicia, and to a place where there was a cemetry, or Compostum, which in time became known as Compostela" 

Dit is het voorwoord van het schitterend geïllustreerde boek:

The Road to Santiago

"In these pages the reader will discover the different regions and landscapes The Way goes through, together with the beauty, art, history, and traditions that mankind's presence has woven together down the centuries. The reader will also discover the possibilities of making the journey on foot, by car, by bicycle or however - or of recalling it some day afterwards while reading"

En ... dit is het treffende slotwoord van dit geweldige boek.
 

______________________________________________________________________________________________________________________

E-mail blast 02-09-21

 

Queen Sudoku

Queen Sudoku is een variant op de klassieke Sudoku, dat dezelfde regels gebruikt (elk cijfer 1 t/m 9 moet in elke rij, elke kolom en elk 3x3 vak één keer voorkomen) maar met één extra beperking: de cijfers 9 zijn schaakkoninginnen die elkaar niet mogen aanvallen. De cijfers 9 mogen dus niet in dezelfde rij, kolom of diagonaal van welke lengte dan ook worden geplaatst.


Wat is de koninginnezet?

Bij schaken heeft de koningin een specifieke zetwijze: de koninginnezet.

De koningin mag zich diagonaal, horizontaal en verticaal zo ver als gewenst verplaatsen.

Graag wat meer toelichting? 
Lees dan hier eerst de volledige UITLEG van de koninginnezet.

Aan de slag !!
Klik op het plaatje om 3 Queen Sudoku van verschillende moeilijkheidsgraad te downloaden.
 
 

Op de kop getikt ...   |   Een prachtig beeld van St. Jacobus

Met gepaste trost presenteert Cycle2Explore haar nieuwste aanwinst: een prachtig beeld van Sint Jacobus.

Characteristics
 
 • St. James of Compostela
 • Religieus Church Statue
 • Hand-carved wood oak
 • France
 • ca. 1870
 • 22.05 inch
 • ID 1229327
En ... het historisch kunstwerk heeft een prachtig plaatsje gekregen !!
 
Goed om te weten:
We genieten er elke dag met volle teugen van.
 
 

On the road to St. Andrews   |   Thames Barrier

Thames Barrier

De Thames Barrier is een waterkering in de rivier de Theems in Woolwich, een wijk in het oosten van Londen. De kering werd gebouwd tussen 1974 en 1984 en is qua werking vergelijkbaar met de Oosterscheldekering in Nederland. De kering is stroomafwaarts van Londen gebouwd om de stad te beschermen tegen hoog tij vanuit de Noordzee. De kering kan direct na het hoge tij weer geopend worden omdat er zich anders te veel water ophoopt aan de landzijde van de kering.

Omschrijving

Gebouwd op een plek waar de rivier 525 meter breed is, verdeelt de kering de rivier in vier overspanningen van 61 meter, twee van 31 meter en vier niet bevaarbare aan de oevers. De deuren die de pijlers met elkaar verbinden hebben een ronde doorsnee en liggen normaliter op de bodem van de rivier. Ze worden hydraulisch aangedreven vanuit de pijlers die in de rivier zijn geplaatst en kunnen verder omhoog worden gedraaid om de hoeveelheid water die langs stroomt te controleren. De deuren kunnen 180 graden omhoog draaien en zo helemaal uit het water komen, dit om onderhoudswerkzaamheden te vergemakkelijken. Alle deuren zijn hol en gemaakt van staal, op sommige plekken 40 mm dik. De deuren vullen zich met water zodra ze zich in de rivier bevinden en lopen leeg zodra ze boven het wateroppervlak uitkomen. Normaliter staan alle deuren open om scheepvaart door te laten maar als het nodig is kunnen ze allemaal gesloten worden om al het water dat stroomopwaarts uit de Noordzee komt tegen te houden. Voor 1990 sloot de kering gemiddeld één tot twee keer per jaar. Sinds 1990 is dit opgelopen tot vier keer per jaar. In 2003 werd de barrière tijdens veertien opeenvolgende getijden gesloten.

 
 

– Thames Barrier in de Theems nabij Woolwich

foto: David Iliff  -  license: cc by-sa 3.0

(click image to enlarge)

 

Ontwerp en bouw

Het concept van de draaiende deuren is bedacht door Charles Draper. De barrière is ontworpen door Rendel, Palmer en Tritton in opdracht van de gemeente Greater Londen. De locatie in Woolwich werd gekozen vanwege de rechte oevers en vanwege de geschikte rivierbedding om op te bouwen. Het werk begon in 1974 en was in 1982 grotendeels gereed. Als toevoeging werden de reeds bestaande dijken 17 km stroomafwaarts versterkt. De officiële opening had plaats op 8 mei 1984. Toen de kering werd gebouwd werd berekend dat deze tot 2030 volledige bescherming zou bieden en daarna zou de bescherming binnen acceptabele waarden blijven. Huidige modellen laten zien dat de bescherming afdoende zal zijn tot 2030  2050. Sinds 1982 is de barrière meer dan honderd keer gesloten, ook wordt hij elke maand gesloten om te testen..

Overstromingen

Londen is kwetsbaar voor overstromingen. Een storm door een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan trekt soms oostwaarts naar het noorden van Schotland en kan dan de ondiepe wateren van de Noordzee worden ingedreven. De storm wordt compacter bij de engte ter hoogte van Het Kanaal en kan dan in combinatie met springtij zorgen voor gevaarlijk hoge waterstanden in de Theems. Veertien mensen overleden bij de overstroming in 1928 en 307 mensen lieten het leven bij de watersnood van 1953. Deze watersnood zorgde voor de aanzet voor het bouwen van een nieuwe waterkering. Het gevaar is de laatste eeuwen toegenomen vanwege stijging van de zeespiegel (20 cm in 100 jaar) en ... echt waar .. het "overhellen" van Groot-Brittannië (het noorden omhoog en het zuiden omlaag). Een ongeluk met potentiële catastrofale gevolgen vond plaats op 27 oktober 1997. Het baggerschip MV Sandkite botste in dichte mist op een van de pilaren van de Thames Barrier. Terwijl het schip zonk dumpte dat zijn 3.300 ton bagger en kwam uiteindelijk met de boeg terecht op een van de deuren van de kering, waar hij enkele dagen bleef liggen. De deur kon niet sluiten vanwege de grote hoeveelheid bagger die erop lag. Een probleem voor de langere termijn was het beschadigen van de beschermende verflaag. Wanneer op dat moment een overstroming zou plaatsvinden, zou de schade ongeveer 13 miljard pond zijn. Het schip werd midden november weer aan het oppervlak gebracht.

Gebruik

De Thames Barrier wordt gesloten wanneer er een combinatie is van een hoogtij-voorspelling en een hoge rivierstand, gemeten in Teddington. De maximaal toelaatbare rivierstand is 4,78 m in centraal Londen. Ongeveer negen uur voordat het hoge tij de kering zal bereiken worden berichten gestuurd om het rivierverkeer stil te leggen. Als wordt besloten om de Thames Barrier te sluiten worden op zes andere plekken in de omgeving van Londen ook waterkeringen gesloten. Zodra al het scheepvaartverkeer op de Theems is stilgelegd kan de Thames Barrier gesloten worden. De barrière wordt pas weer geopend als de waterstand aan beide zijden van de kering weer gelijk is.

Een probleem kan ontstaan zodra de barrière gesloten is en er hevige regenval plaatsvindt ten westen van Londen. Dan vormt de Theems aan de landzijde van de kering een groot bassin voor al het regenwater. Ondanks het feit dat dit slechts zelden voorkomt wordt er wel rekening mee gehouden: als de kering gesloten zal worden en er wordt regenval verwacht wordt de kering vlak na eb gesloten. Op deze manier kan het vloedwater niet door de kering komen en kan de leegte achter de kering gebruikt worden voor de regen. 

Bezoekerscentrum

Het Thames Barrier Information Centre is een kleine, informatieve tentoonstelling over het verleden, heden en de toekomst van de Thames Barrier. Het verklaart het overstromingsrisico voor Londen en de geschiedenis en omgeving van de rivier de Theems. Er is een werkend model van de Thames Barrier te zien, een film over de constructie, een virtuele technische tourfilm en interactieve displays. En ... op onze Fietskampeervakantie naar St. Andrews in Schotland neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee naar dit machtige waterwerk.

 
 

De zeven pelgrimskerken van Rome   |   Santa Croce in Gerusalemme

Traditioneel rekenen we zeven kerken tot de pelgrimskerken van Rome. Al deze kerken – of hun voorgangers – stammen uit de periode kort nadat keizer Constantijn in 312 de christenvervolgingen had laten stopzetten. Gebruikelijk was en is dat pelgrims hun tocht in Rome afsluiten met een bezoek aan deze zeven kerken. Het zijn:

 
 • San Pietro
 • Santa Maria Maggiore
 • San Lorenzo fuori le Mura
 • Santa Croce in Gerusalemme
 • San Giovanni in Laterano
 • San Sebastiano
 • San Paolo fuori le Mura
 
 

Santa Croce in Gerusalemme – 

foto: Franco Regazzi

(click image to enlarge)

 
 

Santa Croce in Gerusalemme

Volgens de overlevering vond Helena, de moeder van keizer Constantijn, in het Heilige Land het ware kruis. Ze nam een stuk daarvan mee naar haar paleis, dat later werd omgebouwd tot een kerk. Bij een verbouwing in de twaalfde eeuw kreeg deze kerk een campanile, een klokkentoren en een vloer met cosmatenwerk. Eind achttiende eeuw werd een rococo voorgevel en een ovale vestibule toegevoegd. De trap rechts in het middenschip leidt naar de Cappella di Sant’Elena met zijn fraaie renaissance mozaïek. Het beeld van St. Helena in de kapel stelde aanvankelijk de Romeinse godin Juno voor. De trap links in het middenschip voert naar de Cappella della Croce waar de relieken worden bewaard.

Relieken

Er worden veel belangrijke relikwieën bewaard in de kerk, waaronder stukken van het kruis waarop Jezus zijn lijden en dood onderging, twee doornen van de doornenkroon, een stuk van een van de spijkers waarmee onze Heer aan het kruis werd genageld. Andere overblijfselen zijn onder meer een stuk van het kruis van de goede dief en een bot van de vinger van de heilige Thomas die hij in de wond van Christus had geplaatst na zijn opstanding. Ook liggen er fragmenten van de pilaar, waaraan Christus was vastgebonden, de wieg die Jezus had gebruikt als baby en natuurlijk een fragment van de sluier van de Heilige Maagd.

 
 

Voor de 7e keer naar Santiago de Compostela   |   12 augustus 2022

Op vrijdag 12 augustus 2022 vertrekt Cycle2Explore voor de zevende keer vanaf de Jacobushoeve te Vessem met een groep van maximaal 16 lange-afstand-fietsers naar Santiago de Compostela. Net als alle eerdere edities staat ook deze Fietskampeervakantie weer open voor deelnemers met een stevige toerfiets, een stoere randonneur, een lichtgewicht racefiets, een strakke ligfiets óf ..... een gelikte E-bike met een behoorlijke actieradius.

 

voor de 7e keer met een groep lange-afstand-fietsers naar Santiago de Compostela

 

CHARACTERISTICS

ANVR gecertificeerde reisbegeleiding

Onbijt, maaltijdverzorging en lunch

Bagage- en fietstransport naar het thuisadres

Borgstelling wetgeving reisorganisaties

Reisgarantieregeling

Tourguide Wim

Pippin Foods | Catering & Foodtruck

Soetens Fietsvervoer

Brancheorganisatie VvKR

Garantiefonds GGTO

 
Meer weten? Klik op SANTIAGO DE COMPOSTELA
 
 

Kafarnaüm    |   Pelgrimshoeve verandert in Pelgrimsherberg 

 

  Pelgrimsherberg Kafarnaüm te Vessem

(click image to enlarge)

 
De nieuwe naam kan gesplitst worden in een soort roepnaam en in een familienaam. 
De roepnaam, voor het dagelijks gebruik en vooral voor het initiële contact, is Pelgrimsherberg.
De familienaam blijft Kafarnaüm

Jan van Gisbergen, voorzitter Kafarnaüm

 

Hoeve of Herberg?

Kafarnaüm is een herberg, een overnachtingsplaats; geen hoeve of boerderij. Het woord herberg heeft ook een associatie met geborgenheid  en herberg sluit aan op de in Spanje gebruikte benaming ‘albergue'. Bovendien: de uitgang ‘hoeve’, bevordert nou ook niet echt het onderscheid met de 200 meter verderop gelegen Jacobushoeve. De naam Kafarnaüm blijft wel gewoon pontificaal op de gevel staan. Juist nu zal deze naam nog explicieter worden uitgedragen en de Bijbelse betekenis ervan worden uitgelegd. Hoe Jezus daar naartoe ging om rust te zoeken; waarom de broeders destijds voor deze naam gekozen hebben en hoezeer deze naam past bij "een pleisterplaats om tot innerlijke rust te komen"


Bij een eerste pelgrimstocht, zeggen namen als Roncesvalles, Eunate, Cruz de Ferro niet echt veel. Maar als je er ooit geweest bent, vergeet je ze nooit meer. De bedoeling is dat mensen die ooit bij Kafarnaüm geweest zijn de betekenis ervan ook nooit meer zullen vergeten. Omdat ze die betekenis niet alleen gehoord hebben, maar ook omdat ze die bewust ervaren hebben: een voorbereidingsplek, een bijzondere overnachtingsplaats, een eindpunt voor jeugdige pelgrims, een ontmoetingsplek voor teruggekeerde pelgrims, een rustpunt op je levenspad.


Kafarnaüm, woonplaats van Jesus en Petrus

Kafarnaüm was een nederzetting aan de oever van het Meer van Tiberias. Het was van ca.150 v.Chr. tot ca. 750 n.Chr. bewoond. In 1894 zijn de ruïnes en aangrenzend gebied aangekocht en heden ten dage in bezit en beheer van de Franciscanen.

 
 

Gids voor de Pelgrim   |   Voorverkoop

Eind september 2021 verschijnt de nieuwe uitgave van de Gids voor de Pelgrim. De voorverkoop, via de webshop van het Genootschap, is gestart en duurt tot en met 30 september 2021. In de voorverkoop kost de gids slechts € 19,50 exclusief verzendkosten. Een aantrekkelijk en ruim vormgegeven boek met vele foto’s, landkaarten en prenten. De Gids voor de Pelgrim is een heruitgave van het twaalfde-eeuwse document dat deel uitmaakt van de Codex Calixtinus. Het bevat fascinerende details, is geestig -met toespelingen en parodieën- en toont groot ontzag voor de heiligen en hun relieken. In elf hoofdstukken passeren de wegen vanuit Frankrijk naar Santiago de Compostela, de dag-etappes in Spanje, dorpen en steden langs de route, opvangcentra, rivieren en regio’s, de bewoners met hun eigenaardigheden de revue.

De hernieuwde uitgave is uitgebreid met een inleiding en een aantal beschouwingen over specifieke onderwerpen; onder meer over het pelgrimeren in de twaalfde eeuw, de wegen naar Santiago, de heiligen en hun relieken langs de route, de Codex Calixtinus en de (kerk)politieke context in Spanje in de twaalfde eeuw. Heerlijk leesvoer voor elke ervaren, beginnende of aspirant pelgrim.

Bestellen? Klik op GIDS VOOR DE PELGRIM
 
 

Fietsweekend Vessem

Van 24 t/m 26 september 2021 vindt de volgende fiets 3-daagse plaats vanuit Pelgrimsherberg Kafarnaüm. De fiets 3-daagse is bedoeld voor mensen die plannen hebben om een pelgrimstocht per fiets te gaan maken. De 3-daagse start vrijdags om 09:30 uur vanaf de Pelgrimsherberg en eindigt zondags om ongeveer 16:00 uur. Je neemt deel met je eigen fiets en de bepakking die je mee wilt nemen op je eigen pelgrimstocht. Fietsers kunnen onderweg kamperen of slapen in de Pelgrimsherberg. Zo kun je alles een keertje proberen. De 3-daagse wordt begeleid door twee (fiets)pelgrims die ervaring hebben met kamperen, slapen in B&B’s, herbergen en refugio’s. Op de avonden is er speciale aandacht voor o.a. de bagage, de kampeeruitrusting, de training, de veiligheid, de GPS, de kosten, het thuisfront, de routes en de kleding. 

De dag afstanden zijn: dag 1 = 55 km, dag 2 = 85 km en dag 3 = 65 km. Het tempo wordt afgestemd met de groep. De kosten bedragen € 120,- per persoon. Dit is inclusief twee overnachtingen met ontbijt, drie lunchpakketten, tweemaal een warme maaltijd en koffie of thee in de Pelgrimsherberg.

Vanwege coronamaatregelen is het maximum aantal deelnemers zes.


Meefietsen? klik op AANMELDEN

 
 

Op de fiets naar Santiago de Compostela   |   GPS-tracks

Steeds meer mensen maken gebruik van fietsnavigatie bij het maken van een pelgrimsreis. Op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zijn alle GPS-tracks voor de fietsroute naar Santiago de Compostela verzameld. Hiermee kun je vanuit bijna iedere plaats in Nederland met fietsnavigatie naar Santiago de Compostela fietsen. Ook vind je daar diverse GPS-bestanden met voorzieningen zoals hotelletjes, herbergen en B&B's. Daarnaast staan er GPS-bestanden met looproutes en PDF-documenten van een aantal gidsen. Bovendien vind je er de nodige informatie over hoe deze bestanden te laden op een GPS-toestel of smartphone en hoe je ze op de PC kunt bekijken in Google Earth.


Meer weten? Klik op GPS-TRACKS

 
 

Op de fiets naar Duitsland   |   Aanmeldingsplicht vervallen

Vanaf 8 augustus 2021 is Nederland voor Duitsland geen corona risicogebied meer. Wanneer u de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland bent geweest en op of na 8 augustus Duitsland inreist, dan hoeft u zich nu niet meer bij het Robert Koch Instituut te registreren.


CoronaCheck

Let wel: bij het inreizen van Duitsland moet u nog wel de CoroaCheck app met een geldige Internationale QR-code kunnen overleggen.

 
 

Op de fiets naar Duitsland   |   Aanmeldingsplicht

Nederland Hoog Risicogebied

Duitsland heeft Nederland met ingang van 27 juli 2021 opnieuw ingedeeld als een hoog risicogebied.  


Om op dit moment vanuit een hoog risicogebied Duitsland in te mogen fietsen is een registratie op de website van het Robert Koch Instituut verplicht gesteld. Indien nodig kunnen hier ook de nodige bewijzen (b.v. uw vaccinatiecertificaat) geüpload worden.


Fietskampeervakanties

Deze aanmeldingsplicht in Duitsland is dus -naast een geldige Internationale QR-code in de CoropnaCheck app- óók van toepassing op de deelnemers aan onze Fietskampeervakanties naar Rome, Praag, Boedapest en Berlijn.


Aanmelden

Aanmelden dient u te doen bij het Robert Koch Instituut met behulp van een Digital Registration of Entry. Na uw aanmelding ontvangt u hiervan een bevestiging (in PDF-format) die u -ter bewijsvoering onderweg- op uw smartphone kunt opslaan. Om het aanmelden voor de deelnemers aan onze Fietskampeervakantie naar Boedapest te vergemakkelijken heeft Cycle2Explore een korte handleiding opgesteld. Aan de hand hiervan krijgt u een eerste indruk van wat er zoal gevraagd wordt en door de ingevulde schermafdrukken met de daarop vermelde informatie te volgen wordt aanmelden betrekkelijk eenvoudig. Doe er uw voordeel mee !!


De handleiding downloaden? Klik op HANDLEIDING


Uzelf aanmelden bij het Robert Koch Instituut? Klik op EINREISEANMELDUNG

 

______________________________________________________________________________________________________________________

E-mail blast 02-08-21

 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   6 mei 2022

Afgelopen week heeft Cycle2Explore de 16e inschrijving ontvangen voor de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela met vertrek op 6 mei 2022 vanaf de Jacobushoeve te Vessem. Met deze inschrijving heeft deze Fietskampeervakantie het gestelde maximum van 16 deelnemers bereikt en is de inschrijving gesloten. 


Gelijktijdig hiermee is de inschrijving voor de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela met vertrek op 12 augustus 2022 open gesteld.


Oftwel: we hebben weer 16 vrije plaatsen !!


Zin om met ons mee te fietsen? Klik op BOTAFUMEIRO

 
 

Nederlands Genootschap van Sint Jacob   |   Pelgrimswandeling in De Peel

De Pelgrimswandeling loopt door de Brabantse Peel, met een prachtige route door Nederheide, Stippelberg en het Beestenveld. Langs en door bossen, heide en vennetjes. Onderweg vindt er een informatieve ontmoeting plaats met de plaatselijke boswachter. De wandeling is ca. 15 km lang. Voorafgaand aan de wandeling wordt koffie / thee uit "de ‘kofferbak" aangeboden op de parkeerplaats van Hotel Restaurant Nederheide, Kaak 11 te Milheeze. Halverwege is er een pauze met de mogelijkheid voor koffie met een heerlijke versnapering naar keuze bij Grand Café De Viersprong in De Rips. 


Foto: Landgoed Stippelberg

Meewandelen 

Wilt u meewandelen, stuur dan vóór 2 september a.s. een e-mail bericht met vermelding van uw naam, uw e-mailadres en uw telefoonnummer naar Berry Blommaert (berry.blommaert "at" gmail.com) of naar Johannes Bellemakers (j.bellemakers "at" chello.nl) van de Regio Zuidoost Brabant.

Datum:

Verzamelen:

Startpunt:

Vertrek:

Aanmelden: 

4 september 2021

vanaf 09:00 uur

Hotel Restaurant Nederheide, Kaak 11, 5763 PK Milheeze (vanaf het parkeerterrein)

09:30 uur

vóór 02-09-21

 
 

Fietskampeervakantie naar Boedapest   |   Limes op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Aan het begin van onze jaartelling bestuurden de Romeinen een gigantisch wereldrijk, dat zich in een zeer wijde boog uitstrekte rond de Middellandse Zee. De Noordgrens van dit Romeinse Rijk, het grootste archeologische monument van Europa, Limes geheten, loopt van Schotland via Nederland, Duitsland, Midden- en Oost-Europa, uiteindelijk door via het Midden-Oosten naar het noorden van de Sahara in Libië.


Neder-Germaanse Limes

De Neder-Germaanse Limes in de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en een gedeelte in Duitsland is nu definitief toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Neder-Germaanse Limes loopt in Zuid-Holland van Katwijk aan Zee tot Bodegraven, via Utrecht en Gelderland naar Remagen in Duitsland. Dit gedeelte is onderdeel van de totale Romeinse Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk, die zich uitstrekte van Schotland tot aan de Zwarte Zee. De Neder-Germaanse Limes wordt daarmee de derde in de Limes-rij die de Werelderfgoedstatus krijgt, in navolging van Hadrian’s Wall in Engeland en de Boven-Germaanse Raetische Limes in Duitsland. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Donau-Limes, het deel van Zuid-Duitsland via Oostenrijk, Slowakije naar Hongarije later dit jaar ook toegevoegd worden.


Romeinse beschaving

De Limes volgt in ons land de loop van de rivier de Rijn. Langs deze riviergrens bouwden de Romeinen 2.000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan. Hiermee brachten de Romeinen techniek en innovatie naar de lage landen. Mede dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokken provincies, gemeenten, erfgoedinstellingen en vele vrijwilligers, is er in Nederland nu nog veel van deze oude beschaving te bewonderen. Regelmatig worden er langs de Limes nog Romeinse vestigingsplaatsen en resten van hun beschaving aangetroffen. Zo zijn er dit jaar nog resten van een Romeins leger van formaat gevonden op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg. In 2018 werden er, bij de aanleg van de Rijnlandroute in Valkenburg, 600 houten palen gevonden, de unieke resten van een Romeinse Heerweg.


Limes fietsroute

Op onze Fietskampeervakantie naar Boedapest befietsen we de Limes vanuit Nederland naar Hongarije. Dit doen we aan de hand van de rijk geïllustreerde routeboekjes "Limes fietsroute" van Clemens Sweerman.


Meer weten? Klik op DONAUPIRATEN

 
 

King Sudoku

King Sudoku is een variant op de klassieke Sudoku, dat dezelfde regels gebruikt (elk cijfer 1 t/m 9 moet in elke rij, elke kolom en elk 3x3 vak één keer voorkomen) maar met één extra beperking: geen enkel cijfer mag een 'koningszet' zijn verwijderd van eenzelfde cijfer.


Wat is de koningszet?

Bij schaken heeft de koning een specifieke zetwijze: de koningszet
♔ De koning mag zich slechts één veld bewegen, maar wel in elke richting: vooruit,  achteruit, links, rechts of schuin.

Graag wat meer toelichting? 
Lees dan hier eerst de volledige UITLEG van de koningszet.

Aan de slag !!
Klik op het plaatje om 3 King Sudoku van verschillende moeilijkheidsgraad te downloaden.
 
 

Via Coriovallum   |   Springplank naar Santiago de Compostela en Rome

De Via Coriovallum in Zuid-Limburg is aangesloten op het Europese netwerk van Pelgrimswegen naar Santiago de Compostela en Rome.

De Via Coriovallum kan een onderdeel zijn van één van deze pelgrimstochten. Ook kan deze pelgrimswandeling een tocht van bezinning zijn om gewoon even je hoofd leeg te maken. Bovendien kun je de Via Coriovallum gebruiken als oefencircuit. Want alles wat je op een lange afstandswandeling naar Santiago de Compostela of Rome tegen kunt komen, kun je hier ervaren. Beginners krijgen zo de kans om alvast te voelen wat wandelen met volle bepakking is; daarnaast is het een geweldige manier om je materialen, zoals schoenen, kleding, rugzak en alle andere spulletjes uit te testen. Je kunt er gedurende het hele jaar wandelen, want de route is nagenoeg altijd te belopen.

De Route 

De route gaat door het mooie Zuid-Limburg met zijn heuvels en dalen, een zeer gevarieerd landschap. Daar doorheen kabbelen dan weer de vele beekjes tussen de velden en langs de bossen. Je loopt over diverse soorten wegen, over paden, door zand, löss en soms ook modder. Ander moois dat je hier tegenkomt zijn drinkpoelen en graften. Deze drinkpoelen zijn broedplaatsen voor insecten, larven en amfibieën en kraamkamers voor kikkers, padden en salamanders. Graften zijn typisch voor Zuid-Limburg. Het zijn steilranden met bomen en struiken om uitspoeling van löss te voorkomen. 


In Zuid-Limburg moet je zijn als je een beetje pit in je wandelingen wilt, een helling, een holle glibberige weg, een kapel, kasteel of een vakwerkhuis. Ja, je loopt zelfs langs een echte kluis die tot 1930 ononderbroken bewoond was door echte kluizenaars. Kortom veel moois om van te genieten. En het is een echte pelgrimstocht. Ook kun je, met je pelgrimspaspoort, overnachten in een echte pelgrimsherberg en in een klooster. De totale lengte van de route is 90 kilometer en gemakkelijk op te delen in kortere trajecten.

Meer weten? Klik op VIA CORIOVALLUM
 
 

Lourdes   |   Duizenden pelgrims hopen op een wonder

Lourdes is een klein stadje in het zuiden van Frankrijk waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen sinds 160 jaar geleden de Maagd Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Nu is het een plek waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen in de hoop op een wonder.


Vanaf 24 juni 2021 draait in diverse bioscopen de documentaire LOURDES van filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlai. Voor wie nog nooit in Lourdes was, geeft de film een bijzonder en vooral intiem en integer inkijkje in alle wel en wee in dit bedevaartsoord. Ben je er al eens geweest, dan is het een feest van herkenning dat je bovendien tal van aspecten laat zien die zich gewoonlijk alleen achter de schermen afspelen.

De documentaire LOURDES is een antropologisch schouwspel waar ontroerende verhalen samensmelten met de rauwe en naakte natuur van de mensheid. Zes pelgrims getuigen over hun gefluisterde gebeden en door beproeving geplaagde levens. 

Intimiteit en theater
Bijzonder mooi aan deze film is dat de 'voice over' ontbreekt. Een aantal mensen wordt van heel nabij gevolgd en zij delen zelf hun verhaal met ons; in beelden, gebeden of door iets te vertellen over wat ze naar Lourdes brengt. We zien ernstig zieken en hun verzorgers, zwervers, soldaten en sekswerkers. We luisteren naar hun gefluisterde gebeden en hun door beproeving getekende levens. De filmmakers laten zien dat Lourdes veel meer is dan een heilige plaats. Het is een groots theater van het leven waar aangrijpende levensverhalen verteld worden. Waar mensen hun kwetsbaarheid durven te tonen. Maar ook een plek waar gedanst en gelachen wordt. En hartverscheurend gehuild bij het afscheid want...  "als je in Lourdes bent, kun je je laten zien zoals je bent".

Pelgimage

Deze even integere als indrukwekkende documentaire toont ons een heel ander beeld van ‘pelgrimage’ dan waar wij gewoonlijk als eerste aan denken. Aan de andere kant roepen de belevenissen van deze ‘medepelgrims’ ook veel herkenning en ontroering op. Wie kent niet van de eigen pelgrimstocht die ‘kleine, maar tegelijk heel grote gesprekken’ die je altijd zullen bijblijven? Alleen al dat aspect maakt deze film zeer de moeite waard.  Bekijk de trailer of bezoek de website voor meer informatie, onder andere over de bioscopen die de documentaire vertonen.

De trailer bekijken? Klik op de foto.

De site bezoeken? Klik op LOURDES

 
 

Pelgrimsverhalen   |   Michael

 

Cruz de Ferro Punto mágico del Camino de Santiago

(click image to enlarge)

Daarna volgde het verhaal van zijn grote verdriet. Michael had een hele leuke kleindochter, Emma, waar hij bijzonder goed mee op kon schieten. Echt twee handen op een buik. Ze was 19 jaar oud, toen ze op een kwade dag, 1 april 2000, aangereden werd door een man onder invloed van drugs. Dood. Om zijn dochter en schoonzoon het trauma te besparen bood hij aan haar te identificeren. "Het was het moeilijkste dat ik ooit van mijn hele leven gedaan heb. Om haar mooie gezicht zó te moeten zien ……" De tranen stonden in zijn ogen. En ook in die van mij. De nacht voordat haar as teruggegeven zou worden aan de aarde, schoot hij midden in de nacht wakker. Een gedicht verscheen in zijn hoofd en hij schreef het snel op. "Ik heb het niet gemáákt, het wás daar gewoon." De volgende dag tijdens de kleine plechtigheid, heeft hij het voorgedragen:

 

From Emma:

I have not gone; I've just moved on

That I leave you still mids grieve and vice

Is my only pain - in paradise

As I am now, one day you'll be

So until then, love all as you loved me

 

Van Emma:

Ik ben niet verdwenen; ik ben enkel verder gegaan

Jullie achter moeten laten midden in verdriet en woede

Is mijn enige pijn - in het paradijs

Waar ik nu ben, zullen ooit ook jullie zijn

Tot dan: heb iedereen lief, zoals jullie mij lief hadden

 

Michael begon zijn eerste camino in Astorga, nog een heel eind verderop van hier. Net zoals de meeste pelgrims nam hij een steen mee van thuis, meerdere zelfs. Zoals de traditie het wilde, legde hij die stenen neer bij het Cruz de Ferro (het IJzeren Kruis) boven op de hoogste berg van de camino, zo'n 200 kilometer vóór Santiago: die voor zijn kinderen, die voor zijn vrouw.

Als laatste nam hij de steen die hij meegenomen had van het graf van zijn kleindochter. Toen hij die neer wilde leggen, bedacht hij zich. Nee, die mocht niet tussen de andere komen liggen. Die moest een speciaal plekje krijgen, aan de andere kant van het kruis. Terwijl hij om de paal heen liep, zag hij aan de andere kant een mooi gepolijste steen liggen, schuin tegen het hout. Er stond ook iets op geschreven: EMMA ….. !!

"Het woord 'toeval' staat sinds dat moment niet meer in mijn woordenboek." En sinds hij dit thuis verteld had, sprak zijn vrouw ook niet langer meer over de camino als 'Michaels grote vakantie'.

"Er gaat zóveel kracht uit van de camino!", zei hij ter afronding. Ademloos had ik zitten luisteren. En Ine ook. "Wow! Wat een verhaal!"

"Het is nog niet klaar!" Hij vertelde dat hij nu opnieuw de camino aan het doen was, deze keer helemaal vanaf St. Jean-Pied-de-Port. Ergens aan het begin ontmoette hij twee "prachtige" Nederlandse mensen. Ook aan hen vertelde hij het verhaal van Emma. En kennelijk meer, want het werd hen duidelijk dat de 'grief', het verdriet, nog diep in hem zat. Een van hen zei toen tegen hem: "Michael, Emma is een vogeltje in het paradijs. Maar zij zit nog steeds in een kooitje. Je moet haar loslaten. Zet de deurtjes open! Stop met rouwen!"

Michael aarzelde even en vertelde toen verder: "Dat heb ik gedaan. Alsof er een last van mijn schouders viel …"

Ik benijdde die Hollandse om haar wijsheid. Zozeer inzien waar de schoen wringt en het dan zo onder woorden kunnen brengen.

Michael was nog steeds niet klaar: "Later heb ik dat nóg een keer gedaan, toen ik besefte dat er twéé elementen waren die haar gebonden hielden: grief ánd vice. Dat is de woede om het slechte gedrag van de dader. Toen heb ik ook die man vergveven. Nu ben ik er echt klaar mee. Emma is vrij!!

 
Fragment uit het boek 'Voer voor de goede wolf' van Jan van Gisbergen
 
 

Voor de liefhebbers   |   Caminio Vlag

In samenwerking met de Dokkumer Vlaggencentrale (DVC) is een Camino Vlag ontwikkeld. Gekozen is voor de gestileerde Jacobsschelp, waarmee onderweg de route van de camino wordt aangegeven. De kleuren ervan zijn gecheckt bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. De vlag is vervaardigd uit de beste kwaliteit doek: het polyester weefsel Spun-Poly. Een premium kwaliteit; kleurecht en wind-, weer- en UV-bestendig. Strak afgewerkt met een zoom rondom en voorzien van een lus en een koordje. Met deze vlag aan de mast kun je jou betrokkenheid bij de camino tot uitdrukking brengen. En ... ongetwijfeld gaan mensen hierover  dan vragen stellen. Dat is een mooie aanleiding om het verhaal over jouw fietstocht naar Santiago de Compostela te vertellen. De camino vlag is verkrijgbaar in de webshop van het Genootschap van Sint Jacob.

 
 

On the road to Oslo   |   Frøslev Prison Camp

Om deportatie van Denen naar Duitse concentratiekampen te voorkomen, stelden de Deense autoriteiten in januari 1944 voor om in Denemarken een interneringskamp op te richten. De Duitse bezettingsautoriteiten stemden toe en het kamp werd opgericht nabij het dorp Frøslev in het zuidwesten van Denemarken, dicht bij de Duitse grens. Van half augustus tot het einde van de Duitse bezetting in mei 1945 trokken 12.000 gevangenen door de poorten van het kamp. De meesten van hen waren verdachte leden van de Deense verzetsbeweging, communisten en andere politieke gevangenen. De levensomstandigheden in het kamp waren over het algemeen aanvaardbaar, maar 1.600 geïnterneerden werden gedeporteerd naar Duitse concentratiekampen, waar naar schatting 220 van hen stierven. Tegen het einde van de oorlog probeerde de Zweedse graaf Folke Bernadotte alle Scandinavische concentratiekamp gevangenen naar Zweden te krijgen. Tegelijkertijd onderhandelde de Deense regering met de Duitsers over de redding van de Deense gevangenen in Duitsland. Als resultaat van deze inspanningen kwamen veel Scandinavische gevangenen met de Witte Bussen uit de Duitse kampen. In maart en april 1945 werden 10.000 Deense en Noorse gevangenen uit Duitsland naar huis gehaald. Enkele van de terugkerende gevangenen kwamen naar het Frøslev Prison Camp. Onder hen bevonden zich enkele van de 1960 gedeporteerde Deense politieagenten, die op 19 september 1944 waren gearresteerd en gedeporteerd.

 
 

 Frøslev Prison Camp met op de achtergrond de wachttoren

(click image to enlarge)

Toen de Duitse bezetting eindigde, werden de gevangenen vrijgelaten, waarna ze onmiddellijk werden vervangen door vermoedelijke nazi-collaborateurs, en de naam van het kamp werd veranderd in Farhus Camp. Het interneringskamp werd nu geleid door de Deense verzetsbeweging, en onder de geïnterneerden was Frits Clausen, voormalig leider van de Deense nazi-partij. Later nam de Deense staat de leiding over en gebruikte het kamp als de grootste correctionele faciliteit van het land voor veroordeelde collaborateurs. In 1949 hadden de meeste collaborateurs hun straf uitgezeten en werd het kamp omgebouwd tot legerkazerne onder de naam Padborg Camp. Het Frøslev Prison Camp Museum werd ingehuldigd in 1969. Volgens een overeenkomst uit 2001 zal het kamp behouden blijven als nationaal herdenkingspark. Sommige delen van het oorspronkelijke gevangenenkamp 1944-1945, dat was afgebroken, zijn nu weer opgebouwd, waaronder een wachttoren en een deel van het prikkeldraadomheining.

En ... op onze Fietskampeervakantie naar Oslo neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee naar dit bijzondere monument.

 
 

De zeven pelgrimskerken van Rome   |   San Lorenzo fuori le Mura

Traditioneel rekenen we zeven kerken tot de pelgrimskerken van Rome. Al deze kerken – of hun voorgangers – stammen uit de periode kort nadat keizer Constantijn in 312 de christenvervolgingen had laten stopzetten. Gebruikelijk was en is dat pelgrims hun tocht in Rome afsluiten met een bezoek aan deze zeven kerken. Het zijn:

 
 • San Pietro
 • Santa Maria Maggiore
 • San Lorenzo fuori le Mura
 • Santa Croce in Gerusalemme
 • San Giovanni in Laterano
 • San Sebastiano
 • San Paolo fuori le Mur
 

 San Lorenzo fuori le Mura met het cosmatenwerk in de vloer

San Lorenzo fuori le Mura

De Sint Laurens buiten de muren is genoemd naar een van de bekendste en meest vereerde vroegchristelijke martelaren. Hij was een aartsdiaken die in het jaar 258 de marteldood stierf. Volgens de overlevering werd hij verbrand op een rooster. Omdat steeds meer pelgrims bij zijn graf kwamen bidden, liet keizer Constantijn hier een kerk bouwen. Om de nog steeds wassende stroom pelgrims het hoofd te bieden kwam paus Honorius III (1216-1227) met een originele oplossing. Vlakbij de Sint-Laurentiusbasiliek werd later nog een kerk gebouwd, met de apsis naar die van de Sint Laurens gekeerd. Honorius liet beide apsissen afbreken en de kerken samenvoegen tot de huidige Sint-Laurentius.

Interieur

Je komt binnen door de aanvankelijk aan Maria gewijde kerk. De kerk heeft een bijzonder vloer, het zogenoemde cosmatenwerk. Cosmaten waren in de late middeleeuwen specialisten in het aanbrengen van geometrische versieringen van ingelegd marmer in verschillende kleuren. Ook vind je er twee bijzondere preekstoelen en een paaskandelaar. Op de scheidslijn van beide kerken is een triomfboog met mozaïeken uit de zesde eeuw. Deze bevond zich vroeger boven de gesloopte apsis van de Sint-Laurentius-basiliek. Hier is duidelijk te zien dat twee kerken zijn samengevoegd: de vloer van de oorspronkelijke Sint-Laurens ligt hoger. Sint Laurens ligt begraven in de crypte onder het altaar, samen met twee andere martelaren: Justinus (gestorven rond het jaar 165) en Stefanus, de eerste christelijke martelaar. Onder het koor van de basiliek is de graftombe van Pius IX en rechts aan de achterzijde van de kerk is een mooie kloosterhof.

 
 

Expositie   |   Quo Vadis Peregrinus

Tot en met vrijdag 20 augustus is in Kunstzaal Dommeldal, in de bibliotheekvestiging in Mierlo, een tentoonstelling te zien met werken van kunstenaars Lambert de Haas en Renie Groenendal, met als thema: Quo Vadis Peregrinus? Ofwel: Waarheen gaat gij pelgrim? 
Aanleiding van de tentoonstelling zijn de pelgrimstochten van Lambert de Haas naar Santiago de Compostella en Rome. De Haas heeft tijdens de tochten tekeningen en foto's gemaakt, die vervolgens zijn verwerkt in zwartwit tekeningen. Deze zijn gemaakt met pen, ganzenveer, penseel en droge kwast met Oost-Indische inkt. Hij heeft daarbij gebruikgemaakt van verschillende grafische technieken. Naar aanleiding van dit onderwerp heeft Renie Groenendal de afgelopen tijd gewerkt aan een aantal beelden, gemaakt van snoeihout van bomen rond het huis. Het gaat over pelgrims en een pelgrimstocht rondom het huis in zijn woonomgeving. De pelgrimstocht van het leven, of die nu via Santiago de Compostella gaat of rond je huis: ieder zijn eigen levensroute!  De expositie is gratis te bezichtigen.

De Kunstzaal is geopend tijdens de openingstijden van de Bibliotheek: maandag - vrijdag  / 14:00 - 17:00 uur.
 
 

Voor de 6e keer naar Santiago de Compostela   |   6 mei 2022

Op vrijdag 6 mei 2022 vertrekt Cycle2Explore voor de zesde keer vanaf de Jacobushoeve te Vessem met een groep van maximaal 16 lange-afstand-fietsers naar Santiago de Compostela. Net als alle eerdere edities staat ook deze Fietskampeervakantie weer open voor deelnemers met een stevige toerfiets, een stoere randonneur, een lichtgewicht racefiets, een strakke ligfiets óf …. een gelikte E-bike met een behoorlijke actieradius.

voor de 6e keer met een groep lange-afstand-fietsers naar Santiago de Compostela  
 

CHARACTERISTICS

ANVR gecertificeerde reisbegeleiding

Onbijt, maaltijdverzorging en lunch

Bagage- en fietstransport naar het thuisadres

Borgstelling wetgeving reisorganisaties

Reisgarantieregeling

Tourguide Wim

Pippin Foods | Catering & Foodtruck

Soetens Fietsvervoer

Brancheorganisatie VvKR

Garantiefonds GGTO

 

Meer weten? Klik op SANTIAGO DE COMPOSTELA

 

______________________________________________________________________________________________________________________

E-mail blast 01-06-21

 

Coronapas

Deze zomer vrij door Europa fietsen is een belangrijke stap dichterbij gekomen. De EU-landen en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de Coronapas die reizen binnen de Europese Unie gemakkelijker moet maken. Wat de Europese reisafspraken extra aantrekkelijk maakt, is dat er geen aanvullende test- of quarantaine-eisen van de lidstaten komen. Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. Het akkoord komt nog net op tijd, het parlement heeft nog precies genoeg tijd om het digitale coronacertificaat goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie. De witte rook in Brussel maakt het wel een stuk aannemelijker dat de 27 lidstaten er nu inderdaad in slagen om de Coronapas op 21 juni beschikbaar te hebben, ook al moet er technisch en organisatorisch nog veel worden uitgewerkt. Dat gebeurt de komende weken.

 
 

Sint Jacobiparochie   |   Onthulling schelp Groate Kerk

Voor het bordes van De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie is een silhouet van de jakobsschelp in granietkeitjes gerealiseerd. Voor pelgrims die hier de lange tocht naar Santiago de Compostela  aanvangen, is het een duidelijk symbolisch beginpunt van hun tocht.
De datum van de onthulling van deze ingelegde schelp is verschoven naar 26 maart 2022. De bedoeling is dat iedereen bij de onthulling aanwezig kan zijn; vanwege de coronamaatregelen is dat op 25 juli 2021 niet mogelijk. 


Wilt u bij de onthulling aanwezig zijn? 

Meldt u aan via [email protected] of via T: 0518 | 49 17 92  

 
 

Excursie naar Conques   |   20 - 25 oktober 2021

Conques, een van de hoogtepunten van de pelgrimsroute vanaf Le Puy-en-Velay, is een feest. Het klooster- en abdijcomplex van Sainte-Foy torent hoog uit boven de oude en steile straatjes. De romaanse timpaan boven de ingang van de kerk en de kapitelen zijn prachtig. 

Rocamadour kleeft tegen een steile, bijna verticale rots boven de rivier. Door de mysterieuze Zwarte Madonna is het een van de drukstbezochte bedevaartsplaatsen van Frankrijk. 

De Werkgroep Geschiedenis & Cultuur van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob organiseert van 20 t/m 25 oktober 2021 een excursie naar beide plaatsen, met drie overnachtingen in de abdij Sainte-Foy en twee in het klooster Notre-Dame in Rocamadour. In Conques doen de deelnemers mee met de Norbertijner monniken: getijdengebed, mis en maaltijden. Er staan ook een aantal excursies op het programma, onder meer naar de Aubrac en naar Figeac en Cahors. Er kunnen 13 tot 20 deelnemers mee. De kosten zijn € 475,- voor leden van het Genootschap.


Meer informatie over het dagprogramma en de wijze van aanmelding? Klik op EXCURSIE
 
 

Fietsroute Ons Kloosterpad   |   Powered by Cycle2Explore

Wandelpad

De meeste Brabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie. Speciaal voor het Kloosterjaar 2021 is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Het pad is op 30 april 2021 geopend en is vanaf 1 mei 2021 te bewandelen.  Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. Wandelroute Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer.


Fietspad 

Dit fantastische Pelgrimspad heeft Cycle2Explore geïnspireerd tot de ontwikkeling van een gelijknamige fietsroute. Oók deze fietsroute bestaat uit 15 etappes die allemaal starten en eindigen bij kloosters waar u kunt overnachten. De fietsroute is door Cycle2Explore ontwikkeld aan de hand ven het Brabants Fietsroute Netwerk. De tocht met een totale lengte van 350 km kan worden gefietst in dagafstanden naar eigen keuze, door meerdere afzonderlijke etappes aaneen te schakelen. Ook de gewenste overnachtingsplaatsen zijn op deze wijze naar eigen inzicht te kiezen. Op de speciaal hiervoor aangemaakte website kunt u het routekaartje, alle knooppunten en het GPS-track van fietsroute Ons Kloosterpad downloaden.


Meer weten? Klik op FIETSROUTE ONS KLOOSTERPAD

 
 

On the road to Berlin   |   Beelitz Heilstätten

Beelitz, een plaats ten zuidwesten van Berlijn, is bekend om twee dingen: de Beelitzer Spargel (asperges) en het verlaten ziekenhuiscomplex Beelitz Heilstätten. Het verlaten ziekenhuiscomplex is een van de meest bekende (en grootste!) verlaten oorden rondom Berlijn. Het is alsof je door een compleet verlaten dorp loopt.


Oorspronkelijke bouw

In 1898 is het complex gebouwd als sanatorium door Berlijnse zorgverzekeraars. De luxe kliniek was met de trein uitstekend te bereiken vanuit de alsmaar groeiende “Reichshauptstadt”. Vooral ouderen werden hier geholpen aan longtuberculose, een ziekte die vroeger vaker voorkwam onder de armere bevolking die in vochtige “Hinterhöfe” woonden. Hoewel er vooral armeren in het ziekenhuis kwamen te liggen werd er op niets bespaard, de beste architecten werden uitgekozen en het ontbrak er niet aan mooie terrassen, balkons en luxueuse lange wandelgangen. Het complex bestond uit veel verschillende gebouwen. Hoofdzakelijk om de besmettelijke en onbesmettelijke, maar ook om de mannelijke en vrouwelijke patiënten van elkaar gescheiden te houden. Ook het personeel werd strikt gescheiden gehouden. Zo bevonden zich het washuis en de keuken in het vrouwelijke deel en het stookhuis in het mannelijke deel.


In en na de oorlog

In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen gebruikt als militair ziekenhuis voor het Duitse leger. In 1916 heeft Adolf Hitler er ook nog een tijdje verbracht om te worden behandeld aan een gewond been. Geheel zonder schade kwam Beelitz Heilstätten de oorlog niet door; verschillende panden zijn door bombardementen verwoest. Direct na de Tweede Wereldoorlog kwam het complex in handen van de Russen, die het complex ook als militair ziekenhuis hebben gebruikt. Het complex was zelfs het grootste Russische militaire ziekenhuis buiten Rusland en dat is het gebleven tot na de hereniging van Duitsland in 1990. Opvallend is dat de Russen het complex in de toenmalige originele toestand hebben overgenomen, zonder het terrein van extra Plattenbau te voorzien. Bij veel andere complexen die de Russen hebben overgenomen hebben ze dat namelijk wel gedaan. Dit betreft dan met name het verlaten Olympische Dorp en de Kaserne Krampnitz. Aan het interieur hebben de Russen wel het een en ander veranderd en de vele Russische aanduidingen in verschillende panden verwijzen nog naar deze tijd.

 
 

– Treppenhaus in Beelitz Heilstätten

Bron: Fototouren Berlin

(click image to enlarge)

Beelitz Heilstätten nu

In de jaren ’90 is er nog geprobeerd het ziekenhuis te privatiseren. Zonder succes. In 1994 verdwenen de laatste patiënten uit de kliniek, is het complex is in originele staat achterbleven en raakte het in vergetelheid. Jarenlang is het gebied geheel vrij toegankelijk geweest. Na een aantal ongelukken -waar geen arts meer kon helpen – is er besloten het terrein af te sluiten. De meeste gebouwen zijn in verval geraakt. De oude entreepost van het complex is nog in gebruik als kleine snackbar. Deze bistro bevindt zich vlakbij de parkeerplaats buiten het afgesloten terrein en je kunt hier terecht voor wat te eten en drinken. Binnen hangen enkele oude en recente foto’s van het Heilstätten-complex. Rondom het afgesloten terrein van de verlaten Beelitzer Heilstätten vind je nog enkele andere opgeknapte panden die vroeger deel uitmaakten van het ziekenhuiscomplex.

Net als vele andere 'lost places' is ook Beelitz Heilstätten ontdekt door producenten en het heeft al voor enige grote producties dienst gedaan als decor. The Pianist (2002), Rammsteins clip 'Mein Herz brennt' en Valkyrie (2008) zijn slechts een kleine greep.


Bezoek

Tijdens een bezoek is het vaak uitgestorven en angstaanjagend stil. Door de bebossing krijg je niets mee van het verkeer rondom het complex en dit geeft een goed idee van hoe (relatief) aangenaam het geweest zou moeten zijn om hier verpleegd te worden. Op het terrein zelf is het lastig te herkennen welke panden waarvoor dienst hebben gedaan, maar op de Engelse Wikipedia is een vrij goed overzicht te vinden. Het is jammer dat veel apparatuur weg is, maar gelukkig er zijn enkele details goed bewaard gebleven. Het is een aanrader om hier op een mooie dag rond te wandelen, want de omgeven bebossing nodigt uit tot wandelen. En vergeet niet de nodige tijd in te plannen voor een bezoek, want voor je het weet is je middag voorbij. Beelitz Heilstätten ligt op onze fietstocht naar Berlijn. En ... op onze Fietskampeervakantie naar Berlijn neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee naar deze fascinerende urbex locatie.

 
 

Wir sprechen Deutsch   |   Medisch woordenlijstje ⭐️ Duits


 • Waar is een apotheek - - - - - - - - - Wo finde ich eine Apotheke
 • Ik heb brandend maagzuu- - - - - Ich habe Sodbrennen
 • Wilt u een dokter bellen - - - - - - - - Bitte rufen Sie einen Artzt
 • Ik ben duizelig  - - - - - - - - - - - - - - Ich bin schwindlich
 • Ik heb diarree   - - - - - - - - - - - - - - Ich habe Durchfall

Meer Duitse woordjes leren? 

Download het MEDISCH WOORDENLIJSTJE

 
 

On the road to Marseille   |   Le Palais Idéal

Een wonderlijk bouwwerk in het plaatsje Hauterives is het levenswerk van een 19e-eeuwse postbode. Facteur Cheval deed er 30 jaar over om zijn droompaleis te bouwen. Er bestaat een prachtige film over zijn leven, met Laetitia Casta in de hoofdrol.


Facteur Cheval (1836 - 1924) was een Franse postbode die 33 jaar van zijn leven wijdde aan het bouwen van zijn Palais Idéal in Hauterives, dat beschouwd wordt als een van de opmerkelijkste uitingen van naïeve architectuur. Facteur Cheval begon de bouw in april 1879. Het verhaal gaat dat hij struikelde over een steen die een voor hem inspirerende vorm had. De volgende dag keerde hij terug naar die plek en begon meerdere stenen te verzamelen. Dit deed hij daarna 33 jaar lang tijdens zijn dagelijkse postroute van Hauterives naar Tersanne in Zuidoost-Frankrijk. Met de verzamelde stenen begon hij een fantasiebouwsel samen te stellen door middel van cement, leem en gaas. Vaak werkte hij er 's nachts aan, bij het licht van een olielamp. Plaatsgenoten beschouwden hem als een dorpsgek. De eerste twee decennia was Cheval vooral bezig met de buitenmuren. Het paleis is een combinatie van zeer uiteenlopende stijlen met elementen uit de Bijbel en het Hindoeïsme en bevat goden & godinnen, gedichten, inscripties en exotische dieren met soms druipsteenachtige motieven. Facteur Cheval vond zijn inspiratie op de ansichtkaarten en de geïllustreerde tijdschriften die hij als postbode bezorgde. In zwart-foto’s van hindoe-tempels, moskeeën en Egyptische grafkamers.


Wat bezielt iemand om zijn leven aan zoiets te wijden? Was de facteur een gek, een genie, een bevlogen kunstenaar?

Een nieuwe Franse speelfilm - L’Incroyable Histoire du Facteur Cheval - probeert daar antwoord op te geven.


Facteur Cheval (Jaques Gamblin), een man met autistische trekken, krijgt een hoop te verduren in zijn leven. Hij verliest de ene na de andere geliefde… Maar zijn paleis blijkt een soort reddingsboei, een reden om door te gaan, ook al begrijpt alleen zijn dochter waar hij mee bezig is. Een mooi moment in de film is als zijn vrouw (Laetitia Casta) naar hem lacht, op het moment dat hij een eerste lintje krijgt van de burgemeester. Jarenlang vond zij zijn project net zo vreemd als alle andere dorpsbewoners. Maar nu realiseert ze zich trots dat mensen van verre komen om zijn paleis te bewonderen. Facteur Cheval is ineens geen lokale gek meer, maar de held van een eenvoudig dorpje in de Drôme.


Cheval wilde graag bij zijn werk begraven worden met zijn vrouw, maar de Franse autoriteiten verboden dit, waarna hij acht jaar besteedde aan het bouwen van zijn eigen mausoleum op de begraafplaats in Hauterives. Hij overleed op 88-jarige leeftijd, ongeveer een jaar nadat hij zijn mausoleum had voltooid. Vlak voor zijn dood spraken André Breton en Picasso nog hun bewondering voor hem uit. Ook de Franse antropoloog Claude Lévi-Strauss vermeldt Het Kasteel van Cheval in zijn boek La Pensée Sauvage (Het wilde denken) uit 1968.

In 1969 werd het paleis door de Franse minister van cultuur tot Nationaal Monument uitgeroepen.


Bijna een eeuw na zijn dood blijft dat een hele mooie reden om zijn Palais Idéal eens te bezoeken. En .... op onze Fietskampeervakantie naar Marseille neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee naar dit markante bouwwerk.

Foto: Rémi Porte

(click image to enlarge)

 
 

De zeven pelgrimskerken van Rome   |   Santa Maria Maggiore

Traditioneel rekenen we zeven kerken tot de pelgrimskerken van Rome. Al deze kerken – of hun voorgangers – stammen uit de periode kort nadat keizer Constantijn in 312 de christenvervolgingen had laten stopzetten. Gebruikelijk was en is dat pelgrims hun tocht in Rome afsluiten met een bezoek aan deze zeven kerken. Het zijn:

 
 • San Pietro
 • Santa Maria Maggiore
 • San Lorenzo fuori le Mura
 • Santa Croce in Gerusalemme
 • San Giovanni in Laterano
 • San Sebastiano
 • San Paolo fuori le Mur
 
 

Foto:  JLuis San Agustín

(click image to enlarge)

Santa Maria Maggiore

Over de bouw van de Santa Maria Maggiore bestaat een poëtische legende: op 4 augustus 352 verscheen de Heilige Maagd in een droom tegelijkertijd aan paus Liberius en Giovanni Patrizio, een rijke christen, om hen aan te sporen een kerk ter ere van haar te bouwen. De plek waar de kerk gebouwd moest worden, zou door sneeuw aangegeven worden. De volgende ochtend zagen beiden dat het inderdaad midden in de zomer had gesneeuwd. De sneeuw gaf precies het grondplan van de te bouwen kerk aan. Dit wonder wordt elk jaar op 5 augustus herdacht. Tijdens de mis worden dan witte bloemblaadjes vanuit de koepel omlaag gestrooid. Deze legende in het voorportaal wordt uitgebeeld op de mozaïeken uit de dertiende eeuw. Overdag zijn ze niet zo goed te zien, maar 's avonds worden ze fraai verlicht.


Interieur
Van de vier patriarchale basilieken heeft de Santa Maria Maggiore het best zijn middeleeuwse interieur bewaard. Het basisontwerp is van Giovanni Paolo Panini. In het middenschip zijn schitterende mozaïeken uit de vijfde eeuw te zien die verhalen uit het Oude Testament uitbeelden. De mozaïeken op de triomfboog zijn moeilijker te zien. Zij stammen uit dezelfde tijd, evenals die in de apsis. Deze mozaïeken werden echter in de dertiende eeuw gewijzigd toen de apsis verbouwd werd. Tot de weinige latere toevoegingen behoort het cassetten plafond van Sangallo. Het is verguld met het eerste goud dat Spanje uit de Nieuwe Wereld ontvreemde: een geschenk van de Spaanse koning Ferdinand. Ook de grote, weelderige kapellen links en rechts voor het koor zijn van later datum. De rechter kapel is de grafkapel van paus Sixtus V (1585-1590); de linker die van paus Paulus V (1605-1621). Hier vereren de gelovigen een icoon van de Moeder Gods met Kind, dat door een engel geschilderd zou zijn. Verder is er onder meer een groot beeld van paus Pius IX, in gebed verzonken voor het belangrijkste relikwie van de basiliek: stukjes hout van de kribbe van Bethlehem.


Rondom de basiliek

Dichtbij de Santa Maria Maggiore staan twee kleine kerken met interessante mozaïeken. De Santa Pressede staat aan de Via Santa Pressede, vlakbij de voorzijde van de basiliek. In het koor is een groot negende eeuws mozaïek met Byzantijnse en Karolingische invloeden. Heel anders van stijl is het mozaïek in het koor van de Santa Pudenzia. Dit levendige puzzelstuk opgebouwd uit stukjes glas en geglazuurd aardewerk uit het begin van de vierde eeuw behoort tot de oudste van Rome.
Helaas zijn bij een verbouwing in 1589 enkele van de figuren van het mozaïek verdwenen. De Santa Pudenzia staat aan de Via Urbana, de tweede straat links als je met je rug naar de achterzijde van de Santa Maria Maggiore staat.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

E-mail blast 14-04-21

 

Pelgrimsverhalen   |   Monika

Paulo's woekeren met de planning doet me denken aan Monika. Ine en ik hebben haar ontmoet op onze Franse camino. Zij was een Duitse vrouw op leeftijd, naar ik schat ergens achteraan in de zestig. Ze zat met een ietwat mistroostig gezicht naast haar fiets te rusten bij een kapelletje. Het was ergens aan een heel lange maar gemakkelijke beklimming, net iets meer dan een vals plat.


Monika vertelde dat ze de dag tevoren in Le Puy vertrokken was voor haar 1.600 km lange fietstocht naar Santiago. "Maar ik blijk mijn schema bij lange niet te kunnen halen", zuchtte ze vertwijfeld. Ze zou namelijk met het vliegtuig terugkomen en had haar vlucht al geboekt. Van tevoren had ze uitgerekend dat ze gemiddeld 76 km per dag moest maken. Dat was natuurlijk ook niet weinig voor iemand van haar leeftijd. Toch dacht ze dat wel aan te kunnen. Maar toen, op het einde van dag 2, stond ondanks grote inspanningen haar kilometerteller nog maar op 110, in plaats van minstens 150. We fietsten samen door naar het eerstvolgende dorpje, namen onze intrek in hetzelfde pensionnetje en gingen daarna samen eten. Haar stemming was zondermeer somber. Het ging bijna de hele tijd over haar achterstand op haar schema en de enorme tijdsdruk die daardoor nu al ontstaan was. Ik had zo'n medelijden met haar en vroeg voorzichtig waarom ze per se op die bewuste datum weer thuis moest zijn. Bleek er helemaal niets bijzonders te zijn. Ze had gewoon gedacht dat ze het in drie weken wel zou kunnen. "Oh, maar dan boek je die vlucht toch gewoon om", zo probeerde ik haar gerust te stellen. Ik adviseerde haar om voorlopig maar eens gewoon lekker te gaan fietsen. "En over een dag of tien bel je die maatschappij op om de boel te verzetten. Tegen die tijd heb je wel een goed idee wat realistisch is"


De volgende morgen zat ik tijdens het gezamenlijk ontbijt het routeboekje even te bestuderen. "We moeten nog vier kilometer klimmen en dan zijn we boven", zei ik. Dat viel haar tegen. Ze had gedacht dat het dorpje boven op de col lag. "Nee, we moeten nog wat verder omhoog".

Terwijl we onze fietsen optuigden zei Monika: "Gaan jullie maar vast. Ik moet mijn banden nog even oppompen. Ik haal jullie zo meteen wel in."


Boven op de Aubrac kon je een behoorlijk eind terugkijken op de weg die we net afgelegd hadden. Monika was in geen velden of wegen te bekennen. "Mooi", zei ik tegen Ine. Ik denk dat ze het begrepen heeft, dat ze het ook gewoon lekker op haar gemak kan doen". Op dat hoogste punt, op ruim 1.300 meter, was het ongenadig koud. Een ijzige noordenwind joeg overal dwars doorheen. Net als alle pelgrims die te voet waren vluchtten wij snel de enige geopende herberg in. Verkleumd zaten we met zijn allen rond het haardvuur met een grote beker chocolademelk in onze handen, de specialiteit van het huis. Monika kwam echter niet opdagen. Onbegrijpelijk dat zij in die Siberische kou meteen de afdaling ingegaan is. "Goed om een longontsteking op te lopen", zei ik tegen Ine. Is ze kennelijk dus toch voort blijven jagen.


Dagen gingen voorbij. Ine en ik hadden totaal geen haast en we genoten intens van de mooie landschappen en de schitterende stadjes die we passeerden. In kleine dagafstanden trokken we verder.


In Figeac hadden we onderdak gevonden in een nonnenklooster. de hospitalero was net even met mensen naar boven, toen er 's avonds laat op de deur werd geklopt. Ik deed open en werd niet met "goede avond" begroet, maar met "seit verrückt!" Staat Monika ineens voor mijn neus! Ik had verwacht dat ze ondertussen al minstens honderd kilometer verderop zou zijn. "Hé!?" Ik kon mijn verbazing niet onderdrukken. "Jan, je gelooft mijn verhaal niet!", zei ze. Wat was er gebeurd? Maar een paar minuten na ons was ze dat dorpje uitgefietst. Om ons zo snel mogelijk in te halen trapte ze zo hard mogelijk door. Telkens opnieuw verbaasde het haar dat ze ons om de bocht nog steeds niet zag rijden. En ze bleef maar trappen voor wat ze waard was. Totdat …..

Totdat ze het viaduct van de A75 naar Montpellier passeerde. Dat herkende ze. Daar was ze de dag tevoren ook al geweest…..


Kijk, niet iedereen heeft er erg in dat je 's morgens niet tegen de zon in moet rijden als je naar het westen wilt. En natuurlijk, als je dezelfde weg terug rijdt, herken je echt niet alles. Maar helemaal níéts? Niet eens het kapelletje waar je gerust hebt? Maar bovenal: hoe kun je in godsnaam af gaan dalen als we het een paar minuten daarvoor nog over vier kilometer klimmen gehad hebben? En niet eventjes, maar 25 km lang … !!


Fragment uit het boek 'Voer voor de goede wolf' van Jan van Gisbergen

 
 

The road that leads to you   |   Enya - Pilgrim

 
Pilgrim, how you journey
On the road you chose
To find out why the winds die
And where the stories go.

All days come from one day
That much you must know,
You cannot change what's over
But only where you go
One way leads to diamonds,
One way leads to gold,
Another leads you only
To everything you're told.

In your heart you wonder
Which of these is true,
The road that leads to nowhere,
The road that leads to you.
Will you find the answer
In all you say and do?
Will you find the answer
In you?

Each heart is a pilgrim,
Each one wants to know
The reason why the winds die
And where the stories go.

Pilgrim, in your journey
You may travel far,
For pilgrim it's a long way
To find out who you are
Pilgrim it's a long way
To find out who you are
Pilgrim it's a long way
To find out who you are.

Enya - Inge Verbeek

 
Pilgrim
Enya
-3:12
klik op om het nummer te beluisteren
 
 

Knight Sudoku     

Knight Sudoku is een variant op de klassieke Sudoku, dat dezelfde regels gebruikt (elk cijfer 1 t/m 9 moet in elke rij, elke kolom en elk 3x3 vak één keer voorkomen) maar met één extra beperking: geen enkel cijfer mag een 'paardensprong' zijn verwijderd van eenzelfde cijfer.


Wat is de paardensprong?

Bij schaken heeft het paard een specifieke zetwijze: de paardensprong
♞  eerst 2 velden horizontaal of verticaal en daarna 1 veld in een richting loodrecht daarop

Graag wat meer toelichting? 
Lees dan hier eerst de volledige UITLEG van de paardensprong.
 
Aan de slag !!
Klik op het plaatje om 3 Knight Sudoku van verschillende moeilijkheidsgraad te downloaden. 

 
 
 

Credential del Peregrino   |   Año Santo Compostelano 2021

 
Credential del Peregrino  Año Santo
(click image to enlarge)

Ter gelegenheid van het Heilig Jaar heeft de kathedraal van Santiago een speciaal credencial uitgegeven. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft een honderdtal van deze speciale pelgrimspassen ingekocht en biedt deze in de webshop te koop aan voor leden. 


Het jaar 2021 is een Jacobijns of Heilig Jaar – een jaar waarin 25 juli, de naamdag van de apostel, op een zondag valt. Het werd op 31 december 2020 ingeluid met de opening van de Puerta del Perdón, de Heilige Deur van de kathedraal van Santiago de Compostela. Daarbij werd in verband met corona tevens aangekondigd dat ook 2022 een Heilig Jaar is. Het belang hiervan voor ons pelgrims is dat je in een Heilig Jaar een ‘volle aflaat’ kunt verdienen. Als je minstens 100 km naar Santiago de Compostela loopt (of 200 km fietst of te paard aflegt), aldaar aangekomen de kathedraal betreedt, bidt en het graf van de apostel bezoekt, te biechten gaat en de communie hebt ontvangen, heb je een aflaat verdiend. Normaal houdt die een gedeeltelijke verlossing van tijdelijke zondestraffen in. In een Heilig Jaar echter, verdien je er een volle aflaat mee: kwijtschelding van alle tijdelijke zondestraffen. Wellicht een goede reden om voor deze speciale gelegenheid dit bijzondere credencial te gebruiken, maar ... de normale pelgrimspas blijft uiteraard ook gewoon geldig.


De speciale NGSJ-ledenprijs van de Año Santo pelgrimspas is € 4,-  (excl. verzendkosten).

 
 

Col du Pas de Lauzun   |    Road of Jura

Op weg naar Marseille fietsen we door de prachtige groene Jura, waarbij we óók de Col du Pas de Lauzun (504 m) aandoen. Over een afstand van bijna 7 km overbruggen we, met een hellingspercentage van 4,3 %, een hoogteverschil van 300 meter. En ... dit levert schitterende panoramische plaatjes op.

Alhoewel het filmpje niet van de Col du Pas de Lauzun zelf is, levert het toch een mooie eerste indruk van de Jura op.


De video bekijken? Klik op de foto.

 
 

Pelgrimsverhalen   |   Santo Domingo de la Calzada

zaterdag 6 april 2013 

Het was een zonnige maar ijskoude lenteochtend. We bezochten het voorbeeldig (her)ingerichte museum en aansluitend de kerk, de voormalige kathedraal. De haan en de hen, bij alle pelgrims bekend, waren in opperbeste stemming. Ze kraaiden en kakelden erop los en hun lustig rumoer weergalmde onder de gewelven. De oorzaak van hun vrolijkheid was heel zeker het bezoek van hun 'voedstervader'. We zagen immers een man die in de kooi bezig was het legendarisch gevogelte van voedsel en drank te voorzien. Onze aandacht vestigde zich echter vrij snel op het grootste retabel van Damián Forment (1480 - 1540). We namen de tijd om dit meesterwerk van de virtuoze beeldhouwer uitvoerig te bewonderen. Ik zat in mijn rolstoel en plots kreeg ik een tikje op mijn schouder. Daar stond de 'voedstervader' van de kippen; hij bood mij een vers eitje aan. Het was nog warm. Nog vóór ik hem goed en wel kon bedanken was hij weg. Ik wist niet wat mij overkwam. Ik had een ei gekregen en wel een heel bijzonder ei! Het bracht mij in een onvoorziene staat van geluk. Nergens, noch in de pelgrims- noch in de mirakelliteratuur had ik een verhaal gelezen over een pelgrim die een dergelijk geschenk in ontvangst mocht nemen. Wat nu gedaan?


Het eitje werd voorzichtig opgeborgen en na dit memorabele kerkbezoek stapte ik met mijn drie reisgezellen in de auto om naar Burgos te rijden. In Villafranca Montes de Oca hielden we halt voor het middageten. Op mijn beleefd bezoek kookte de kok van het restaurant het kostbare eitje en kwam hij het met de nodige plechtigheid aan tafel serveren. Ik deelde het in vier partjes. Ter nagedachtenis aan Santo Domingo en ter ere van Santiago hebben we elk ons partje eerbiedig verorberd.


Ik weet niet of dit waargebeurde verhaal een plaats moet krijgen in de mirakelliteratuur. In elk geval was het een zeer ontroerende belevenis. De herinnering eraan zal mij bijblijven. De lezer vindt het bewijs ervan achter in het boek.


Fragment uit het boek 'Santiago: de apostel en zijn mirakelen' van Mireille Madou

Mireille Madou

 

12-03-1931  14-12-2020

 - erelid en mede oprichter van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob - 

 
 

Kathedraal van Burgos   |   800 jaar 

Op 20 juli 2021 is het 800 jaar geleden dat de eerste steen van de Kathedraal van Burgos werd gelegd. Om dit heuglijke feit te vieren worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Het betreft dan met name thematische tentoonstellingen, schitterende concerten, internationale conferenties, nieuwe toeristische routes, de restauratie van vele kunstwerken en het vertrek van de Ronde van Spanje.

De kathedraal van Burgos -sinds 1984 op de Unesco werelderfgoedlijst- is een levende tempel van geloof, devotie en gebed. Door de eeuwen heen heeft de kathedraal daarnaast ook altijd alle artistieke bewegingen nadrukkelijk gevolgd. 

Foto: Morenox (click image to enlarge)

 
 

Heilig Jaar verlengd tot 31 december 2022

Tijdens de openingsceremonie van de Heilige Deur van de kathedraal in Santiago de Compostela, is bekend gemaakt dat het Heilige Jaar 2021 verlengd zal worden met een extra jaar tot 31 december 2022. Een gezant van paus Franciscus, nuntius Bernardito Auza, las het decreet van de paus aan het einde van de liturgie in de kathedraal voor. Reden van de verlenging is de Covid-19 pandemie, het geeft nu wereldwijd aan iedereen die dat wil de gelegenheid in een heilige jaar een pelgrimage naar Santiago te maken zonder dat er sprake zal zijn van ongewenste of niet toegestane drukte.

De machtige kathedraal van Santiago de Compostela heeft vele deuren. Een daarvan is héél bijzonder. Dat is de “Puerta del Perdón”. Deze deur is namelijk altijd gesloten, behalve  .... in een Heilig Jaar. 


Op de foto: 

De "Puerta del Perdón" (Heilige Poort) van de kathedraal van Santiago de Compostela 
 

De zeven pelgrimskerken van Rome   |   De Sint Pieter

Traditioneel rekenen we zeven kerken tot de pelgrimskerken van Rome. Al deze kerken – of hun voorgangers – stammen uit de periode kort nadat keizer Constantijn in 312 de christenvervolgingen had laten stopzetten. Gebruikelijk was en is dat pelgrims hun tocht in Rome afsluiten met een bezoek aan deze zeven kerken. Het zijn:

 
 • San Pietro
 • Santa Maria Maggiore
 • San Lorenzo fuori le Mura
 • Santa Croce in Gerusalemme
 • San Giovanni in Laterano
 • San Sebastiano
 • San Paolo fuori le Mura
 

De Sint Pieter

Paus Julius II legde in 1506 de eerste steen voor de huidige Basilica di San Pietro (Sint Pieter), nadat de onder keizer Constantijn gebouwde eerste Sint Pieter bouwvallig was geworden. De nieuwe basiliek werd 120 jaar later door paus Urbanus VIII gewijd. Bramante was de eerste van tien architecten die aan de Sint Pieter gewerkt hebben. Omdat hij veel kunstschatten uit de oude basiliek sloopte, gaf zijn opvolger Rafael hem de bijnaam ruinante, dit betekent ‘sloper’. De basis voor de kerk was voor Bramante een Grieks kruis en een platte koepel. Dit plan werd later enkele keren gewijzigd. Uiteindelijk is het een Latijns kruis geworden. De kenmerkende hoge koepel danken we aan Michelangelo. Als laatste werkte Bernini aan de Sint Pieter. Van zijn hand is ook het idee voor de uitvoering van het huidige Sint Pietersplein met zijn colonnades, die de gelovigen lijken te omarmen.


Het interieur van de Sint Pieter

Het interieur is overweldigend door zijn kolossale afmetingen en de overvloed aan kunstwerken, waarvan alleen de belangrijkste hier genoemd worden. Nadat je de kerk binnengegaan bent zie je geheel rechts Michelangelo’s Pietà, misschien wel het mooiste kunstwerk in de Sint Pieter, beschermd achter een glazen wand. Dichtbij het altaar staat het beroemde beeld van Petrus, waarvan de teen afgesleten is door de kussen van de talloze pelgrims. Boven het pauselijk altaar, waaraan alleen de paus zelf de mis mag celebreren, rijst het 29 meter hoge baldakijn op, een schepping van Bernini. Het brons is afkomstig van het dak van het Pantheon. Achter het altaar bevindt zich de cathedra (troon) van Petrus, die door Bernini in een uitbundig geheel werd opgenomen. Heel bijzonder is de oplichtende duif, het symbool van de Heilige Geest, boven de cathedra.

Links en rechts van de cathedra zijn enkele van de mooiste grafmonumenten te zien: links dat voor Paulus III; rechts dat voor Urbanus VII. Andere grafmonumenten die je niet mag missen zijn die voor Clemens XIII (verder naar rechts), Alexander VII (even ver naar links) en Innocentius VIII (eveneens naar links, maar veel dichter bij de uitgang). Dichtbij het beeld van Petrus is de ingang tot de Grotte Vaticane, de onderaardse ruimte onder de Sint Pieter. Hier liggen veel pausen begraven, waaronder ook recente zoals Johannes Paulus II en Johannes XXIII.

Beklimming van de koepel

Heb je geen last van hoogtevrees en wil je een goed idee krijgen van de grootte van de Sint Pieter, sluit je dan aan bij de rij buiten de basiliek. Er gaat een lift tot aan het dak, maar de tweehonderd treden in de koepel moet je in ieder geval zelf doen.

Kerkschat

Vanaf de voorgevel gezien net voor het linker transept bevindt zich onder het monument voor Pius VIII de ingang naar de kerkschat (tesoro). Deze werd herhaaldelijk geplunderd, maar er werden ook steeds weer nieuwe kostbaarheden geschonken. Sommige stukken stammen nog uit de oude Sint Pieter, zoals de gouden haan die paus Leo IV in de negende eeuw op de basiliek zette en die naar men meende zou kraaien als ‘de jongste dag’ aanbrak. Ook de Colonna Santa, de zuil waartegen Christus leunde tijdens zijn discussies met de schriftgeleerden in de tempel van Jeruzalem, komt uit de oude Sint Pieter.

 
 

Gezellige, warme, zorgeloze feestdagen en een gezond, gelukkig én vrij 2021

 

______________________________________________________________________________________________________________________

E-mail blast 01-12-20

 

Hans Reitsma   |   Fietsroutemaker

Vanuit zijn bijzondere belangstelling voor reizen, fietsen, cultuur, natuur, fotografie, cartografie, schrijven, vormgeven, informatie overzichtelijk ordenen en puzzelen ontwikkelde Hans Reitsma in de periode 1986-1990 zijn overbekende fietsroute Reitsma's Route naar Rome


De beschrijving hiervan is neergelegd in een drietal gelikte routeboekjes met duidelijke kaartjes, heldere beschrijvingen en heel veel toeristische informatie: 


 • Deel 1:  Amsterdam – Garmisch Partenkirchen
 • Deel 2:  Garmisch Partenkirchen – Ferrara
 • Deel 3:  Ferrara – Rome

Het is deze mooie set van drie uitermate informatieve routeboekjes die Cycle2Explore uitlevert bij het volledig verzorgde arrangement 'Fietskampeervakantie naar Rome'. 


Onderstaand het relaas van Hans over de ontstaansgeschiedenis:


"De Rome-route heeft een lange ontstaansgeschiedenis. Het begon allemaal toen ik op TV de Elfstendtocht van 1986 zag. Dat wekte in mij het verlangen 'Grote Daden' te verrichten. Nu ben ik -in weerwil van mijn Friese achternaam- een bar slecht schaatser. Een Elfgrachtentocht zou voor mij wel het maximaal haalbare zijn geweest. Fietsen ging (en gaat) mij veel beter af, en zo rijpte het plan voor een lange fietstocht: Amsterdam - Venetië. Ik vind het van jongs af aan leuk om wegenkaarten te bestuderen, dus ontwierp ik voor mezelf een zo mooi en rustig mogelijke route. Terug van Venetië leek het me een goed idee routeboekjes te maken van deze tocht om zo andere fietsers te laten profiteren van mijn avondenlange voorbereiding. Volgende vakanties werden dan ook besteed aan het zoeken van alternatieven voor stukken route die tegengevallen waren: te druk, niet mooi genoeg of te modderig. Dat ging niet vlug: Google Maps, Streetview, Google Earth en OpenStreetMap bestonden nog niet. Het was vaak trial-and-error aan de hand van wandelkaarten en waar die niet voorhanden waren gewone wegenkaarten voor automobilisten. In Italië zaten die bovendien vol fouten. Soms schoot ik zo weinig op met het uitproberen van mogelijke routes dat ik me 's avonds weer op dezelfde camping aanmeldde waar ik 's ochtends vertrokken was.

Toch leek de route na een paar jaar klaar te zijn. Op de Fietsvakantiebeurs hing ik daarom oproepjes op met de tekst "Wie wil mijn route naar Venetië testen?" Ik was er van uitgegaan dat de meeste fietsers die een dergelijke tocht ondernamen jonge, sportieve mensen waren. Toen ik in 1987 naar Venetië fietste was ik 38 jaar en hield ik wel van een sportieve uitdaging. De route ging dan ook heuvel op, heuvel af door de Eifel en de Hunsrück. In de Alpen ging hij over drie passen: het Hahntenjoch met enkele kilometers à 13%, het Timmelsjoch (2.509 m) op de Oostenrijks-Italiaanse grens en de Passo di Pian di Fugazze (1.157 m) tussen Rovereto en Vicenza. De eerste testrijders, een 50+ echtpaar, stuurden me vanuit Duitsland een ansichtkaart (je had nog geen email) waar op ze schreven: 'Je route gaat ons veel te veel op en neer, we zijn er vanaf gestapt en volgen nu de Ahr omlaag en straks de Rijn omhoog!' Zo kwam ik er gelukkig bijtijds achter dat een deel van de doelgroep (het overgrote deel, weet ik inmiddels) niet meer zo jong en atletisch is. De route werd helemaal herzien om hem zo licht mogelijk te maken. Tevens werd het eindpunt verlegd van Venetië naar Florence, want daar vertrok de fietsbus terug naar Nederland. En zo kwamen de routegidsen in 1996 op de markt onder de titel 'Fietsen naar Toscane'. Achteraf bleek die fietsbus overigens maar een zeer bescheiden rol te spelen bij de terugreis. Bovendien lieten veel fietsers mij weten verder te willen naar Rome, iets waar ik met mijn protestantse roots niet meteen aan gedacht had. Dus werd de route doorgetrokken naar Rome en de titel veranderd in 'Reitsma's Route naar Rome'. Ook werd een extra route toegevoegd via Venetië, wat toch mijn eerste liefde in Italië gebleven is.

Daarmee is het verhaal nog niet af: bij elke nieuwe druk zijn er wel een aantal verbeteringen doorgevoerd, soms omdat nieuw aangelegde fietspaden een betere route mogelijk maken, maar vaak ook naar aanleiding van mails en blogs van fietsers. In een aantal van die blogs was bijvoorbeeld te lezen dat je een plaats voor de fiets moest reserveren als je de Arlbergpas per trein wilde doen. Anders kon je alleen mee als de conducteur een oogje toe wilde knijpen. En dat wilde lang niet elke conducteur. Dat was de aanleiding om in 2016 de hele Arlbergpas er uit te gooien en te vervangen door de Buchener Höhe, waar je wèl zonder reservering in de trein kunt stappen. Bovendien is die pas veel lager en de route er naartoe (nog) mooier en rustiger dan de oude route. Aanvankelijk vond ik het wel een probleem dat de nieuwe route zo'n 80 km langer is. Tot ik me realiseerde dat wie vlug in Rome wil zijn toch niet met de fiets gaat. Beleidsmakers zouden het "voortschrijdend inzicht" noemen.

 
Bron: www.reitsmaroutes.nl.
 
 

Informatiebijeenkomst in Beekbergen geannuleerd

Wat wil het geval?

Op dinsdag 13 oktober jl. heeft het kabinet -bij monde van minister president Mark Rutte- de Corona maatregelen nadrukkelijk aangescherpt.

Eén van de maatregelen: "Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren."

Concreet betekent dit dat Vakantiepark Het Lierderholt voorlopig gesloten is.


Annulering

Op grond hiervan is Cycle2Explore genoodzaakt de geplande Informatiebijeenkomst op zaterdag 14 november 2020 te Beekbergen te annuleren. 


Nieuwe datum

Op een later tijdstip zal -afhankelijk van de omstandigheden- een nieuwe datum worden ingepland.

 
 

On the road to Oslo   |   Een fenomenaal natuurverschijnel

 

Grenen Where two seas meet

(click image to enlarge)

De Noordzee en Baltische Zee ontmoeten elkaar op spectaculaire wijze! Bij Grenen, het uiterst noordelijke puntje van Denemarken, kun je met één voet in het Skagerak staan, dat deel uitmaakt van de Noordzee, terwijl je met je andere voet in het Kattegat, onderdeel van de Oostzee, bent. Alsof er een onzichtbare barrière tussen de twee zeeën aanwezig is: de wateren vermengen zich niet. Een werkelijk verbazingwekkend visueel effect dat bijna bovennatuurlijk lijkt. Grenen, de meest noordelijke punt van schiereiland Jutland in Denemarken, is een regio die bekend staat om zijn dramatische natuurschoon. Deze plek is immens populair onder natuurliefhebbers, die afkomen op de prachtige stranden, de onstuimige golven en de uitgestrekte wandelpaden. Met name het botsen van de branding is een waar fenomeen. De golven van de Noordzee komen uit het westen aanrollen, terwijl het water van de Oostzee uit het oosten komt aangestormd. Bij Grenen ontmoeten ze elkaar en botsen ze met daverend geweld tegen elkaar. De witte kruisende waterstrepen vormen een bijna perfect wit ruitpatroon in de blauwe zee. Mensen trekken hun schoenen uit, rollen de broekspijpen omhoog en stappen aan weerszijden van de laatste decimeters strand het water in: de rechtervoet in de Oostzee, de linker in de Noordzee. Verder is Grenen een lange tijd het onderwerp van landschapschilderijen geweest, aangezien het natuurlijke licht mooi in het witte zand weerspiegelt. Uiteraard zien deze schilderijen er niet allemaal hetzelfde uit: de landmassa verandert namelijk steeds. Het uiterste puntje neemt voortdurend een andere vorm aan dankzij de kracht van eb en vloed en de sterke stroming. Als je graag wandelt, kun je vanuit Skagen de wandelroute nemen die langs de kust helemaal tot aan het noorden loopt. Wandel door laaggelegen zandduinen, langs de machtige vuurtoren, of trek je schoenen uit en loop een eindje door het ondiepe water. In de zomer zijn de stranden van Grenen ideaal voor een duik, al is het water hier het hele jaar door koud. Grenen is ook een van de voornaamste Deense vogelspotlocaties. Bekijk de hongerige zeevogels die de zee in duiken voor vis. Nergens zie je meer trekvogels dan hier; maar liefst 350 soorten passeren hier elk jaar op hun tocht naar Zuid-Europa en Afrika. Als je het radarstation niet meetelt, is het Skagen Odde Naturcenter -lokaal ook wel het 'woestijnfort' genoemd- het meest noordelijke gebouw van Jutland. De wereldberoemde architect Jørn Utzon van het Sydney Opera House heeft het organische, natuurlijke ontwerp bedacht. Dit natuurcentrum richt zich vooral op de omgeving van het lokale gebied. Denk hierbij voornamelijk aan zand, water, wind en licht.

Voor informatie over de kracht van de verschillende natuurelementen bij dit landuiteinde kun je het natuurcentrum bezoeken. 


Het bulderende schouwspel van de twee botsende zeeën ligt op onze fietsroute naar Oslo. En .... op onze Fietskampeervakantie naar Oslo neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee op zijn strandwandeling naar dit fenomenaal natuurverschijnsel.

 
 

Pippin Foods - Catering & Foodtruck reist óók in 2021 met ons mee !

Teneinde op het onderdeel "Food & Beverage" een nadrukkelijke verbeterslag te maken, zal Pippin Foods -met de inzet van hun gelikte foodtruck- de komende jaren de maaltijdvoorziening op de Fietskampeervakanties van Cycle2Explore verzorgen. Pippin Foods is eigendom van Kim Kooter. Kim houdt van wandelen en lekker eten maken. Ze maakt heerlijke Bourgondische maaltijden en wandelt wekelijks zo'n 30 kilometer. Ook het bijzondere concept van Pippin Foods is door haar ontwikkeld. Samen met haar partner Jan Noordermeer, eigenaar van Pippin Hikes, verzorgt zij op onze Fietskampeervakanties dagelijks het gezamenlijke fietsontbijt en het voortreffelijke 3-gangen diner. 


  - Kim Kooter en Jan Noordermeer in hun gelikte foodtruck -

 
 

Informatiecentum in Vessem gesloten

Voor vragen of informatie kunt u terecht via het vertrouwde e-mailadres


 
 

Stai Calmo   |   Medisch woordenlijstje ⭐️ Italiaans  


 • acuut   - - - - - - - - - - - - - - acuto
 • allergie  - - - - - - - - - - - - - allergia
 • bloeden   - - - - - - - - - - - - sanguinare
 • brandwond  - - - - - - - - - - bruciantura
 • buikpijn   - - - - - - - - - - - - mal di panciaMeer Italiaanse woordjes leren? 

Download het MEDISCH WOORDENLIJSTJE

 
 

On the road to Marseille   |   Café la Nuit

Caféterras bij nacht (ook bekend als Terrasse du café le soir) op het Place du Forum in Arles, is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh,  dat hij in september 1888 in de Franse stad Arles maakte. Het schilderij bevindt zich in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Vincent Van Gogh bracht zijn nieuwe impressies over het zuiden van Frankrijk naar voren op het schilderij van een café in Arles, waar nu Café van Gogh op de gevel staat. De stijl van het schilderij is typisch Van Gogh met warme kleuren en perspectief. Nadat hij het had geschilderd, schreef Van Gogh enthousiast in een brief aan zijn zus:


"Ik ben bezig met een nieuw schilderij van een café bij nacht. Op het terras zijn kleine personen van drinkende mensen. Een grote gele lantaarn verlicht het terras, de straat heeft paarse tinten. De gevels van de huizen en een blauwe lucht met sterren en met een groene boom. Het is een nachtschilderij geworden zonder zwart maar met blauw en paars en groen en felle groene tinten en citroengeel. Ik vind het heerlijk om dit gelijk op de plaats te schilderen. Normaal maak ik eerst een tekening of schets maar nu wilde ik het meteen schilderen."

 

Dit is het eerste werk waarin hij een sterrenhemel als achtergrond schilderde. Hij deed dit ook in Sterrennacht boven de Rhône, geschilderd in dezelfde maand als het beter bekende schilderij De Sterrennacht een jaar later.


Café van Gogh zoals het etablissement nu heet, is gelegen aan het Place du Forum in Arles en ligt op onze fietsroute naar Marseille. En .... op onze Fietskampeervakantie naar Marseille neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee naar dit wereldberoemde terras


Het huidige terras bekijken? Klik op CAFÉ VAN GOGH

 
 

Pelgrimsgebed   |   Roadsong van onze fietsers naar Santiago de Compostela

Live gezongen in het Koninklijke Carré Theater: de roadsong van onze fietsers naar Santiago de Compostela: Pelgrimsgebed van Amanda Strydom.


"Hierdie song is waarskynlik die mees eerlikste geloofwaardigste intepretasie van 'n song wat ek ooit gehoor het. Elke keer as ek daarna luister onstel dit my, maar op 'n goeie manier. Dankie Amanda"

 - Johann van Heerden - 


De video bekijken? Het lied beluisteren? Klik op het plaatje.

 
 

On the road to Budapest   |   Een bijzonder huis in Wenen

 

– Buchcover der Brockhaus Enzyklopädie

(click image to enlarge)

Friedensreich Hundertwasser was zijn tijd ver vooruit !! In de 20e eeuw, een tijdperk waarin modernisme en industrialisatie hoogtij vierden, stond deze Oostenrijkse kunstenaar en architect al bekend om zijn kleurrijke kunst- en bouwwerken. Bovendien was hij een fervent voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke manier van leven en bouwen. In eerste instantie was Hundertwasser vooral actief als beeldend kunstenaar; pas begin jaren 1950 groeide zijn interesse voor de architectuur. Vrijwel hetzelfde moment zette hij zich af tegen het rationalisme dat destijds de architectuur kenmerkte. Naar zijn idee was er daarin te weinig oog voor de mens: deze moest zich aanpassen aan het gebouw in plaats van andersom. In 1953 stelde Hundertwasser zijn theorie van het Transautomatisme op. De kern van deze stijl wordt primair gevormd door de fantasie van de toeschouwer. Dit in tegenstelling wat tot dan toe gebruikelijk was: de objectieve interpretatie van de bedoeling van een schilder. In het Transautomatisme zien verschillende mensen ook verschillende dingen in hetzelfde kunstwerk. Oftewel: de bedoeling van de schilder wordt hierbij ondergeschikt aan de interpretatie van de toeschouwer. Het Transautomatisme van Hundertwasser is ook geheel gebaseerd op de organische geometrie van de natuur. Strakke en rechte lijnen waren volgens de kunstenaar onnatuurlijk en daarom ‘goddeloos en immoreel’. Vooral de natuurlijke spiraalvorm wist hem te boeien. Naast uitbundig kleurgebruik geloofde hij dan ook sterk in menselijk welbevinden door vloeiende lijnen en vormen. Schilderijen en gebouwen van Hundertwasser kennen dan ook veel kleur en vrijwel geen rechte lijnen. Hoewel Hundertwasser een unieke stijl ontwikkelde, zijn er toch invloeden van andere kunstenaars te bespeuren. Het betreft dan vooral de Spaanse kunstenaar en architect Antoni Gaudí  en de Oostenrijkse kunstenaars Gustav Klimt  en Egon Schiele. Kenmerkend voor de architectuur van Hundertwasser zijn -naast het vrijwel ontbreken van rechte lijnen- het materiaalgebruik van vaak keramiek, primaire kleuren, torentjes in ui-vorm en plantengroei uit de gevel of op het dak.


Het Hundertwasserhaus is één van de meest populairste attracties in Wenen. De "vader" van dit kleurrijke, niet alledaagse gebouw heeft hier zijn droom verwezenlijkt: een huis met een geweldige architectuur waarin mensen kunnen wonen en zich volledig vrij kunnen voelen. Het huis is volledig asymmetrisch, zonder rechte lijnen en grote vlakken, maar met kronkelige gangen en met veel groen. En .... op onze Fietskampeervakantie naar Boedapest neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee naar dit meesterlijke ontwerp.

Het bijzondere gebouw van Friedensreich Hundertwasser bekijken? Klik op HUNDERWASSERHAUS
 
 

Tentoonstelling over pelgrims en pelgrimswegen

Momenteel wijdt het museum van het Bedevaartsoord Heilige Pater Karel te Munstergeleen een tentoonstelling aan pelgrims en pelgrimswegen. De tentoonstelling is ingericht door beeldend kunstenaar Vanessa Mezzolla en schrijver/filmer Leo Baeten. Zij laten de bezoekers het “onderweg zijn” op de pelgrimswegen naar Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem mee beleven. De inrichters, beide oud-pelgrim, hebben er voor gekozen een ervaringsgerichte expositie samen te stellen en het onderwerp niet alleen vanuit een religieuze of historische context te benaderen. Wat de pelgrim beleeft en de sporen die de pelgrimstocht achterlaat laten zij aan de hand van objecten, attributen, foto’s en filmbeelden zien. De expositie is gratis te bezoeken tot 29 november 2020.

Locatie: Museum Pater Karel te Munstergeleen 
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
 
 

Habla Español   |   Medisch woordenlijstje ⭐️ Spaans


 • Een apotheek     - - - - - - - - - - - - - - - - -  Una farmacia
 • Gezondheidscentrum    - - - - - - - - - - - -  Centro de salud
 • Eerstehulpdienst     - - - - - - - - - - - - - - -  Urgencias
 • Pleisters   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Tiritas, Esparadrapo
 • Indigestie   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  Indigestión


Meer Spaanse woordjes leren? 

Download het MEDISCH WOORDENLIJSTJE

 
 

On the road to Santiago de Compostela   |   Chartres en Lumières

 

 Cathédrale Notre Dame in Chartres

(click image to enlarge)

De cathédrale Notre-Dame de Chartres is een gotische kathedraal die tot de beroemdste van Frankrijk behoort. De kathedraal staat op een heuvel met uitzicht over de stad Chartres en werd gebouwd tussen 1194 en 1220. De kathedraal dankt haar faam vooral aan haar gebrandschilderde ramen, waardoor de gloed van het 'blauwe Chartreslicht' schijnt. De beroemdste reliek van de kathedraal is een kleed of sluier, genoemd Kleed van de Maagd Maria, dat gedragen zou zijn door de maagd Maria toen zij wenend onder het kruis van haar stervende zoon Jezus stond. Andere verhalen zeggen dat Maria het droeg tijdens de annunciatie, terwijl ook gezegd wordt dat het gedragen werd tijdens de geboorte van Christus. Dit werd in 876 door Karel de Kale, kleinzoon van Karel de Grote, aan de kerk geschonken. De huidige plaats Chartres heeft een lange traditie op gebied van godsverering. Reeds in voorchristelijke tijden werd op deze plaats een Moedergodin met kind vereerd. In Julius Caesars tijd was het een gewijde plek in het bos waar de druïden eens per jaar bij elkaar kwamen. De kathedraal in Chartres is nu nog steeds een rooms-katholiek bedevaartsoord en bisschopskerk. De kathedraal is in korte tijd gebouwd voornamelijk onder impuls van de plaatselijke bisschop Renaud, die daarmee de macht van de Kerk verstevigde ten koste van de adel. De ontwerper van dit voor die tijd enorme bouwwerk is niet bekend maar daagde snel op na de oproep van de bisschop. Het bleek wel een man met ervaring te zijn. Van 1194 tot 1220 slaagde een gemeenschap van nog geen 10.000 mensen er in de kerk te bouwen, het grootste en hoogste bouwwerk dat het westerse christendom tot dan toe had voortgebracht.


De cathédrale Notre-Dame de Chartres is één van de vele historische gebouwen, die op de zwoele zomeravonden tijdens het programma 'Chartres en Lumières' met prachtige bewegende lichtbeelden zijn aangelicht. En .... op onze Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee op deze feeërieke avondwandeling.


De aangelichte kathedraal bekijken ? Klik op CATHÉDRALE ILLUMINEÉ

 

______________________________________________________________________________________________________________________
E-mail blast 01-10-20

 

Ultreia

Je hebt misschien weleens van het woord 'Ultreia' gehoord, of je bent het tegengekomen tijdens het het zoeken op internet, het lezen over de Camino, of tijdens het fietsen naar Santiago de Compostela. Het woord 'Ultreia' (ook ‘ultrella’ of ‘ultreya’) komt uit het Latijn en betekent 'daarbuiten'. Ultreia is een pelgrimsgroet, net zoals het meer populaire 'Buen Camino!' Terwijl 'Buen Camino' letterlijk betekent… 'een goede reis' of 'een goede Camino', gaat de  betekenis van 'Ultreia' een beetje dieper. Het is een aanmoediging om door te gaan, verder te gaan, om ondanks alles toch door te zetten. Er wordt ook aangenomen dat middeleeuwse pelgrims elkaar begroetten met 'Ultreia Suseia Santiago', wat zoiets betekent als 'Voorbij, Omhoog, Santiago'. Andere bronnen suggereren dat 'Ultreia' op dezelfde manier werd gebruikt als 'Hallelujah', zodra pelgrims Santiago de Compostela eindelijk bereikten. Het woord wordt al genoemd in de Codex Calixtinus (de allereerste Camino de Santiago-gids, die teruggaat tot in de 12e eeuw) uit het Lied van Ultreia; een lied voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. 

Ultreia, Lange-Afstand-Fietsers !!!

 
 

Bob the Pipefitter

Even wat afleiding !

Verbind in bijgaand diagram alle spots van dezelfde kleur middels een waterleiding. Doe dit door telkens over te steken via de tussenliggende lege vakjes. De dikkere lichtgroene lijnen mag u daarbij enkel en alleen passeren via de poortjes. Combineer op die manier alle kleuren en bedek het hele bord met waterleiding buizen om zo de puzzel op te lossen. Alle vakjes móeten daarbij dus worden aangedaan en elk afzonderlijk vakje mag hierbij slechts één keer worden gebruikt. En ... de gekleurde leidingen  mogen elkaar natuurlijk niet kruisen. 

In het diagram hebben wij op die manier al één waterleiding aangelegd. 

De rest is aan u !!Klik op het plaatje om Bob the Pipefitter te downloaden.


De oplossing bekijken? Klik op SOLUTION

 
 

Botafumeiro   |   Wierookvat in de kathedraal van Santiago de Compostela

De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt in de kathedraal van Santiago de Compostela. Volgens de overlevering dient de Botafumeiro om de lucht in de kathedraal te zuiveren van onreinheden en om de onwelriekende geuren van de pelgrims te verdrijven, maar in de praktijk is het wierookvat vooral ook een belangrijke toeristische attractie. Het massief zilveren vat is 1,50 meter hoog, weegt ca 53 kilogram en hangt aan een lang, dik touw met een katrol. Voor de viering wordt het vat gevuld met houtskool en wierook. Het grote vat kan niet door één persoon alleen in beweging worden gezet; er is een hele ploeg voor nodig, de zogenaamde tiraboleiros. Daarbij slingert de Botafumeiro met een snelheid van ca. 68 km per uur door de ruime dwarsbeuk. Het vat bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf en één slingerboog bedraagt vijfenzestig meter. Het vat is gemaakt uit gedreven zilver. De oudste versie uit 1851 is van de hand van meester zilversmid José Losada. 


Omdat het wierookvat middels een katrol aan het plafond is bevestigd, kunnen de tiraboleiros de lengte van het touw -op exact het juiste moment- verkorten en weer verlengen. En ..... juist daardoor gaat het wierookvat steeds harder zwaaien ! 


De video bekijken? Klik op het plaatje Botafumeiro.

Weten waarom het wierookvat steeds harder gaat zwaaien of ... zelf even (virtueel) aan het touw trekken? Klik op ANIMATIE

 
 

On the road to Rome   |   De toren in het meer

 

De kerktoren van Graun in het Reschenmeer 

Foto: Daniel Friedlos – Der Reschensee im Herbstkleid

(click image to enlarge)

In Zuid-Tirol, in Graun im Vinschgau (Bozen, Italië) staat een restant van een bijzonder gebouw, dat vooral vanwege de locatie zo speciaal is. Uit het water van een enorm bergmeer steekt een 14e-eeuwse Romaanse kerktoren, die in de jaren een iconisch beeld is geworden dat je misschien wel eens op een kaartje hebt gezien of op internet bent tegengekomen. Maar weinig mensen kennen echter het verhaal achter deze constructie. Het is een verhaal van lang geleden, doorspekt met legendes, winstbejag en jammer genoeg ook veel onrecht. Het Reschenmeer was in de tijd dat de kerktoren er kwam te staan, niet zo groot als het er nu uitziet. Er waren in dit gebied drie meren, te weten: de Reschensee, de Mittersee en de Haidersee. Tegenwoordig zijn de eerste twee meren samengevoegd in het enorme Reschenstuwmeer en bestaat het derde meer nog steeds. In het jaar 1920 ontwikkelde de Italiaanse regering het plan om een stuwdam te bouwen voor het opwekken van elektriciteit met behulp van waterkracht. De waterspiegel zou daardoor 5 meter stijgen. Dit was niet zo’n probleem, omdat het de dorpen Graun en Reschen niet in gevaar zou brengen. Door de politieke ontwikkelingen in Italië is het plan toen in de la blijven liggen. In 1939 echter, toen de Montecatini Groep erbij kwam, werd ermee begonnen om het water met wel 22 meter te laten stijgen. Door het begin van de oorlog viel het even stil, maar in de periode direct na de oorlog ging men op volle kracht weer verder met de werkzaamheden. Deze stijging betekende het einde voor het kleine dorpje Graun im Vinschgau en een deel van het dorp Reschen. De inwoners (meer dan 150 gezinnen) vonden dat de overheid hen enorm schoffeerde met dit project, en werd dit uitgevoerd op een moment dat er echt wel veel belangrijkere dingen aan de orde waren. In Italië heerste er namelijk armoede en kaalslag, maar hierdoor lieten ondernemers zich niet tegenhouden: er werden explosieven gehaald uit Argentinië, hout uit Calabrië, er werd 150.000.000 kilo beton gestort en 10.000 ton ijzer. De inwoners vroegen uiteindelijk paus Pius XII om hulp, uit wanhoop dat ze hun huizen, hun geschiedenis en hun fruitgaarden zouden kwijtraken, maar dit haalde niets uit. De dam werd voltooid in 1949 en in 1950 gingen de sluizen dicht waardoor het meer werd opgestuwd. Ruim 677 hectare grond kwam onder water te staan en het meer vulde zich met 120 miljoen kubieke meter water !!

Inmiddels is dit het meest weergegeven toeristische beeld van Vinschgau. In het gemeentemuseum van Graun wordt het verhaal van het stuwmeer levendig vertoond. Ook zijn er kerkelijke voorwerpen en oude gebruiksvoorwerpen uit de landbouw te bezichtigen.


De klokkentoren van de 14e-eeuwse St. Catherine kerk ligt -als eenzame wachter van het verdronken dorp in de Reschensee- aan de fietsroute naar Rome en .... op onze Fietskampeervakantie naar Rome neemt onze ANVR gecertificeerd reisleider Wim Montis u graag mee naar dit iconisch monument.

 
 

2021   |   Heilig Jaar

In Santiago de Compostela viert men een Heilig Jaar (Año Jacobeo) telkens als 25 juli -de naamdag van Sint Jacob- op een zondag valt. En in 2021 is het weer zover. Op deze dag viert men de sterfdag en de geboorte in de hemel van Sint Jacob. Wat is er nu zo speciaal aan een Heilig Jaar? In een eeuw vinden er 14 Heilige Jaren plaats. Dus dat het bijzonder is, dat is wel duidelijk. Maar waarom is het speciaal om in een Heilig Jaar de Camino te lopen of te fietsen? Nou, de machtige kathedraal van Santiago de Compostela (veelal de eindbestemming van camino) heeft vele deuren, maar één daarvan is heel bijzonder. Dat is de “Puerta del Perdón” aan de Plaza Quintana. Die is namelijk altijd gesloten; behalve in een Heilig Jaar. In een Heilig Jaar kan een pelgrim een volle aflaat verdienen als hij door de heilige deur naar binnen gaat. Volgens de leer van de katholieke kerk blijft er na biecht en penitentie nog een tijdelijke schuld over, te betalen in het vagevuur. Een volle of jubileumaflaat verleent de gelovige kwijtschelding van alle tijdelijke straffen, mits de pelgrim gebiecht heeft en de communie heeft ontvangen.

 (click image to enlarge)

 
 

De pijl van Santiago

De pijl van Santiago, symbool van de Camino !!

De overgrote meerderheid van de Xacobea-routes zijn volledig bewegwijzerd met een reeks karakteristieke gele pijlen, ook wel bekend als Santiago-pijlen. De plaats waar je zo'n gele pijl vindt is best vaak bijzonder: op de grond, op de boomstammen, op de rotsen, lantaarnpalen, verlaten huizen en natuurlijk op de borden van de Camino de Santiago. De oorsprong van de Santiago-pijl gaat niet terug tot de middeleeuwen;  de maker van deze beroemde pijl is Don Elias Valiña, een priester die in het dorp O Cebreiro werkte. De pijl van Santiago werd voor het eerst op verschillende punten van De Weg weergegeven in 1984, toen Don Elias Valiña met de gele verf begon te schilderen ergens op de grens van Galicië met Castilië en León. Vervolgens is deze traditie voortgezet door de bewoners en hun overheid in de overige Spaanse autonome regio's. Het is verbazingwekkend hoe een pijl geschilderd op muren en bomen erin slaagt dé essentiële gids te worden voor alle pelgrims die oprukken naar Santiago de Compostela.

 
 

Fietsweekend in Vessem

Ook in coronatijd maak je misschien plannen om een pelgrimstocht per fiets te maken als alles weer "normaal" is. Ter voorbereiding organiseert Pelgrimshoeve Kafarnaüm -met inachtneming van de coronamaatregelen- een fiets driedaagse. De 3-daagse start op vrijdag 18 september 2020 om 09:30 uur op de Pelgrimshoeve en eindigt op zondag 20 september 2020 om ca. 16:00 uur. De dag afstanden zijn: dag 1 = 55 km, dag 2 = 85 km en dag 3 = 65 km. 
Het tempo wordt in overleg met de groep afgestemd. Deelname is met de eigen fiets en de bepakking die je mee wilt nemen op je pelgrimstocht. Er zijn natuurlijk fietsers die willen kamperen en er zijn er die onderweg gebruik willen maken van andere faciliteiten. Daarom zijn er op de Pelgrimshoeve twee mogelijkheden om te overnachten. Dit kan binnen in de hoeve én buiten in je eigen tentje. Voordeel hiervan is dat je een en ander kan uitproberen. De 3-daagse wordt begeleid door twee (fiets)pelgrims die ervaring hebben met onderweg kamperen en met slapen in B&B's, herbergen of refugio’s. Er wordt speciale aandacht geschonken aan aspecten als bagage, kampeeruitrusting, training, veiligheid, GPS, kosten, thuisfront, routes en kleding. De kosten zijn € 120- p.p. incl. 2x ontbijt, 3x lunchpakket, 2x (pelgrims)diner en koffie/thee op de hoeve. Er kunnen maximaal 6 mensen deelnemen. 
Aanmelden kan via de website www.pelgrimshoevekafarnaum.nl.
 
 

Coronabeleid 2021   |   Géén vouchers ... wel geld terug !!

Alhoewel we allemaal van harte hopen dat op niet al te lange termijn een vaccin tegen het Corona virus wordt gevonden -waardoor alle nare maatregelen kunnen worden opgeheven- is het natuurlijk niet volledig uitgesloten dat we in 2021 hier nog last van hebben. Wanneer uw voor 2021 geboekte Fietskampeervakantie als gevolg van aanhoudende Corona maatregelen door Cycle2Explore noodzakelijkerwijs moet worden geannuleerd, krijgt u van Cycle2Explore de mogelijkheid aangeboden zelf te kiezen uit een tweetal opties: U gaat graag op een later tijdstip met ons mee of …. u krijgt per direct uw geld terug !!  Meer weten? Klik op CORONABELEID 2021

 
 

Bezienswaardigheden Santiago de Compostela    |   Top 10

De reden van de bekende christelijke bedevaart van pelgrims over de ‘Camino de Santiago’ richting Santiago de Compostela is, dat volgens de legende het graf van de apostel Jakobus de Meerdere zich in deze stad bevindt. Hij was een van de discipelen van Jezus en nou zijn overlijden zou zijn lichaam begraven zijn in de berg Liberdón, waarboven later een grote basiliek werd gebouwd. Zijn botten zouden nu volgens de legende onder het hoogaltaar van de kathedraal liggen. De kathedraal werd gebouwd in 1078 nadat de stad groeiende aantallen pelgrims trok. De pelgrims komen na dagen wandelen of fietsen over de ‘Camino de Santiago’ aan bij dit eindpunt en zijn altijd duidelijk herkenbaar aan de sint-jakobsschelp, die het symbool is voor de Heilige Jakobus. Elk jaar wordt op 25 juli groots de kerkelijke feestdag van Jacobus gevierd in deze prachtige bedevaartstad.


Meer weten over de stad Santiago de Compostela? 

Klik op de foto van het Monasterio de San Martin Pinario en download de Top 10 van bezienswaardigheden.

 
 

 Voor de techneuten   |   Derailleur afstellen

Heeft u dat ook wel eens?  Dat uw ketting ratelt of -nog erger- bij het terugschakelen naar de laagste versnelling net voor een steile beklimming er spontaan afloopt? Dan is deze video voor de techneuten onder ons een echte uitkomst. Oftewel: een duidelijke instructievideo met een heldere uitleg hoe u thuis zelf de derailleur van uw fiets optimaal afstelt.

De video bekijken?
Klik op het plaatje. 
 
 

Pelgrimsommetje   |   Rondje Ons Deurne

De vereniging Pelgrimswegen naar Rome heeft alle leden opgeroepen om een wandeling of een fietstocht in de eigen omgeving te delen. Deze mini dagtocht dient een duidelijk en bereikbaar startpunt, een heldere beschrijving en/of kaart en zo mogelijk een GPS-track te hebben. Bovendien moet de wandeling of fietstocht aandacht schenken aan een interessant bouwwerk, een bijzonder landschap of cultuurhistorische elementen.
Cycle2Explore heeft hiervoor de fietstocht Rondje Ons Deurne aangemeld en deze route is onlangs als Pelgrimsommetje gepubliceerd op de website van Pelgimswegen naar Rome. De fietsroute is Powered by Cycle2Explore en volledig beschreven op onze website www.rondjeonsdeurne.nl Naast een uitgebreide beschrijving van de fietsroute en alle wetenswaardigheden over Deurne, kunt u hier ook het GPS-track, de routebeschrijving, het routekaartje en álle (ca. 80) Points of Interest downloaden. 

Meer weten over dit Pelgrimsommetje? 
Klik op het groene vlaggetje op  het routekaartje.

 
 

Ontmoetingen   |   22 keer naar Santiago de Compostela

Tijdens de begeleiding van een van onze Fietskampeervakanties naar Santiago de Compostela trof ik voor de kathedraal in León pelgrim Kub Mooren uit Bergen op Zoom. Kub wandelde toen voor de 21e keer naar Santiago de Compostela. In 1993 had hij het volledige traject vanuit Nederland gelopen, terwijl hij nagenoeg alle andere keren was gestart in St. Jean Pied de Port. De uitzonderingen hierop: in 2012 vanaf Sahagun en in 2013 vanuit Pamplona. Overnachten deed hij steeds in herbergen. Altijd onaangekondigd, hetgeen er soms toe leidde dat er geen plaats meer was. Omdat hij alle eigenaren inmiddels goed kende werd er altijd wel een oplossing gevonden. Zo sliep hij in slaapzalen op de grond, op de bank in de huiskamer en soms zelfs op de vloer in de keuken. Vanuit León nog pakweg 300 km te gaan en ook zijn 22e editie was dan voltooid. Héél véél respect !! 


 
 

Workshop "Inleiding tot de Geschiedenis, Kunst en Cultuur op de Camino Francés"

Bij voldoende belangstelling organiseert Cycle2Explore in het voorjaar van 2021 een workshop "Inleiding tot de Geschiedenis, Kunst en Cultuur op de Camino Francés". Inhoudelijk wordt deze workshop verzorgd door de Werkgroep Geschiedenis en Cultuur van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
De workshop wordt (onder voorbehoud) gegeven in Museum Klok & Peel te Asten. De cursus gaat in op vragen en thema’s rondom het ontstaan, de geschiedenis en de kunst en cultuur van de Camino Francés. Voorts wordt aandacht besteed aan oude verhalen en legenden én aan de belangrijkste kunststijlen langs de Camino. De behandelde stof wordt toegelicht met beeldmateriaal. Stil wordt gestaan bij beeldbepalende kerken, kloosters, steden, dorpen en andere wetenswaardigheden langs de Camino. De inleiders zijn achtereenvolgens: Herman Holmaat, Nicolas van Heijningen en Tieleke Huijbers. De kosten bedragen € 40,- p.p. 
Aanmelden: Stuur een e-mail bericht met vermelding van uw naam, adres en uw telefoonnummer naar [email protected] Meer weten? Klik op WORKSHOP
 
 

Sint Jacob Carillion Concert vanuit de Domtoren te Utrecht   |   Malgosia Fiebig

Op zaterdag 16 mei 2020 geeft Malgosia Fiebig, beiaardier van de stad Utrecht, vanuit de Domtoren te Utrecht een carillion concert voor Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Dit concert start om 11.00 uur en is voor iedereen live te volgen via YouTube. Het programma is hier te downloaden.

Wilt u dit concert beluisteren? 

Klik op het plaatje.


 
 

Steden fietsvriendelijker   |   Rome - Boedapest - Parijs - Milaan

Over de hele wereld worden in rap tempo fietspaden aangelegd. Met verf, bordjes of paaltjes krijgt de fietser ineens flink wat extra ruimte. Oorzaak? De coronacrisis. Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseerde na de virusuitbraak om zoveel mogelijk lopend of met de fiets te reizen. Wereldwijd grijpen steden de crisis aan om de infrastructuur zo aan te passen dat voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen. Rome, Bogotá, Parijs, Adelaide en Boedapest zijn een paar voorbeelden van steden die in korte tijd pop-up fietspaden hebben aangelegd om meer ruimte te creëren. Sommige steden hadden al beleid op de plank liggen om fietsvriendelijker te worden, die plannen krijgen nu een flinke boost. Zo probeert het stadsbestuur van Milaan vanwege vervuiling al jarenlang het autorijden in de stad te ontmoedigen. Milaan greep de crisis dan ook meteen aan om daar werk van te maken. De Milanese locoburgemeester Marco Granelli maakte bekend 35 kilometer aan straten en wegen aan te willen passen om meer ruimte voor fietsers en voetgangers te maken. Ook de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, had het fietsvriendelijker maken van de stad hoog op haar verlanglijst staan. Het zou voor 2024 moeten gebeuren. Nu zijn er tijdelijke fietspaden aangelegd langs de belangrijkste metrolijnen en ook andere straten zijn voorlopig uitsluitend gereserveerd voor fietsers. Hidalgo heeft al laten weten niet van plan te zijn al het autoverkeer zomaar te hervatten als de crisis voorbij is.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

E-mailblast 01-05-20

 

Classic Sudoku   |   Schaal zelf de moeilijkheidsgraad op

Ter 'lering en vermaak' in deze moeilijke tijden.

Het betreft een klassieke Sudoku, maar door in de grijze cel het cijfer 1,2 of 3 te plaatsen schaalt u zelf de moeilijkheidsgraad op:

1 = Bekwaam (eenvoudig)
2 = Gevorderd (moeilijk)
3 = Expert (extreem)

Héél véél succes en  … blijf gezond !!Klik op het plaatje om deze bijzondere suduku te downloaden. 
 
 

Camino de Santiago   |   From Above

"Jarenlang droomde ik ervan de Camino de Santiago te lopen; altijd wachtend op het juiste moment omdat ik steeds verstrikt raakte in mijn drukke en hectische leven. Ik had het geluk de Camino, bijna 900 km, van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Finisterre te kunnen wandelen en onderweg ongelooflijk veel mensen van over de hele wereld te mogen ontmoeten"


Naar Santiago de Compostela fietsen? Laat je inspireren !!

Klik op de foto en bekijk deze prachtige video.

 
 

Via Francigena   |   Een pelgrimsroute door Toscane

Via Francigena (St. Francis Way) is een historische Europese route die door Toscane loopt. Een oud pad door bossen, heuvels en middeleeuwse stadjes van pakweg 400 km, dat werd gevolgd door pelgrims, kooplieden en reizigers die naar Rome gingen. 


Óók altijd al naar Rome willen fietsen?  

Laat uzelf enthousiasmeren !!


Klik op de foto en bekijk de video.


 
 

Hoe en wanneer krijg je een Compostelaat? 

Als je als pelgrim naar Santiago de Compostela fietst, dan kun je in Santiago een Compostelaat krijgen; een door het bisdom van Santiago uitgegeven bewijsstuk van het volbrengen van (een deel van) je tocht. 


Naast het Compostelaat is er inmiddels ook een 'Certificate of Distance'. Hierop staat vermeld welke afstand je hebt afgelegd tot Santiago de Compostela.


Weten hoe en wanneer je het Compostelaat krijgt?
Klik op de foto en bekijk de video.
 
 

Aantal fietsers naar Santiago de Compostela daalt

In 2019 haalden 347.578 pelgrims een compostelaat op het Pelgrimsbureau in Santiago de Compostela op; in 2018 waren dat er 327.378. Er zijn er natuurlijk veel meer onderweg. Zoals degenen die hun tocht spreiden over meerdere jaren, geen behoefte hebben aan een compostelaat of eenvoudigweg niet aan de voorwaarden voldoen. Nieuw is dat vrouwelijke pelgrims inmiddels in de meerderheid zijn. In 2011 maakten ze ruim 42 % uit en vorig jaar ruim 51 %. De gemiddelde leeftijd bleef ongeveer gelijk, iets meer dan de helft is tussen 30 en 60 jaar. Het aandeel zestigplussers daarentegen nam toe van bijna 14 % naar ca. 19 %. Het aantal fietsers dat een compostelaat ophaalde daalde fors. Van ruim 16 % in 2011 naar 'slechts' 5,6 % in 2019. Kunt u dit verklaren? Stuur uw reactie naar Het Genootschap van Sint Jacob. 
 
 

Het speldje voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Als u in Santiago de Compostela, na overleg van uw pelgrimspaspoort, op het Pilgrims Reception Office het Credential heeft ontvangen, dan kunt u na terugkeer in Nederland een kopie hiervan opsturen naar het Genootschap van Sint Jacob. U wordt daar dan geregistreerd en u krijgt daarmee het recht een Jacobsspeld te mogen kopen. 
De Jacobsspeld is (naar eigen keuze) een vergulde of verzilverde speld die als reverspeld te gebruiken is. 

Informatiecentrum van het Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28a
3512 BN Utrecht
T: 030 | 231 53 91
 
 

Pilgrimage   |   De mooiste pelgrimsroutes in Europa

In het koffietafelboek 'Pelgrimage' neemt Derry Brabbs je mee op pelgrimstocht. Het pelgrimeren in Europa heeft een enorme vlucht genomen. In 1990 bereikten 5.000 pelgrims Santiago, vandaag de dag is hun aantal opgelopen tot 200.000 per jaar. Derry Brabbs brengt in zijn nieuwe boek de belangrijkste en bekendste pelgrimsroutes in beeld. Daarnaast komen alternatieve routes aan bod, zoals de Via Francigena die door Zwitserland en Italië naar Rome leidt. Ook pelgrimsroutes door Duitsland, Frankrijk, Wales en Engeland worden met prachtige foto's in beeld gebracht. De oude architectuur en de rustieke landschappen in 'Pelgrimage' doen je dromen om zelf op pelgrimage te gaan. Eerder verscheen van Derry Brabbs het boek 'De wegen naar Santiago'.
Pelgrimage - Derry Brabbs
Uitgeverij Kok - Hardback - 256 blz - ISBN 978 90 435 2927 3


 
 

Goed verzekerd op Fietskampeervakantie   |   Bekijk de Verzekeringskaart

Gaat u met Cycle2Explore mee op Fietskampeervakantie? Dan wilt u natuurlijk goed verzekerd zijn. Maar wat is bij een verzekering nou eigenlijk wél en niét gedekt? Als u een reisverzekering wilt afsluiten, dan kunt u bij de meeste verzekeraars op de website de vezekeringskaart bekijken. Daar zie u in een oogopslag wat er verzekerd is.Meer weten? Klik op VERZEKERINGSKAART

 
 

Excursie naar Conques   |   4 t/m 9 november 2020

Conques, een van de hoogtepunten van de pelgrimsroute vanaf Le Puy-en-Velay, is een feest. Het klooster- en abdijcomplex van Sainte-Foy torent hoog uit boven de oude en steile straatjes. De romaanse timpaan boven de ingang van de kerk en de kapitelen zijn prachtig. 
Rocamadour kleeft tegen een steile, bijna verticale rots boven de rivier. Door de mysterieuze Zwarte Madonna is het een van de drukstbezochte bedevaartsplaatsen van Frankrijk.
De Werkgroep Geschiedenis & Cultuur van het Genootschap van Sint Jacob organiseert van 4 tot en met 9 november 2020 een excursie naar beide plaatsen, met drie overnachtingen in de abdij Sainte-Foy en twee in het klooster Notre-Dame in Rocamadour. In Conques doen de deelnemers mee met de Norbertijner monniken: getijdengebed, mis en maaltijden. Er staan ook een aantal excursies op het programma, onder meer naar de Aubrac en naar Figeac en Cahors. 

Er kunnen 13 tot 20 deelnemers mee. De kosten zijn € 475,- voor leden van het Genootschap. De inschrijving stopt op 30 mei 2020.
Meer informatie over het dagprogramma en de wijze van aanmelding? Klik op EXCURSIE
 
 

Onthulling schelp in Sint Jacobiparochie

Voor het bordes van De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie is een silhouet van de jakobsschelp in granietkeitjes gerealiseerd. Voor pelgrims die hier de lange tocht naar Santiago de Compostela  aanvangen, is het een duidelijk symbolisch beginpunt van hun tocht.

Zaterdag 28 maart 2020 is de officiële onthulling waarvoor belangstellenden van harte zijn uitgenodigd.

Wilt u erbij zijn?
Meldt u dan vóór 20 maart 2020 aan via [email protected] of telefonisch op 0518 | 49 17 92  Programma:
 • 15.00 uur - Inloop / ontvangst met koffie / thee. 
 • 15.30 uur - Welkom door Eelkje Hilarides, voorzitter Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, uitleg over project Schelp. 
 • 15.40 uur - De betekenis van de Schelp voor pelgrimeren door André Brouwer, eindredacteur van het 'Geheim van de Schelp'. 
 • 15.50 uur - Film Pelgrimeren in Friesland. 
 • 16.10 uur - Pelgrimeren voor de Jeugd in Nederland door Cees Verhage, voorzitter van de Stichting Pelgrimsvrienden van Sint Jacob. 
 • 16.20 uur - Onthulling Schelp voor het bordes van De Groate Kerk door de wethouder van Waadhoeke, Dhr. Jan Dijkstra 
 • 16.30 uur - Afsluiting met een hapje en drank
 
 

Maarten Mols   |   Columnist en schrijver op de fiets naar Santiago de Compostela

……. Een groot aantal van zijn nog ongepubliceerde columns schreef hij tijdens zijn eerdere tocht naar Santiago de Compostela. "Gewoon de fiets aan de kant gooien en zomaar anderhalf uur langs de kant van de weg zitten schrijven. Heerlijk was dat." Wat volgens Mols tijdens de reis, nu twee jaar geleden, ook erg prettig vond: "Het niet op de hoogte zijn van de actualiteit. Normaal gesproken krijg je op een dag heel wat ellende binnen, maar tijdens zo'n tocht krijg je daar vrijwel niets van mee. Dat geeft echt rust in je hoofd."   Ad de Koning / Eindhovens Dagblad / 31 december 2019 

 
______________________________________________________________________________________________________________________
E-mail blast 18-02-20
 

Voorbereidingsweekenden in Vessem

Vindt u het leuk om andere mensen te ontmoeten die ook van plan zijn met de fiets naar Santiago de Compostela of Rome te gaan? Dan bent u van harte welkom op Pelgrimshoeve Kafarnäum in Vessem. In een afwisselend programma ter voorbereiding op uw pelgrimstocht, komen naast ontmoeting ook veel praktische zaken aan de orde en wordt er aandacht besteed aan de geestelijke en mentale voorbereiding. Elk weekend wordt begeleid door twee ervaren vrijwilligers en duurt van vrijdag 16:00 uur tot zaterdag 16:00 uur.
- Aantal deelnemers maximaal twaalf.
- Kosten € 70,- (incl. overnachting en maaltijden)
- Aanmelding en Informatie: www.pelgrimshoevekafarnaum.nl


Data: 10/11 januari 2020, 24/25 januari 2020, 7/8 februari 2020, 14/15 februari 2020, 6/7 maart 2020, 30/31 oktober 2020.
 
 

In ontwikkeling: Fietskampeervakantie naar Berlijn

Binnen Cycle2Explore wordt op dit moment ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe uitdagende en inspirerende lange-afstands-fietsroute: de Fietskampeervakantie naar Berlijn ! 

Het betreft een fietstocht van ca. 1.100 km over de Europa Radweg. De Europa Radweg is al jaren een zeer populaire fietsroute. Het is een al wat oudere route; de allereerste lange-afstand-fietsroute in Duitsland. Mede door zijn lengte kom je op deze route van alles tegen: sfeervolle plaatsen, prachtige Hanzesteden met baksteen gotiek, maar ook… grauwe en lelijke woningbouw. En uiteraard sporen van de geschiedenis, de Duitse en Russische aanwezigheid in de oostelijke gebieden, de gevolgen van de wereldoorlogen, de communistische tijd en de periode van voor en na 'die Wende'. Na aankomst in Berlijn wordt het -als dit daadwerkelijk in het dagprogramma inpasbaar blijkt- wellicht mogelijk gemaakt om (facultatief) een klein stukje door te fietsen naar Polen !

 
 

Fietskampeervakantie naar Boedapest 2020 in 3 dagen volgeboekt 

Tijdens de Informatiebijeenkomst  op 16 november 2019 in Beekbergen mochten wij direct al 11 inschrijvingen ontvangen. Hiermee bereikte de Fietskampeervakantie naar Boedapest per direct de status "Gegarandeerd Vertrek". Slechts enkele dagen later kregen we de 16e aanmelding  binnen, waardoor deze Fietskampeervakantie wel heel erg snel was volgeboekt. Hierop is de inschrijving gesloten. Op dit moment zijn alle voorbereidingen in volle gang: de routeboekjes zijn naar alle deelnemers verzonden, het fietsvervoer vanuit Boedapest naar Nederland is geregeld en … de vertrekbijeenkomst in Museum Klok  & Peel te Asten is nu definitief vastgelegd. 


 
 

Voor de thuisblijvers: Cycle2Explore op Facebook

Gedurende onze Fietskampeervakanties communiceren wij met alle thuisblijvers via Facebook. Middels korte verhaaltjes, mooi foto's en wetenswaardigheden inspireren wij zo onze volgers.


Wilt u ons ook volgen?

Klik op FACEBOOK en meldt u aan.

 
 

Cycle2Explore langs de A73

Op vrijdag 1 november jl. hebben wij OOHA Media opdracht gegeven een week lang voor ons te werven langs de A73. De 35 meter hoge reclamemast in de directe nabijheid van Venray heeft één van de grootste digitale schermen van Nederland, namelijk 12 x 9 meter = 108 m². Dit megagrote scherm heeft ook nog eens een erg lang zichtveld, bedient 1.090.300 passanten en heeft een erg hoge attentiewaarde.

 
 

Privacy Verklaring

Met ingang van 25 mei 2018 is in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Vanaf die datum geldt in de gehele EU dezelfde privacy wetgeving. De AVG kent een verantwoordingsplicht. Deze verantwoordingsplicht houdt in dat Cycle2Explore moet kunnen aantonen dat de verwerking van persoonsgegevens aan de regels van de AVG voldoet. Ook moet Cycle2Explore kunnen laten zien dat de juiste technische en organisatorische maatregelen zijn genomen om uw persoonsgegevens te beschermen. Cycle2Explore is hierop volledig ingericht. Meer weten? Download de PRIVACY VERKLARING
 
 

Nieuw: Fietskampeervakantie naar Marseille - De Groene Weg naar de Middellandse Zee

De Groene Weg naar de Middellandse Zee is al voor velen de vervulling geworden van een reeds lang gekoesterde droom: op de fiets van huis naar de Méditerranée ! Deze route is speciaal ontwikkeld voor mensen die houden van rust, ruimte en natuur; een groene fietsroute. Weidse vergezichten en boeiende landschappen zijn kenmerkend, maar ook cultuurhistorische elementen zijn onderweg nadrukkelijk aanwezig. Als je vanuit het kille noorden komt en het iedere dag wat lichter en warmer wordt, dan voel je jezelf -genietend van zon, lucht, licht en water- gelukkig op het strand van Saintes Maries de la Mer. 
De eerst e Fietskampeervakantie naar Marseille staat gepland in 2021
 
 

Waarom naar Boedapest fietsen?

Zeven redenen om met Cycle2Explore naar Boedapest te fietsen:

1. Een nagenoeg volledig vlakke fietsroute

2. Vijf landen van Europa: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakijke, Hongarije

3. Zeven wereldsteden: Köln, Regensburg, Passau, Wien, Bratislava, Gyor Budapest

4. Vijf machtige rivieren: Rijn, Main, Tauber, Altmühl, Donau

5. Twee schitterende fietsroutes: Romantische Strasse en Passau - Wenen

6. Twee fraaie routeboekjes: Katwijk - Regensburg en Regensburg - Boedapest

7. De Limes Fietsroute - Langs de noordgrens van het Romeinse Rijk

De promotie video bekijken? Klik op PROMO

Meer weten? Klik op BOEDAPEST

 
 

Cycle2Explore ondertekent het International Tourism Plastic Pledge

Op 1 oktober 2019 heeft Cycle2Explore het International Tourism Plastic Pledge ondertekend. Hiermee spreekt Cycle2Explore nadrukkelijk uit zich in te willen zetten voor het verminderen van plasticvervuiling op haar vakantie-bestemmingen. MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Nederland is met Futureproof Community de  initiatiefnemer. Samen met 2.500 ondernemers vormen ze een beweging die de overgang naar een nieuwe economie versnelt. Een gezonde economie waarin positieve financiële resultaten samengaan met de zorg voor onze planeet.
 
 

Food & Beverage   |   Pippin Foods - Catering & Foodtruck reist in 2020 met ons mee !

Teneinde op het onderdeel "Food & Beverage" een nadrukkelijke verbeterslag te maken, zal Pippin Foods -met de inzet van hun gelikte foodtruck- de komende jaren de maaltijdvoorziening op de Fietskampeervakanties van Cycle2Explore verzorgen. Pippin Foods is eigendom van Kim Kooter. Kim houdt van wandelen en lekker eten maken. Ze maakt heerlijke Bourgondische maaltijden en wandelt wekelijks zo'n 30 kilometer. Ook het bijzondere concept van Pippin Foods is door haar ontwikkeld. Samen met haar partner Jan Noordermeer, eigenaar van Pippin Hikes, verzorgt zij op onze Fietskampeervakanties dagelijks het gezamenlijke fietsontbijt en het voortreffelijke 3-gangen diner. 


 Kim Kooter en Jan Noordermeer in hun gelikte foodtruck

 

Het digitaal Pelgrimsdagboek

PILNAR Pelgrimsdagboek is het persoonlijke dagboek tijdens uw Fietskampeervakantie. Deze app vervangt het papieren dagboek door u de ruimte te bieden elke dag uw verhalen, foto’s en korte filmpjes samen te voegen. Als u thuis bent kunt u uw verhalen en foto’s gemakkelijk uitprinten en zo alsnog uw verhaal fysiek in handen houden. Daarnaast biedt de app u de mogelijkheid zich verder te verdiepen in de verschillende thema’s en lagen van uw pelgrimstocht. Per dag kunt u ervoor kiezen om dieper in te gaan op bepaalde thema’s en u laten inspireren tot verder nadenken door middel van inspirerende vragen.

Naast een persoonlijk verslag vindt u het wellicht leuk om uw verhalen en foto’s te delen, dat kan ook met deze app. Tenslotte brengt PILNAR Pelgrimsdagboek een lijst handige apps samen die u als pelgrim veelvuldig zult gebruiken: een gids met routes en nuttige adressen, een Spaans woordenboek, het actuele weeroverzicht, een virtuele kaars voor kleine rituelen en inspirerende pelgrimskaarten. 

De app downloaden?  Ga naar de Appstore.

 

Ervaringen op de Fietskampeervakantie naar Rome van Ellert Jongstra

Het is vandaag de dag om de balans op te maken van mijn fietsreis naar Rome. Het was een andere beleving dan naar Santiago, daar de route toen helemaal in het teken stond van Jacobus en op verschillende plaatsen was afgebeeld of een kerk met de naam Jacobus. Dat was naar Rome waar Petrus en Paulus begraven liggen niet het geval en de spanning hoe zal alles verlopen was ook minder, vanwege de ervaring die we naar Santiago hadden. Toch was het een bijzondere reis, daar je toch bijna vijf weken van huis bent en met een groep bijna vreemde mensen zult moeten optrekken. Het groepsgevoel was wel aanwezig maar we hebben wel in kleinere groepen gefietst, mede vanwege de e-bikes die gemakkelijker een bepaalde afstand of hoogte verschil konden doen dan de gewone trekkingfietsers. Ook heeft ieder zo zijn eigen voorkeur voor andere groepsleden, maar we moesten wel allemaal hetzelfde meemaken. Bijna vijf weken slapen in een tent met bed en matras of in een kleine tent op de grond en samen eten van de klaargemaakte maaltijd van de kok. Waar ik het meeste tegen aan gezien had was het klimmen in de bergen, maar dat is me meegevallen, het fietsen van een col voelt minder zwaar aan dan een rit die voortdurend heuvel-op-heuvel-af gaat zonder dat een grote hoogte bereikt wordt, of het fietsen van ‘vals plat’ dat voelt als een straffe tegenwind. Het aankomen in Rome op het Pietersplein was minder emotioneel geladen dan voor de kathedraal in Santiago, maar het was wel een geweldige beleving na vier weken fietsen. De route was heel afwisselend en het mooiste door de dalen of over grote hoogten met een wijds uitzicht. De wegen in Italië zijn vaak ronduit slecht te noemen en kun je haast beter op een grindpad fietsen dan op rommelig asfalt. Ook het fietspad langs de Rijn kan op veel plaatsen wel een opknapbeurt hebben.
Wat ons fietsmateriaal betreft is het veelal zonder problemen gegaan, soms een keer banden oppompen, maar een enkele lekke band op de eerste en laatste dag was alles. Enkele fietsers maakten wel eens een botsing met paaltjes die veelvuldig op het pad stonden of reden tegen een stoeprand of vlak langs een auto die de weg opdraaide. Voor twee e-bikers was het jammer dat hun accu-oplader hen in de steek liet en er daarom één van hen eerder naar huis gegaan is. Twee mensen hebben onderweg een reis naar Nederland gemaakt, de een voor een overlijden en het bijwonen van de begrafenis en een ander voor het huwelijk van zijn dochter, dat was iemand van de crew. Het gebruik van GPS was niet voor iedereen de beste manier om de goede weg te vinden en moest men wel eens terug vallen op het route boekje of was men van de route afgeweken om later weer te vinden. De verzorging van de reis was prima en de formule is geweldig om op een prachtige manier zo’n reis te maken.
Alle reisgenoten en verzorgers hartelijk dank voor het genotene met en door jullie. 

20-09-18
Ellert Jongstra.
Blije

Bron: Dit relaas is te vinden op www.pindat.com - Ellert Jongstra - Fietsreis naar Rome
 
 

Clemens Sweerman   |   Fietspelgrim van het eerste uur

"Hij verdwaalde nooit. Clemens Sweerman was altijd zoekende en zo fietste hij de hele wereld over. Het maakte hem tot groot voorbeeld voor duizenden langeafstandsfietsers."


Welke Nederlandse pelgrim die op de fiets naar Santiago de Compostela is gegaan kent Clemens Sweerman niet? Misschien niet persoonlijk, maar nagenoeg elke fietspelgrim heeft gebruik gemaakt van zijn routeboekjes. Zo óók Cycle2Explore. Zijn trilogie ‘St. Jacobsfietsroute’ leidt ook "onze" pelgrims over rustige wegen en langs allerlei bezienswaardigheden naar het graf van St. Jacob in Santiago de Compostela.

Woensdag 13 juni 2018 is Clemens overleden, 72 jaar jong. Wij zijn uitermate dankbaar voor wat zijn reisgidsen voor alle C2E-pelgrims hebben betekend en in de nabije toekomst ook zullen blijven doen. 


Cycle2Explore wenst Wobien, alle familie, vrienden en kennissen héél veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. 
 

Ervaringen op de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela van Peter Wienia

"In 2016 kwam het idee bij me op om de bekende Jacobsroute van Nederland naar Santiago te gaan fietsen. In Frankrijk was ik eerder al iemand tegengekomen die het traject op eigen gelegenheid fietste. Omdat ik in het verleden ook lange afstanden in Frankrijk had gefietst ontmoette ik dagelijks de volgende dilemma’s: Waar eet ik? Waar slaap ik? Eten is geen probleem maar eet ik ook al die weken gezond….en aangepast op een grote lichamelijke prestatie? Slapen was in Frankrijk erg lastig omdat vroeg in het seizoen veel campings nog dicht waren. Dus moest ik veel afwijken van de route om ergens te kunnen overnachten. Nu ik naar Santiago de Compostela wilde heb ik gegoogeld en zo kwam ik op de website van Cycle2explore van Antoon Reijnders terecht. Ik heb me aangemeld voor de Informatiebijeenkomst in november 2016 waar Antoon het e.e.a. zou gaan vertellen over deze reis.


En toen begon het………………


Antoon was werkelijk zo enthousiast en wist mij zó te motiveren dat ik niet meer naar andere reis aanbieders heb gezocht en me direct heb ingeschreven voor de fietsreis die op 5 mei 2017 zou starten in Vessem. En daar heb ik geen spijt van gehad. Ik geloofde in het enthousiasme van Antoon en dat heeft hij ook helemaal waargemaakt. Bijna 6 weken lang heeft Antoon, samen met Ria, Rini en Arthur -de meereizend kok die onderweg echt voortreffelijk kookte- ons begeleid over de 2.500 km lange fietstocht naar ons einddoel.

Als er iemand zich niet lekker voelde kwam Antoon hem/haar ophalen en er werd waar nodig ergens een nieuw fietswiel gekocht. Elke dag stonden de tenten met daarin een bed met 'n stevige lattenbodem en een dik matras klaar, zodat we direct na aankomst ons eigen plekje hadden.

Meestal luxe kamperen dus op prima campings en soms een Auberge wat een leuke verandering was. Elke morgen toverde Arthur een prima ontbijt voor ons; eitje erbij. Elke avond een prima drie gangen diner en daarna de informatie ontvangen voor het volgende dagtraject. Afstand, moeilijkheidsgraad en eindbestemming van die dag.

We hadden een gemengde groep van 14 personen en hebben vooral heel veel gelachen en plezier gehad. Dat moet je wel treffen maar op een dergelijke reis tref je vooral in bredere zin sportieve mensen.

Samenvattend heb ik een geweldige reis gehad.

Dank aan Antoon en zijn mensen".


22 juni 2017

Peter Wienia

Amerongen

 
 

Vacatures

Op gezette tijden vertrekt Cycle2Explore met een groep van ca. 16 personen vanuit Nederland naar de bestemmingen Santiago de Compostela, Rome, Praag, St. Andrews, Boedapest, Oslo en Marseille. Met een reisduur van ca. 6 weken en dagafstanden van 70 tot 90 km fietsen de deelnemers van camping naar camping, terwijl Cycle2Explore met behulp van een volgwagen elke dag zorgdraagt voor het transport van alle bagage en het benodigde materieel. Een tweede volgauto wordt bestuurd door de meereizend kok die met behulp van een professionele outdoorkeuken zorgdraagt voor de bereiding van het dagelijkse fietsontbijt en een overheerlijk 3-gangen diner op de camping. Daarnaast verzorgt Cycle2Explore ook de (Nederlandstalige) reisbegeleiding, hulp bij fietspech, de EHBO functie en de stadsgids. Voor deze reizen is Cycle2Explore gedurende het jaar op zoek naar ervaren reisleiders, professionele koks en gedreven logistiek medewerkers. Belangstelling? Klik op VACATURES
 
 

Light a candle … and keep it lit

 

Voor de thuisblijvers .......

Al sinds enkele maanden is het mogelijk op de site van de kathedraal van Santiago een kaars aan te steken. Een virtueel ritueel bij je gebed, ter ere of herdenking van geliefden, als ondersteuning bij een belofte of persoonlijke intentie.

Je kaars blijft 48 uur branden (of langer al anderen op de verlengingsknop klikken).


Light a candle to Santiago the Apostle. 

Lighting a candle to Santiago the Apostle is completely free and the candle will remain lit for 48 hours. The Cathedral of Santiago invites you to share it so others keep it lit for longer.


"The Camino de Santiago is a path to your inner self."


LIGHT A CANCLE


 
 

Contact

Cycle2Explore

Nieuwstraat 51
5757 AS Liessel
T: 0493 | 34 21 78
W: cycle2explore.nl

 
 

Wilt u Cycle2Explore volgen? Vul dan onderstaand uw naam en uw e-mail adres in en klik op "Aanmelden"

 

Aanmelden voor de C2E Nieuwsbrief


 • Op uw gegevens is onze Privacy Verklaring van toepassing 

 
______________________________________________________________________________________________________________________